Швеция, която се открои сред европейските страни с по-либерален подход

...
Швеция, която се открои сред европейските страни с по-либерален подход
Коментари Харесай

Швеция с най-висока смъртност за първите 6 месеца от 150 години насам

Швеция, която се открои измежду европейските страни с по-либерален метод в битката против пандемията от ковид, регистрира за първите шест месеца на 2020 година най-високата смъртност за този интервал от 150 години, оповестява Ройтерс като цитира данни на статистическия институт в страната.
От началото на пандемията до края на юни от Ковид-19 в Швеция са умряли към 4500 души - доста по-голям % от популацията, в сравнение с в останалите северни страни, въпреки да е по-малък спрямо други страни като Англия и Испания.
От януари до края на юни в Швеция са умряли общо 51 405 души - повече, в сравнение с през същия интервал на всяка година от 1869 година насам, когато умрелите са били 55 431, частично вследствие на апетит. Тогава популацията на страната е наброявало 4,1 милиона души, а през днешния ден жителите са 10,3 милиона.
Ковид-19 е нараснал смъртността с към 10 % в съпоставяне със междинната стойност за интервала в последните пет години, отбелязва статистическият институт. През април броят на умрелите е бил с близо 40 % по-голям от междинното заради растежа при обвързваните с ковид смъртни случаи.
Швеция възприе друг метод от множеството европейски страни във връзка с пандемията, като разчиташе повече на персоналното схващане на хората за непринудено съблюдаване на ограничения и не наложи строга карантина. Повечето учебни заведения останаха отворени, а огромна част от бизнеса продължи да действа в някаква степен, тъй че стопанската система вървеше по-добре, в сравнение с в доста други страни. Смъртността обаче е по-висока, в сравнение с в прилежащите страни, избрали по-строги карантинни ограничения. В Норвегия, чието население е на половина по-малко, са регистрирани единствено към 260 смъртни случая, свързани с Ковид.
Икономиката на Финландия през второто тримесечие е в по-добро положение от шведската макар въведените по-строги ограничения. Брутният вътрешен артикул на Финландия през интервала се е свил с към 5 % спрямо първото тримесечия, а този на Швеция - с 8,6 %.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР