Шведският крал Карл XVI Густаф реши петима от внуците му

...
Шведският крал Карл XVI Густаф реши петима от внуците му
Коментари Харесай

Петима от внуците на шведския крал вече няма да представляват короната

Шведският крал Карл XVI Густаф реши петима от внуците му да не съставляват короната. Това се отнася за децата на по-малките му наследник и щерка. Те към този момент няма да получават прехрана от данъкоплатците и няма да извършват задължения в качеството си на кралски особи. Ще си останат обаче принцове и принцеси.

Да си принц или принцеса, само че да не се ползваш със специфичен статут. От през днешния ден в Швеция това е допустимо. Крал Карл XVI Густаф разгласи, че към този момент за членове на двора ще се одобряват единствено най-голямата му щерка - престолонаследничката Виктория Шведска и нейните деца - 7-годишната принцеса Естеле и 3-годишният принц Оскар.

Останалите му петима внуци ще запазят купите си, само че няма да имат публични отговорности, нито ще получават прехрана от данъкоплатците.
Фредрик Версал, риксмаршал на кралство Швеция: Целта е да бъде ясно кои са членовете на кралския двор, какви са отговорностите им и кои от членовете на кралското семейство имат обвързване да извършват публични задължения.
Управляващият към този момент 46 години Карл Густаф не се опасява да прави промени. След възкачването му на трона, монархът се отхвърля от правото си да назначава министър председател, да подписва закони и от това кралят да бъде главнокомандващ на армията.

Най-важната смяна е тази за наследяването - в този момент на трона ще се възкачва най-голямото дете на краля, без значение от пола му. Самият Карл Густаф е бил най-малкия в фамилията си, само че само момче, което му е отредило ролята на крал.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР