Шведският учен Сванте Пебо от института Макс Планк за еволюционна

...
Шведският учен Сванте Пебо от института Макс Планк за еволюционна
Коментари Харесай

Шведски еволюционен генетик получава Нобеловата награда за физиология или медицина

Шведският академик Сванте Пебо от института " Макс Планк " за еволюционна антропология е тазгодишният притежател на Нобеловата премия за физиология или медицина. Това е първата премия, която се афишира в първия ден на Нобелавата седмица, почнала през днешния ден.

" Нобеловият комитет към Каролинския институт реши да връчи Нобеловата премия за 2022 година за физиология или медицина на Сванте Пебо за откритията му в региона на геномните проучвания на изчезналите човешки същества и еволюцията на индивида ", заяви секретарят на Нобеловия комитет Томас Перлман.

Пебо е специализирал в региона на еволюционната генетика. Като един от създателите на палеогенетиката, той е работил необятно върху генома на неандерталците - изчезналите родственици на днешните хора

Шведът открива, че гени от към този момент изчезнали хомини са минали в хомо сапиенс. Този античен трансфер на гени към актуалните хора има физиологично отражение през днешния ден, да вземем за пример за методите, по които имунната система реагира на инфекции, прецизират от Нобеловия комитет.

С новаторските си проучвания Пебо реализира нещо, което наподобява невероятно - секвениране на генома на неандерталеца. Той прави и сензационното изобретение на незнаен до тогава хоминин - денисовеца .

Лауреатите за Нобеловата премия за физиология или медицина се избират от Кралския Каролински медицинско-хирургичен институт в Стокхолм.

Първата Нобелова премия за физиология или медицина е присъдена през 1901 година на Елим Адолф декор Беринг (Германия) " за работата му върху серумната терапия, особено за използването й при дифтерия, с което отваря нов път за здравната просвета и дава на лекарите победоносно средство срещу заболяването и гибелта ".

През 2021 година премията завоюваха Дейвид Джулиъс (САЩ) и Ардем Патапутян (Ливан) за откриването на рецепторите за температура и досег. Откритията им изясняват по какъв начин те провокират сигнали в нервната система. Тези познания се употребяват за създаване на лекувания за редица заболявания, в това число и хроничната болежка.

В идващите дни ще бъдат оповестени и останалите награди - за физика, химия, литература, стопанска система, мир и други.

Тази година паричната равноценност на премията е 10 милиона крони (около 900 000 щатски $ ). Тя се разделя сред лауреатите.

Наградите ще бъдат връчени от краля на Швеция на гала в Стокхолмската концертна зала на 10 декември - когато е годишнина от гибелта на Алфред Нобел. Тази година са поканени и лауреатите за 2020 година и 2021 година, тъй като тогава церемониите бяха онлайн поради пандемията от COVID-19.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР