Швеция екстрадира в Турция първия осъден за членство в Кюрдската

...
Швеция екстрадира в Турция първия осъден за членство в Кюрдската
Коментари Харесай

По-близо до НАТО: Швеция екстрадира осъден за тероризъм в Турция

Швеция екстрадира в Турция първия наказан за участие в Кюрдската работническа партия (ПКК), която Анкара счита за терористична организация , оповестява ТАСС.

Този ход е първата съответна стъпка на скандинавската страна по използването на меморандума за участие в НАТО, подписан по-рано с Турция, който допуска екстрадиция на лица, забъркани в терористична активност.

Махмут Тат, наказан на 6 години и 10 месеца затвор в Турция, е изискал леговище в Швеция през 2015 година, което обаче му е било отказано. Наскоро той беше арестуван от шведската полиция. Снощи той е бил екстрадиран в Истанбул, откъдето е откаран в ареста .

Екстрадицията идва два дни след диалозите на външните министри на двете страни в коридорите на срещата на външните министри на НАТО в Букурещ.

След срещата турският министър Мевлют Чавушоглу съобщи, че Анкара регистрира по-голямата решителност на Швеция във връзка с присъединението ѝ към НАТО, само че чака по-конкретни стъпки за осъществяване на меморандума за участие.
 Турция отново ще изиска екстрадиция на терористи от Швеция и Финландия
Турция отново ще изиска екстрадиция на терористи от Швеция и Финландия

След като Анкара смъкна ветото за участието им в НАТО

Швеция и Финландия в отговор на съветската инвазия в Украйна, само че, която ги упреква, че поддържат и укриват кюрдски бойци и други групи, които Анкара счита за терористи.

През юни Швеция и Финландия, вследствие на който Анкара подвигна ветото върху техните кандидатури за присъединение към трансатлантическия съюз за сигурност.

От своя страна Осло и Хелзинки дадоха обещание да не поддържат кюрдските въоръжени групировки ПКК и YPG . Те също увериха, че няма да поддържат мрежата на мюсюлманския свещеник Фетхуллах Гюлен, която съгласно Анкара стои зад опита за прелом през 2016 година и която Турция дефинира като терористична организация с акронима FETO.
 Ердоган чака резултати, а не думи от Швеция и Финландия за НАТО
Ердоган чака резултати, а не думи от Швеция и Финландия за НАТО

Хелзинки към този момент вижда малко повече съгласие с Анкара
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР