Шведският парламент прие днес закон за присъединяване на страната към

...
Шведският парламент прие днес закон за присъединяване на страната към
Коментари Харесай

Шведският парламент прие закон за присъединяване на страната към НАТО

Шведският парламент одобри през днешния ден закон за присъединение на страната към НАТО, откакто нейната кандидатура бъде подкрепена от всички 30 страни членки на алианса, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Швеция и прилежаща Финландия подадоха молби за участие в НАТО след съветската инвазия в Украйна предходната година. Процесът на присъединението им обаче е блокиран от Турция и Унгария.

349-членният Риксдаг, еднокамарният шведски парламент, утвърди закона с огромно болшинство. 269 депутати гласоподаваха " за " при 37 - " срещу ". 43 народни представители не участваха в залата.

Против присъединението на Швеция към НАТО се оповестиха единствено две дребни обединения - Лявата партия и Зелените.

Ако бъде призната в Северноатлантическия алианс, северната страна ще постави завършек на своята датираща от два века политика да не се причислява към военни съюзи.

" Членството в НАТО е най-хубавият метод да бъде обезпечена сигурността на Швеция ", сподели по време на дебатите в Народното събрание преди гласуването министърът на външните работи Тобиас Билстрьом. Той сподели, че е оптимист, че процесът на присъединението ще е завършил преди срещата на върха на Алианса през юли в Литва.

Миналата седмица турският президент Реджеп Ердоган  Реджеп Ердоган Реджеп Тайип Ердоган - турски политик и министър председател. Роден на 26  февруари 1954 година в Истанбул. Завършва съобщи, че страната му ще задвижи процедурата по одобрение на кандидатурата на Финландия, само че не и на тази на Швеция.

От унгарския парламент споделиха, че ще гласоподават на 27 март закона за одобрение на съглашението за присъединение на Финландия, само че към този момент няма плануван избор за това с Швеция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР