Шведският сайт за сравнение на цени PriceRunner съди Google за

...
Шведският сайт за сравнение на цени PriceRunner съди Google за
Коментари Харесай

Сайт за сравнение на цени съди Google за 2,1 млрд. евро

Шведският уебсайт за съпоставяне на цени PriceRunner съди Гугъл за 2,1 милиарда евро поради изказвания, че манипулира резултатите от търсенията в интерес на личната си конкурентна услуга за извършване на покупки, съобщи CNBC.

Платформата съобщи през днешния ден, че възнамерява да заведе дело в Стокхолм против американския софтуерен колос и че ще търси обезщетение за вреди по отношение на решение на Европейската комисия от 2017 година, че Гугъл е нарушила антитръстовите закони, като е дала преимущество на личния си артикул за съпоставяне на цени Гугъл Shopping в личната си търсачка.

След 7-годишно следствие на практиките изпълнителният орган на Европейски Съюз наложи на Гугъл историческа санкция от 2,4 милиарда евро. Тогава платформата апелира наказването, само че през ноември 2021 година решението бе доказано от Общия съд на Европейски Съюз. Присъдата към момента може да бъде обжалвана.

Главният изпълнителен шеф на PriceRunner, Микаел Линдал, сподели, че компанията е почнала дело след „ обширна и задълбочена подготовка “. „ Разбира се, търсим отплата за вредите, които Гугъл ни аргументи през доста години, само че също по този начин преглеждаме този иск като битка за потребителите, които са потърпевши извънредно доста от нарушаването на закона за конкуренцията от страна на Гугъл през последните 14 години и през днешния ден “, разяснява Линдал в изказване. Според него става дума и за „ оцеляване на доста европейски предприемачески компании и благоприятни условия за работа в региона на технологиите “.

Говорител на Гугъл сподели, че компанията чака да се отбрани в съда. Най-голямата търсачка направи редица промени през 2017 година, ориентирани към справяне с опасенията на Европейска комисия. „ Промените, които направихме в рекламите за извършване на покупки през 2017 година, работят сполучливо, генерирайки напредък и работни места за стотици услуги за съпоставяне (на продукти – б.р.) при извършване на покупки, които ръководят над 800 уеб страницата в цяла Европа “, разясни представителят в изказване по имейл. По думите му PriceRunner е избрала да не употребява реклами за извършване на покупки в Гугъл и по тази причина може да не бележи „ същия триумф, който другите имат “.

PriceRunner твърди, че Гугъл не се придържа към решението на Комисията и към момента злоупотребява с господстващото си състояние в интернет търсачките. Компанията, която ще бъде добита от шведския финтех Klarna, желае софтуерният колос да заплати отплата за изгубени облаги в Обединеното кралство от 2008 година, както и в Дания и в Швеция от 2013 година насам.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР