Швеция откачи. Под това заглавие Политико обяснява защо страната, известна

...
Швеция откачи. Под това заглавие Политико обяснява защо страната, известна
Коментари Харесай

"Швеция откачи": Как крайнодесните подхлъзват страната към нестабилност

Швеция откачи ". Под това заглавие " Политико " изяснява за какво страната, известна с умереността си, се е насочила към политическа неустойчивост, подхранвана от възхода на крайната десница.

В някои връзки крайнодесните Шведски демократи към този момент са спечелили изборите през септември, написа " Политико ". Не става въпрос единствено за впечатляващия растеж в поддръжката за тях, поради който политиците към този момент спекулират не просто дали те ще станат втора по величина партия, надминавайки Партията на умерените, а даже дали няма да лишават първото място, което социалдемократите заемат от 1917 година

Става въпрос и за това, че дори в малко евентуалния сюжет " Шведски демократи " да се показват по-зле от предстоящото на общите избори на 9 септември, крайната десница ще е постигнала триумф в определянето на стила и същината на изпълнената със боязън акция, в която мигрантите и престъпността снабдиха огромно значение.

" Миграцията и закона и реда в никакъв случай не са били във фокуса на които и да било избори в Швеция до момента ", разяснява Гунар Стрьомер, който е секретар на Партията на умерените.

Нека бъдем ясни: Швеция не е в безпорядък и предизборната акция, най-малко за момента е въздържана даже и по скучните европейски стандарти. Въпреки растежа на насилието, осъществявано от разнообразни банди, ръководителят на шведската полиция разяснява пред " Политико ", че има единствено едва нарастване в броя на убийствата.

Според данни за 2017 година на Националния съвет за предварителна защита на закононарушенията въпреки да се следи кратковременен растеж в публичното безпокойствие за престъпността, то остава непроменено от 2006 година, когато 29% от хората са изразили безпокойствие за сигурността си. Миналата година са били осъществени 113 убийства, 106 през 2016 година и 112 през 2015 година

Също по този начин е ясно, че системата на държавни управления на малцинствата, която изисква една партия да завоюва " толерантността " на останалите групи преди да образува държавно управление, прави малко евентуално влизането на Шведски демократи във властта в близкото бъдеще. Дори и самата партия не има вяра, че водачът й Джими Акесон ще се настани в премиерския офис.

" Във всички изследвания социалдемократитие и умерените изостават, а поддръжката за нас се усилва. Така че, в случай че си свършим добре работата и в случай че останалите продължат да си правят работата все по този начин зле, както и до момента... несъмнено ще имаме опция да станем най-голямата партия ", разяснява Паула Билер, народен представител и представител на Шведски демократи по въпросите за миграцията. За да спечелим властта, останалите партии в действителност ще би трябвало да трансформират обещанието си да не договарят с десните или ще би трябвало да получим 51%, а не мисля, че това е допустимо тази година, споделя още тя.

" Още един гвоздей в ковчега "

Самият факт обаче, че десните парвенюта могат да приказват с такава убеденост, към този момент е потрес за Швеция, която възприема себе си за дирек на толерантността и стабилността. За феновете на шведския модел това е още един гвоздей в ковчега на мултикултурната " филантропична суперсила ", която е на трето място по банкет на бежанци в света. Възходът на Шведски демократи е навременно отмъщение за тези, които считат, че Швеция е самодоволна, стремяща се към свръх надзор страна, която сама е поканила проблемите като е отворила вратите си за търсещи леговище.

Макар властта на социалдемократите доста да е отслабнала от връхната си точка в средата на 20 век и те от време на време да си почиват от ръководството (най-скоро сред 2008 и 2014 г.), отстъпвайки мястото си на умерените, е съвсем немислимо, че някой различен може да бъде най-голямата партия. И въпреки всичко наподобява, че партията на премиера Стефан Льовен е изгубила надзор над акцията и се е насочила към най-лошия в историята си избирателен резултат.

Според множеството социологически изследвания социалдемократите, които, оглавявайки лявоцентристки блок, си върнаха властта през 2014 година с 32% от гласовете, в този момент получават 24 на 100 от гласовете. Партията на умерените има към 20% поддръжка, което е малко по-ниско от обичайното за тях, а Шведски демократи усилват поддръжниците си до минимум 20 на 100 (според някои анкети даже повече) спрямо нула места през 2006 година и 12.9% през 2014 година

" Ако би трябвало да бъдем почтени, изследванията не наподобяват добре за никоя партия, с изключение на за Шведски демократи ", споделя Андерш Игеман, парламентарен водач на социалдемократите и някогашен вътрешен министър.

Къде остана стопанската система?

И въпреки всичко по какъв начин Швеция, страната на lagom (шведската дума, която значи " точното количество " и се свързва с салдото и умереността) се трансформира в последната европейска народна власт, сблъскала се с подхранвана от популистите неустойчивост с политически вероятности, които наподобяват повече средиземноморски, в сравнение с северняшки. Не трябваше ли държавното управление на Льовен да получи самопризнание за постоянния стопански напредък и 10-процентната безработица?

" Избирателите споделят, че стопанската система се показва добре и евентуално и в бъдеще ще се показва добре при консерваторите или социалдемократитие, само че какво се случва с интеграцията и престъпността? ", споделя Игеман пред " Политико ".

Докато произшествия, свързани с принуждение, в избрани по-бедни покрайнини на Стокхолм, Гьотенбург и Малмьо не престават да влизат в заглавията на новините, точно престъпността и миграцията, а не обществените и икономическите въпроси ще преобладават акцията, А Шведски демократи нямат никакви съмнения да свържат насилието с миграцията.

Ръководителят на специфичните служби на страната Андерш Торнберг, споделя, че деликатно си води бележки за обещанията, които му дават политиците. " Най-големият ни проблем е, че ни липсват запаси. Населението на Швеция се е нараснало за може би шест или седем години с 1 милион души и в този момент е над 10 милиона, само че ние към момента разполагаме със същия брой полицейски чиновници ", споделя той. Основните политически партии са съгласни с това.

За Шведски демократи обаче става въпрос за това да се в профил или да се държи настрани това, което те считат за опасност, импортирана най-малко от елементи от търсещите леговище. Техните оферти за прекъсване на миграцията и изнасяне на обработването на молбите за леговище отвън европейските граници към този момент не звучат толкоз коренно и отекват в политиките на десните държавни управления в Австрия и Италия, както и в предложенията за миграцията на баварските съдружници на канцлера Ангела Меркел. Както Билер споделя, останалата част от Европа прави " дребни стъпки " към предложенията, които нейната партия отдавна поддържа.

Каквото и да се случи през септември Шведски демократи ще бъдат " прекомерно огромни, с цел да бъдат пренебрегнати ", в случай че даже към този момент не са станали, разяснява Билер. " Дори да не желаят да приказват с нас непосредствено или да образуват подобаваща коалиция, те, несъмнено, ще знаят каква власт имаме ", добавя тя.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР