Шведският парламент одобри вчера спорно споразумение за военно сътрудничество със

...
Шведският парламент одобри вчера спорно споразумение за военно сътрудничество със
Коментари Харесай

Шведският парламент одобри спорен военен пакт със САЩ

Шведският парламент утвърди през вчерашния ден противоречиво съглашение за военно съдействие със Съединени американски щати, предадоха ДПА и Българска телеграфна агенция.

Пактът урежда съответните условия за американско военно наличие в скандинавската страна.

Шведската телевизия заяви, като се базира на министъра на защитата Пол Йонсон, че договорът ще усъвършенства доста изискванията за оказване на помощ от Съединени американски щати при положение на рецесия или война.

През декември Стокхолм и Вашингтон подписаха защитителен пакт, допускащ американски войски да употребяват 17 военни обекта в Швеция, в това число летища, военноморски бази и места за разполагане на сухопътни сили.

Споразумението позволява дислоцирането на военнослужещи и техника на Съединени американски щати, а също и организирането на учения.

Критици показаха безпокойствие, че съглашението не урежда въпроса за разполагането на нуклеарни оръжия. Шведското държавно управление отговори на това, че позицията на скандинавската страна по тематиката е твърдо открита, добре известна и не разрешава базирането на нуклеарни оръжия на нейна територия в спокойно време.

Швеция, която дълго време следваше политика на необвързаност във военно отношение, подаде молба за участие в НАТО дружно със съседката си Финландия след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна, а на 7 март стана пълновръстен член на западния защитителен алианс, показва ДПА.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР