Шведският премиер, Магдалена Андершон, трябва да освободи министъра на отбраната,

...
Шведският премиер, Магдалена Андершон, трябва да освободи министъра на отбраната,
Коментари Харесай

Ердоган настоява за освобождаване на шведския министър на отбраната

Шведският министър председател, Магдалена Андершон, би трябвало да освободи министъра на защитата, Петер Холквист. За това упорства турският президент, Реджеп Ердоган, оповестява " Юроактив ", базирайки се на в. " Експресен ".

Искането на Ердоган е провокирано от изявление на Холквист на тържество преди 10 години на Кюрдската работническа партия (ПКК) и нейния към този момент арестуван водач Абдула Йоджалан, цитира news.bg.

През 2011 година Холквист - по това време народен представител от социалдемократите - е участвал на празненство в Народния дом в Борленге по случай 33-ата годишнина от учредяването на ПКК.

Тогава той е показал, че участва на събитието, тъй като желае да отбрани кюрдите. Холквист е желал да съобщи поддръжка за кюрдската партия на мира и демокрацията (BDP), която от този момент е преименувана на Демократическа партия на районите, в напъните ѝ кюрдският език да бъде приет като формален в Турция.

" Казах, че кюрдите би трябвало да бъдат уважавани като народ, че е неправилно да се преследват тези, които са членове на BDP, че е неправилно да се задържат хора и да се отхвърля на кюрдите да употребяват своя език в формален подтекст ", изясни той тогава.

" Подкрепата за BDP е спокойно решение на спора, който поддържам. Не поддържам насилието или терора. Да отидеш на среща и да кажеш тези неща, не е проблем ", акцентира Холквист и добави, че " мирното решение на кюрдския въпрос е най-важното нещо и демокрацията се зачита ".

Турция желае Холквист да бъде отхвърлен като министър на защитата, показва източник на " Експресен ", уточнявайки, че въпросът към този момент е бил издигнат сред представителите на държавните управления на Швеция и Турция.

Новината идва в миг, когато Турция упорства Швеция да извърши редица условия, с цел да утвърди кандидатурата ѝ за НАТО. Сред тях е и настояването Стокхолм да прекъсне всички връзки с борещата се с " Ислямска страна " кюрдска милиция YPG, защото Анкара я смята за въоръжено крило на ПКК.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР