Шведският министър на отбраната Пoл Йонсон съобщи, че е бил

...
Шведският министър на отбраната Пoл Йонсон съобщи, че е бил
Коментари Харесай

Анкара покани шведският министър на отбраната на посещение

Шведският министър на защитата Пoл Йонсон заяви, че е бил поканен в Анкара от турския си сътрудник, като това ще е първото посещаване на шведски формален представител в Турция, откогато плашило на турския президент беше провисено на дирек в Стокхолм, предизвиквайки напрежение сред двете държавни управления, съобщи Асошиейтед прес.

" Получих покана от министъра на защитата (Хулуси) Акар да отида в Анкара и се надявам и чакам с неспокойствие да направя това пътешестване в края на идната седмица ", сподели Йонсон в изявление за шведската телевизия SVT.

Турция осъди като " неуместно " решението на шведския прокурор да не стартира следствие на митинга пред общината в Стокхолм, при който в мнима екзекуция на турския президент Реджеп Тайип Ердоган негово плашило бе провисено с главата надолу на улична лампа. В отговор на проявата Анкара анулира посещаване на ръководителя на шведския парламент.

Шведският областен прокурор Лукас Ериксон съобщи пред Асошиейтед прес, че е взел решение да не стартира наказателно следствие по случая, защото по думите му няма осъществено нелегално деяние. 

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу съобщи, че митингът е равностоен на расизъм и закононарушение от ненавист.

Шведският министър-председател Улф Кристершон дефинира митинга като акт на " бойкот " против кандидатурата на Швеция за участие в НАТО.

Турция отсрочва одобряването на кандидатурата на Швеция за присъединение към военния алианс, до момента в който шведското държавно управление не предприеме ограничения против групировки, които Анкара счита за опасност за сигурността, припомня организацията.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР