Швеция е отворена за укрепване на отбраната на най-важния остров

...
Швеция е отворена за укрепване на отбраната на най-важния остров
Коментари Харесай

Швеция укрепва отбраната на ключов остров в Балтийско море

Швеция е отворена за подсилване на защитата на най-важния остров в Балтийско море, оповестява " Файненшъл таймс ".

Най-новият член на НАТО изследва със съдружниците по какъв начин най-добре да отблъсне бързо милитаризиращата се Русия.

Официалното приемане на Швеция в НАТО в петък означи историческа смяна в дългогодишната позиция на неутралитет, поддържана от скандинавската страна, като тази смяна бе провокирана от нахлуването на съветските сили в Украйна през февруари 2022 година

Министър-председателят Улф Кристершон съобщи, че укрепването на Готланд - остров, считан от специалисти по защитата и военни чиновници като най-стратегическото място в Балтийско море, ще бъде измежду първите точки за разискване с сътрудниците от НАТО.

Често именуван " великански самолетоносач ", островът, който се намира сред Швеция и Латвия, беше посочван няколко пъти по съветската телевизия като допустима цел, ако Москва се опита да нахлуе в балтийските страни.

" Това е нещо явно, което би трябвало да бъде разисквано с нашите нови съдружници в НАТО ", отговори Кристершон на въпрос дали Стокхолм признава нуждата от подсилване на острова. " Готланд постоянно е бил значим и това ще бъде едно от многото неща за разискване ".

Кристершон призна, че Швеция има единствено " малко " военно наличие на Готланд, което други водачи от НАТО от скандинавския и балтийския район постоянно показват като сериозна накърнимост за Алианса.

 

Швеция в НАТО ще разбърка пешките на Путин

Членството на Швеция в НАТО визира директно различен геополитически въпрос, който дава обещание да бъде решителен през идващите години: Арктика

" Има много неща във връзка с това по какъв начин да разположим нашите запаси, къде да се съсредоточим най-вече. И явно всичко, обвързвано с Балтийско море, е извънредно явен претендент ", означи той. " Това важи във връзка с наличието на Готланд, само че също и във връзка с наблюдението, във връзка с качествата на подводниците ".

В началото на века Стокхолм демилитаризира острова. През 2018 година Швеция още веднъж разположи военна част на Готланд, която понастоящем наброява към 370 бойци. Това обаче е надалеч от четирите полка с 25 000 бойци от края на 90-те години.

" Това, че Готланд и Швеция са в НАТО, трансформира цялото уравнение ", съобщи Кришянис Каринш, министър на външните работи на Латвия.

" Това значи, че стратегическият надзор над Балтийско море ще се върне към НАТО. Това е въпрос, който Русия схваща доста добре ".

Отбраната на трите балтийски страни е улеснена доста от контрола на НАТО над Готланд. Островът разрешава втори метод за подсилване на района в горната част на настоящия сухопътен маршрут от Полша през тесния кулоар " Сувалки " - уязвима част от територията на НАТО, защото е притисната сред съветския ексклав Калининград и Беларус. Военни специалисти от дълго време се притесняват, че Русия може да завоюва превъзходство във въздушното пространство над Балтийско море, като превземе Готланд и го съчетае с Калининград, където съгласно чиновници на западното разузнаване Москва съхранява някои нуклеарни оръжия.

Швеция към този момент разгласи проектите си да изпрати военен батальон в Латвия, ситуирана единствено на 200 километра от Готланд, като част от многонационалните сили на НАТО там.

Кристершон съобщи, че неуспехът на доста европейски страни в края на 2021 година да признаят желанието на Русия да нападна Украйна е предиздвикал столиците да бъдат " смирени " по отношение на опасността, представлявана от Москва.

По негови думи Русия се е оказала доста по-ефективна при възобновяване на качествата си, в сравнение с е считал Западът.

" Те изненадаха Запада с това, че бяха по-бързи в превъоръжаването, в сравнение с може би си мислехме първоначално. И ние би трябвало да отговорим на това ".

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР