Шведската компания Northvolt, която преди 3 години обяви, че ще

...
Шведската компания Northvolt, която преди 3 години обяви, че ще
Коментари Харесай

Страната от Централна Европа, която ще стане хъб за производството на литиево-йонни батерии

Шведската компания Northvolt, която преди 3 години разгласи, че ще построи първата в Европа " гигафабрика " за акумулатори за елекромобили по сходство на тази на Tesla, в този момент товти подобен цех и в Централна Европа. Компанията ще влага 200 милиона $ или 165 милиона евро в построяването на най-голямата база за системи за предпазване на сила в Гданск.

Новото влагане идва като следващото доказателство, че в бъдеще Полша следва да се трансформира в хъб за произвеждане на акумулатори за електрически автомобили. Инвестицията на Northvolt идва дружно с оповестени по-рано сходни уреди на LG Chem, LK Group и Umicore.

Според проектите на компанията заводът ще бъде с годишен потенциал от 5 гигават часа, като той може да бъде уголемен до 12 гигават часа в бъдеще. Към него ще бъде построен и проучвателен център.

Строежът въз основата би трябвало да стартира през есента на тази година, а първите индустриални линии да бъдат пуснати през 2022 година. Във фабриката, дружно с развойния център, ще бъдат основани към 500 работни места.
 SK Innovation влага $2,3 милиарда в цех за акумулатори в Унгария
Мегазавод за $2,3 милиарда: Най-голямата база за акумулатори за електрически автомобили ще бъде в Източна Европа

Базата би трябвало да проработи до 2028-а, а там ще бъдат наети 2500 души

Във фабриката в Гданск ще бъдат доставяни литиево-йонни кафези за производството на акумулатори от базата на Northvolt в Швеция като първични материали, които в Полша ще бъдат употребявани за производствотона акумулаторни модули и по-големи системи за предпазване на сила.

Шведската компания си пратнира с едни от най-големите компании в автомобилната промишленост и в енергийния бранш, като BMW, Volkswagen, Vestas и Vattenfall.

Базата на Northvolt няма да бъде първата за произвеждане на акумулатори в Полша. LG Chem към този момент отвори подобен цех във Вроцлав, който следва да бъде уголемен след привличането на финансиране от 500 милиона евро. От SK Group и Umicore също готвят такива бази в Полша.

От държавното управление във Варшава показват, че литиево-йонните акумулатори и обвързваните с тях артикули следва да се трансфорат в една от най-важните категории за експорт за страната. " Полша се превърва в действие в това произвоство и виждаме следващ образец за това ", разяснява министър председателят Матеуш Моравиецки.
 Строежът на европейската
Строежът на европейската " гигафабрика " но Tesla стартира през 2018-а

Най-голямата шведска електрическа компани влага в проекта
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР