Швеция направи крачка по-близо до присъединяването си към НАТО в

...
Швеция направи крачка по-близо до присъединяването си към НАТО в
Коментари Харесай

Швеция по-близо до членство в НАТО, след като Ердоган изпрати протокол за присъединяване до турския парламент

Швеция направи крачка по-близо до присъединението си към НАТО в понеделник, откакто президентът на Турция изпрати протоколи за присъединение до Народното събрание.

Инвазията на Русия в Украйна накара както Швеция, по този начин и Финландия да изискат участие в НАТО, само че влизането на първата беше възпрепятствано от Турция.

Подписването на протоколите за присъединение от турския президент Реджеп Тайип Ердоган идва след месеци на закъснение, само че не е ясно какъв брой време ще отнеме процесът.

Предложението на Ердоган би трябвало да излезе от парламентарна комисия и по-късно да бъде отворено за общо гласоподаване в главния етаж на Народното събрание, където турският президент и неговите съдружници имат нужното болшинство, с цел да ратифицират кандидатурата на Швеция.

Финландия, която подаде молба за участие през май 2022 година дружно с Швеция, се причисли към НАТО през април 2023 година

Ердоган упрекна Швеция, че е прекомерно снизходителна към въоръжени групи, най-много към войнстващата Кюрдска работническа партия (ПКК), и че укрива хора, свързани с опита за прелом в Турция през 2016 година

Турски публични лица също упрекнаха шведски чиновници, че са съучастници в ислямофобски демонстрации, като изгарянето на Корана.

Откакто подаде молба за участие, Швеция стегна антитерористичното си законодателство и се съгласи да работи в по-тясно съдействие с Турция по въпросите на нейната сигурност.

През юли шефът на НАТО Йенс Столтенберг разгласи, че Ердоган се е съгласил да изпрати протоколите за присъединение към турския парламент за ратификация, само че не посочи времева рамка. Съобщението представляваше замайващ поврат за Ердоган, който преди този момент предполагаше, че Швеция може да се причисли към алианса едвам откакто Турция бъде призната в Европейския съюз.

Съединените щати приветстваха новината, че Ердоган е подписал и изпратил протоколите за присъединение на Швеция към НАТО в турския парламент в понеделник.

„ Очевидно призоваваме за одобрение на присъединението на Швеция от известно време “, сподели представителят на Държавния департамент Мат Милър.

„ Очакваме с неспокойствие този законопроект да бъде прегледан в турския парламент и признат допустимо най-скоро “, сподели той на брифинг на отдела.

Действията на Ердоган съставляват стъпка напред в устрема на Швеция да се причисли към НАТО, само че не значи, че Швеция незабавно ще стане идващият член на алианса.

Унгария също не е гласувала за одобрение на участието на Швеция. През септември министър-председателят на Унгария сподели, че страната не бърза да утвърди кандидатурата на Швеция, съгласно Reuters.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР