Шведския крал Карл 16-и Густав връчи днес Нобеловите награди за

...
Шведския крал Карл 16-и Густав връчи днес Нобеловите награди за
Коментари Харесай

В Стокхолм и Осло връчиха Нобелите, носителката на наградата за мир е в затвора

Шведския крал Карл 16-и Густав връчи през днешния ден Нобеловите награди за литература, медицина, физика, химия и стопанска система за 2023-та година. Всяка премия е съпроводена от парично заплащане от 11 милиона шведски крони или към един милион американски $. По традиция оценките се връчват на годишнината от гибелта на създателя на премиите Алфред Нобел.


По традиция Нобелът за мир бе връчен в норвежката столица Осло от крал Харалд. Неин притежател е иранската правозащитничка и феминистка Наргес Мохамади, която обаче не получи персонално премията, тъй като е хвърлена в ирански затвор. Мохамади бе удостоена с влиятелното самопризнание поради битката си против потисничеството на дамите в Иран, както и за битката за човешки права и независимост за всички. Нейната премия бе получена от брачна половинка й Таги Рахмани, щерка Киана и сина Али Рахмани. Дипломата за премията бе сложена върху празния стол, на който би трябвало да седи майка им. Киана и Али прочетоха обръщение от майка си, в което 51-годишната правозащитничка декларира, че иранският народ ще преодолее авторитаризма, натрапен от държавно управление, което е изгубило легитимност и социална поддръжка. Наргес Мохамади упрекна също „ тираничното и антиженско религиозно “ държавно управление на Иран.

Мохамади, който води акция против наложителното носене на хиджаб и смъртното наказване в Иран, е арестувана от 2021 година в столичния затвор Евин.

В събота брачният партньор и брат й оповестиха, че с връчването на премията в Осло тя стартира нова гладна стачка от затворническата си килия " в символ на взаимност " с религиозното малцинство бахай. „ Тя не е тук с нас през днешния ден, тя е в пандиза и ще разгласи гладна стачка в символ на взаимност с религиозно малцинство, само че ние усещаме наличието й тук “, сподели по-малкият й брат Хамидреза Мохамади в малко встъпително изказване.

Съпругът Таги Рахмани изясни, че стачката е жест на взаимност с бахайското религиозно малцинство, чиито две водещи фигури също са в гладна стачка.

Най-голямото религиозно малцинство в Иран, бахайската общественост, е обект на дискриминация в доста сфери на обществото, съгласно нейни представители.

Мохамади към този момент стартира няколкодневна гладна стачка при започване на ноември, с цел да получи правото да бъде преместена в болница, без да покрива главата си. Тя беше удостоена с Нобелова премия през октомври " поради битката й против потисничеството на дамите в Иран ". Арестувана 13 пъти, наказана пет пъти на общо 31 години затвор и 154 удара с бич и още веднъж затворена от 2021 година насам, Мохамади е прекарала огромна част от последните две десетилетия в и отвън пандиза и в продължение на осем години не е виждала децата си, които в този момент се намират във Франция. Наргес Мохамади е една от дамите, оглавяващи въстанието „ Жена, живот, независимост “, което включва траяли месеци митинги в Иран, провокирани от гибелта през септември 2022 година в ареста на 22-годишната Махса Амини, която беше задържана за хипотетично нарушение на ислямската република строги правила за обличане на дамите. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР