Шведският премиер призова днес жителите на страната да потребяват по-малко

...
Шведският премиер призова днес жителите на страната да потребяват по-малко
Коментари Харесай

Шведският премиер призова за ограничаване на потреблението на електроенергия

Шведският министър председател прикани през днешния ден жителите на страната да използват по-малко електрическа енергия на фона на повишеното търсене поради студеното време, въпреки че операторът на газопреносната мрежа " Свенска Крафтнат " (Svenska Kraftnat) разгласи, че няма непосредствена заплаха от дефицит макар краткотрайните прекъсвания на тока, предава

В цяла Европа, където температурите падат, нарастват опасенията дали енергийните доставки ще са задоволителни след нарушаванията на вноса от Русия поради войната в Украйна.

" Със захлаждането на времето, рисковете нарастват и обстановката още повече се усложнява, безусловно казано, когато най-големият нуклеарен реактор в Швеция " Оскарсхамн 3 " (Oskarshamn 3 ) не работи ". Това съобщи на конференция министър председателят Улф Кристершон. " Много шведи пестят електрическа енергия поради нарасналите разноски. Сега желаеме да приканим популацията на Швеция да пести електрическа енергия, с цел да се понижат рисковете от прекъсване на тока ", сподели той.

" Оскарсхамн 3 “ е изключен за поддръжка до 18 декември, а реакторът " Рингхалс 4 " (Ringhals 4 ) ще оперира с понижен на половина потенциал през уикенда. " Свенска Крафтнат " разгласи в официално съобщение, че други източници на сила и импорт могат да заменят изгубеното произвеждане.

" Обикновено изнасяме доста, само че в този момент виждаме изгодата от това да сме в положение да внасяме посредством интерконектори, които ни свързват с други страни ", сподели шефът на систематичните интервенции в " Свенска Крафтнат " Понтус де Маре.

Оценката е, че няма висок риск от дефицит на електрическа енергия в директно бъдеще, сподели той. 

Швеция увеличи през август оценката за риска от дефицит през зимата до " действителен " от " невисок ".

Министърката на енергетиката Ебба Буш съобщи на конференция, че вероятността за дефицит ще понижава значително, в случай че потребителите употребяват с 2 на 100 по-малко електрическа енергия или сменят 2 на 100 от потреблението отвън пиковите часове заран и вечер.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР