Шведски стартъп започна да набира гарвани и да ги обучава

...
Шведски стартъп започна да набира гарвани и да ги обучава
Коментари Харесай

В Швеция наемат гарвани за събиране на фасове

Шведски стартъп стартира да набира гарвани и да ги образова да събират фасове от улиците и площадите на град Сьодертале, който се намира покрай Стокхолм, написа " Гардиън ". Целта е да се понижат разноските за транспортиране на боклуци.

Дивите птици се образоват, като им се дава малко храна всякога, когато слагат фас в резервоар за отпадък. " Гарваните вземат участие на доброволна основа ", твърди Кристиан Гюнтер-Хансен от Corvid Cleaning - компанията, която стои зад концепцията.

Повече от милиард цигарени фасове, или към 62% от всички боклуци, се изхвърлят по улиците на градовете в цялата страна всяка година, сочат данните на фондация Keep Sweden Tidy. В Сьодертале харчат за разчистване на улиците 20 милиона шведски крони годишно (над 1,9 милиона евро). Изчисленията сочат, че с помощта на новия способ с наемането на гарвани разноските за премахване на фасовете от улицата може да бъдат понижени най-малко със 75 на 100. Ако пилотният план се окаже сполучлив, ще бъде внедрен в Стокхолм и други градове.

Изследванията демонстрират, че гарваните от Нова Каледония, които принадлежат към семейство Corvidae, са на равнището на 7-годишно дете, когато става въпрос за преценка. Тези птици се считат за най-умните и затова най-подходящи за сходна работа. Много пъти гарваните са били показвани като доста изобретателни: те да вземем за пример хвърлят ядка от устата си на пътя и чакат кола да мине и да я счупи.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР