Шведският премиер Улф Кристершон заяви, че е готов да поднови

...
Шведският премиер Улф Кристершон заяви, че е готов да поднови
Коментари Харесай

Швеция готова, но изчаква Турция за рестарт на преговорите за НАТО


Шведският министър председател Улф Кристершон съобщи, че е подготвен да възобнови прекратените договаряния за кандидатурата на скандинавската страна за присъединение към НАТО незабавно щом и Анкара е подготвена за това, оповестява " Ройтерс ".

" Първото нещо, което би трябвало да създадем, е да успокоим обстановката. Трудно е да водиш ползотворни диалози, когато нещата към теб безусловно горят ", уточни той на конференция по време на визитата си в столицата на Естония.

По думи на Кристершон предпоставките за рестартиране на договарянията са положителни, само че поради изборите в Турция през май е разбираемо, че Анкара е съсредоточена върху вътрешната си политика.

" Веднага щом те имат подготвеност за диалози, ние явно също ще бъдем подготвени ", акцентира той.

През януари турският президент Реджеп Ердоган загатна, че Анкара може да се съгласи Финландия да се причисли към НАТО преди Швеция.

Ден по-късно сходна поръчка направи и турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

В момента процесът по утвърждение на кандидатурата на Швеция е спрян. За присъединението на двете страни към НАТО е належащо утвърждението на съответния законопроект от турския парламент.

Миналата седмица Ердоган сподели, че Швеция не би трябвало да чака поддръжката на Турция за нейното участие в НАТО след митинга край турското посолство в Стокхолм през уикенда, в това число изгарянето на копие от Корана.

Швеция и Финландия аплайваха предходната година за присъединение към Организацията на Северноатлантическия пакт, откакто Русия нахлу в Украйна, и в този момент се нуждаят от поддръжката на всички сегашни страни от НАТО, с цел да придвижат кандидатурата си. Те обаче се сблъскаха с съпротива от Турция, която ги упреква, че поддържат и укриват кюрдски бойци и други групи, които Анкара счита за терористи. В следствие Анкара отдръпна възражението си при изискване, че двете скандинавски страни се съобразят с настояванията й.

По-рано Финландия загатна, че може да раздели кандидатурата си от Швеция след срутва на връзките сред Анкара и Стокхолм. По-късно обаче финландският външен министър Пека Хаависто отдръпна това си изказване и вместо това съобщи, че ще се резервира позицията за обща кандидатура с Швеция и въпреки всичко посочи, че е допустимо делене, в случай че Швеция получи непрестанен отвод от Турция за влизане в блока.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР