Шведското правителство обяви днес, че предоставя нова военна помощ на

...
Шведското правителство обяви днес, че предоставя нова военна помощ на
Коментари Харесай

И Швеция праща БМП-та и гаубици на Украйна

Шведското държавно управление разгласи през днешния ден, че дава нова военна помощ на Украйна. Тя ще включва бойни машини на пехотата и артилерийски системи " Арчър ", съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Помощта е на стойност 4,3 милиарда шведски крони (419 милиона долара). Тя ще включва и ръчни противотанкови гранатомети НЛОУ (NLAW).

" Военната помощ за Украйна е от решаващо значение. При вземането на нашето решение бяха взети поради съответните стремежи на Украйна за това какво желае да получи ", сподели на конференция шведският министър-председател Улф Кристершон.

Швеция ще изпрати към 50 от своите верижни бойни машини на пехотата " Тип 90 " (Type 90) и неизяснен брой самоходни гаубици " Арчър ".

Досега Стокхолм е дал на Украйна военна помощ за към 5 милиарда крони плюс няколко филантропични колета.

Швеция, която в този момент ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз, подаде предходната година молба за присъединение към НАТО дружно с Финландия - решение, което взе след съветската инвазия в Украйна, скъсвайки с десетилетната си политика на необвързаност.

Страната разполага с общо 48 самоходни гаубици " Арчър ". Украйна прояви интерес да придобие такива артилерийски системи, с цел да ги употребява против съветската войска.
И английски ракети за Киев
Междувременно Великобритания разгласи, че планира да даде на Украйна 600 ракети " Бримстоун " (), с цел да ѝ помогне в битката против Русия. Това съобщи през днешния ден английският министър на защитата Бен Уолъс, представен от Ройтерс.

" Бримстоун " са самонасочващи се ракети въздух-земя, предопределени да поразяват противникови бронирани обединения и създавани от английската компания Ем Би Ди Ей (MBDA), взаимно дружество на френската Airbus, английската BAE Systems и италианската Leonardo.

Уолъс направи известието си във военна база " Тапа " в Естония, където се срещна със свои сътрудници от съюзнически страни.

Той очерта оповестения по-рано пакет от военна помощ за Киев, включващ танкове " Чалънджър ", и даде спомагателна информация за ракетите, които Англия ще даде на украинската войска.

" Мога да кажа, че ще изпратим още 600 ракети " Бримстоун " в театъра на военните дейности, които ще бъдат извънредно значими, с цел да се помогне на Украйна да господства на бойното поле ", сподели Уолъс и означи, че единството на Запада против съветския президент Владимир Путин остава все по този начин мощно. 

Британският министър акцентира, че Западът е подготвен да продължи да оказва военна поддръжка на Украйна.

" Ако президентът Путин разчита на това, че тази година ще приключим, той бърка. Ще продължим и тази, и идната година, а и по-късно ", предизвести Уолъс.

По-рано през днешния ден някогашният английски министър председател Борис Джонсън прикани съдружниците да удвоят военната си помощ за Украйна и да побързат да сложат завършек на войната с Русия.

По думите му това не трябва да провокира страхове от ескалация.

" Най-добре за света е това нещо да свърши и то бързо ", съобщи Джонсън в изявление за Ройтерс, което даде в коридорите на Световния стопански конгрес в Давос. 

Настоящият английски министър председател Риши Сунак обаче не дойде в Давос, което провокира рецензии от страна на водача на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър, отбелязва Ройтерс. По думите му отсъствието на Сунак е било видяно от хората, с които е разговарял в швейцарския курорт, съобщи Българска телеграфна агенция. 
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР