Швеция е отворена за укрепване на отбраната на най-важния остров

...
Швеция е отворена за укрепване на отбраната на най-важния остров
Коментари Харесай

Швеция укрепва отбраната на ключов остров в Балтийско море

Швеция е отворена за подсилване на защитата на най-важния остров в Балтийско море, оповестява " Файненшъл таймс ".

Най-новият член на НАТО изследва със съдружниците по какъв начин най-добре да отблъсне бързо милитаризиращата се Русия.

в петък означи историческа смяна в дългогодишната позиция на неутралитет, поддържана от скандинавската страна, като тази смяна бе провокирана от нахлуването на съветските сили в Украйна през февруари 2022 година

Министър-председателят Улф Кристершон съобщи, че укрепването на Готланд - остров, считан от специалисти по защитата и военни чиновници като най-стратегическото място в Балтийско море, ще бъде измежду първите точки за разискване с сътрудниците от НАТО.

Често именуван " великански самолетоносач ", островът, който се намира сред Швеция и Латвия, беше посочван няколко пъти по съветската телевизия като допустима цел, ако Москва се опита да нахлуе в балтийските страни.

" Това е нещо явно, което би трябвало да бъде разисквано с нашите нови съдружници в НАТО ", отговори Кристершон на въпрос дали Стокхолм признава нуждата от подсилване на острова. " Готланд постоянно е бил значим и това ще бъде едно от многото неща за разискване ".

Кристершон призна, че Швеция има единствено " малко " военно наличие на Готланд, което други водачи от НАТО от скандинавския и балтийския район постоянно показват като сериозна накърнимост за Алианса.
 Швеция в НАТО ще разбърка пешките на Путин
Швеция в НАТО ще разбърка пешките на Путин

Членството на Швеция в НАТО визира директно различен геополитически въпрос, който дава обещание да бъде решителен през идващите години: Арктика

" Има много неща във връзка с това по какъв начин да разположим нашите запаси, къде да се съсредоточим най-вече. И явно всичко, обвързвано с Балтийско море, е извънредно явен претендент ", означи той. " Това важи във връзка с наличието на Готланд, само че също и във връзка с наблюдението, във връзка с качествата на подводниците ".

В началото на века Стокхолм демилитаризира острова. През 2018 година Швеция още веднъж разположи военна част на Готланд, която понастоящем наброява към 370 бойци. Това обаче е надалеч от четирите полка с 25 000 бойци от края на 90-те години.

" Това, че Готланд и Швеция са в НАТО, трансформира цялото уравнение ", съобщи Кришянис Каринш, министър на външните работи на Латвия.

" Това значи, че стратегическият надзор над Балтийско море ще се върне към НАТО. Това е въпрос, който Русия схваща доста добре ".

Отбраната на трите балтийски страни е улеснена доста от контрола на НАТО над Готланд. Островът разрешава втори метод за подсилване на района в горната част на настоящия сухопътен маршрут от Полша през тесния кулоар " Сувалки " - уязвима част от територията на НАТО, защото е притисната сред съветския ексклав Калининград и Беларус. Военни специалисти от дълго време се притесняват, че Русия може да завоюва превъзходство във въздушното пространство над Балтийско море, като превземе Готланд и го съчетае с Калининград, където съгласно чиновници на западното разузнаване Москва съхранява някои нуклеарни оръжия.
 Шойгу: Русия укрепва военните сили на север и на запад в отговор на НАТО
Шойгу: Русия укрепва военните сили на север и на запад в отговор на НАТО

Тази седмица НАТО организира военно обучение с 20 000 бойци в Норвегия, Финландия и Швеция

Швеция към този момент разгласи проектите си да изпрати военен батальон в Латвия , ситуирана единствено на 200 километра от Готланд, като част от многонационалните сили на НАТО там.

Кристершон съобщи, че неуспехът на доста европейски страни в края на 2021 година да признаят желанието на Русия да нападна Украйна е предиздвикал столиците да бъдат " смирени " по отношение на опасността, представлявана от Москва.

По негови думи Русия се е оказала доста по-ефективна при възобновяване на качествата си, в сравнение с е считал Западът.

" Те изненадаха Запада с това, че бяха по-бързи в превъоръжаването, в сравнение с може би си мислехме първоначално. И ние би трябвало да отговорим на това ".
 Швеция връща бойците си на остров Готланд поради опасност от Русия
Швеция връща бойците си на остров Готланд поради опасност от Русия

Година по-рано от очакваното
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР