Швеция няма да предложи офертата на Сааб за Грипен E

...
Швеция няма да предложи офертата на Сааб за Грипен E
Коментари Харесай

Швеция оттегли предложението си към Белгия за продажба на "Грипен"

Швеция няма да предложи офертата на " Сааб " за " Грипен E " (Grippen E) на Белгия в конкуренцията за нов изтребител, заяви шведското министерство на защитата в понеделник, представено от локални медии и defensenews.com.

Шведското държавно управление не е готово да обезпечи оперативната поддръжка желана от държавното управление на Белгия, която търси да купи 34 нови изтребителя с цел да размени 54-те си F-16s. " Това би изисквало шведска външна политика и политически мандат, какъвто сега не съществува. Затова Швеция реши да не дава отговор на запитването на Белгия ", се споделя в изказването на министерството на защитата.

Решението е удар за шведската отбранителна компания " Сааб ". Компанията публично заяви, по-рано тази година, че се надява да предложи на Белгия идната генерация на шведския изтребител " Грипен E ", който направи своя първи полет предишния месец.

Вероятните участници в процедурата а избор на нов изтребител са " Локхийд Мартин " (Lockheed Martin) с F-35, " Еврофайтър Тайфун " (Eurofighter Typhoon) и " Десо Рафал " (Dassault Rafale).

F-35 е апетитен за модела с най-големи шансове за триумф. Белгия е купила F-16s дружно Дания, Холандия и Норвегия в " договорката на века " за " Локхийд Мартин " през 1975 година Останалите три страни към този момент са се спрели на F-35.

" Сааб " е втората огромна компания, която се изтегля от търга, след Боинг (Boeing) отдръпна предлагането си за F/A-18E/F Super Hornet през април, като дефинира условията на Белгия, като непочтено даващи преимущество на F-35.

" Грипен " е любимец в процедурата за избор на нов изтребител за българските Военновъздушни сили, откакто служебното държавно управление оцени офертата на " Сааб " най-високо, а министърът на защитата Красимир Каракачанов внесе отчет до Министерски съвет, с който се предлага България да стартира договаряния с Швеция. На второ място е класирана офертата на Италия за използвани " Еврофайтър Тайфун ", само че министър председателят Бойко Борисов сподели, че желае самолетите да са нови. Междувременно по предложение на ГЕРБ бе основана парламентарна комисия, която да ревизира цялата процедура по класиране на предложенията и ролята на президента и някогашен пълководец на Военновъздушни сили Румен Радев в нея.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР