Шведската компания LKAB обяви, че е открила най-голямото находище на

...
Шведската компания LKAB обяви, че е открила най-голямото находище на
Коментари Харесай

Швеция откри най-голямото находище на редкоземни елементи в Европа на север от Арктическия кръг

Шведската компания LKAB разгласи, че е разкрила най-голямото находище на редкоземни метали в Европа на север от Арктическия кръг, засилвайки упоритостите на континента да стане по-самостоятелен във връзка с основни детайли, нужни за екологичния преход, оповестява " Файненшъл таймс ", представен от БНР.

Находището се намира в региона на Кируна в Северна Швеция, в провинция Лапландия, и съдържа повече от 1 милион тона редкоземни оксиди - най-голямото известно находище от този тип в Европа, показаха от шведската държавна минно-добивна компания.

Европейският съюз сложи на върха на дневния си ред устрема за по-голяма автономия във връзка с суровините, защото се стреми да ограничи зависимостта си от Китай и Русия и да укрепи упоритостите си за поощряване на европейските зелени технологии.

Редкоземните минерали са от решаващо значение за високотехнологичното произвеждане като електрически транспортни средства и вятърни турбини.

Говорейки в съществуващата мина за желязна руда на компанията в Кируна, основният изпълнителен шеф на LKAB - Ян Мострьом сподели, че цялостният размер на разкритото находището към момента не е открит и че ще са нужни още няколко години, с цел да се откри какво съдържа.

" Имаме настоящи проучвателни действия в това находище ", сподели той, добавяйки, че с изключение на нужните големи вложения, друго огромно предизвикателство ще бъде обезпечаването на разрешителни.

" Трябва да променим процесите на издаване на разрешителни, с цел да подсигуряваме повишен рандеман на този тип суровина в Европа ", уточни Мострьом.

Ще отнеме от 10 до 15 години, преди суровините да могат да бъдат доставени на пазара, добави той, само че в случай че процесите за издаване на разрешителни на равнище Швеция и Европейски Съюз се ускорят, този период може да бъде скъсен с 50 %.

Съобщението на минното-добивната компания пристигна, откакто европейски комисари посетиха Кируна в първите дни на шестмесечното ротационно председателство на Швеция на Европейски Съюз, показва финансовото издание.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР