Шведският парламент избра днес Магдалена Андершон за първата жена премиер

...
Шведският парламент избра днес Магдалена Андершон за първата жена премиер
Коментари Харесай

Магдалена Андершон стана първата жена премиер на Швеция

Шведският парламент избра през днешния ден Магдалена Андершон за първата жена министър председател в историята на страната, съобщи Асошиейтед прес.

Досега тя беше финансов министър, а неотдавна стана водач на Шведската социалдемократическа партия (ШСДП).

Андершон беше определена да размени Стефан Льовен като водач на партията и министър председател - длъжности, от които той се отдръпна по-рано тази година.

Събитието е вододелно за Швеция, която от десетилетия е считана за една от най-прогресивните страни в Европа що се отнася до междуполовите връзки, само че към момента не беше имала жена за министър-председател, отбелязва Асошиейтед прес.

Правителството на Льовен се самоопределяше като феминистко и поставяше равноправието сред мъжете и дамите в основата на вътрешнополитическата и интернационалната си активност.

В тирада пред Народното събрание самостоятелният народен представител Амине Какабаве, която поддържа Андершон, посочи, че тази година Швеция отбелязва 100 години от решението да вкара всеобщи и равни изборни права.

" Ако на дамите се разрешава единствено да гласоподават, само че в никакъв случай те самите да не бъдат избирани на най-високия пост, демокрацията не е цялостна ", сподели Какабаве която по генезис е иранска кюрдка. Тя добави, че в избирането на Магладена Андершон за министър председател " има нещо символно. "

За кандидатурата на Андершон гласоподаваха 117 от депутатите в Риксдага - 349-членния еднокамарен парламент. 174 бяха срещу, 57 се въздържаха, а един депутат отсъстваше от залата.

В Швеция по конституция министър-председателите може да бъдат назначавани и да ръководят, стига срещу тях да не е безусловно болшинство от минимум 175 депутати.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР