Шведската държавна енергийна компания "Ватенфал" (Vattenfall) обяви днес, че е

...
Шведската държавна енергийна компания "Ватенфал" (Vattenfall) обяви днес, че е
Коментари Харесай

Швеция затвори още един атомен реактор

Шведската държавна енергийна компания "Ватенфал " (Vattenfall) разгласи през днешния ден, че е затворила дефинитивно по стопански аргументи един от нуклеарните си реактори. Той е вторият за година и е разположеният в Рингхалс в западната част на страната, оповестява Българска телеграфна агенция.

След затварянето на "Рингхалс 2 " в края на 2019 година, "Рингхалс 1 " беше спрян, както беше планувано, вечерта на Нова година. След близо 45 години на употреба нуклеарното гориво ще бъде извадено от реактора преди да бъде демонтиран, се показва в официално съобщение на Ватенфал.

Решението тези реактори да бъде затворен близо пет години по-рано от плануваното беше взето през 2015 година по стопански аргументи и остава положително и през днешния ден, акцентира основният изпълнителен шеф на групата Анна Бьорг.

"Рингхалс 1 " бе пуснат публично в употреба на 1 януари 1976 година. След това прекъсване северното кралство разполага с шест работещи нуклеарни реактора, ситуирани на три места. Лицензите им за употреба изтичат през 2040 година, съгласно Международната организация за атомна сила. През 2014 година държавното управление на съдружните сътрудници Шведската социалдемократическа работническа партия и Партията на зелените реши да замрази развиването на нуклеарната енергетика в страната. Това означаваше да се завърши с нея най-късно през 2045 година. През 2016 година обаче изпълнителната власт внезапно смени позицията си и поддържа сходно на дясноцентристката съпротива строителството на нови реактори. Оттогава обаче не е стартирано никакво строителство.

Швеция, която има население от 10 милиона души, има намерение да реализира въглеродна индиферентност до 2045 година. Ядрените централи дават към 40 % от създаваната в страната, следвани от хидроенергетиката. Централата в Рингхалс, южно от Гьотеборг, осигуряваше към 20 % от електричество, създавано в Швеция, преди затварянето на два от четирите реактора. В момента тя дава към 12 % от електричеството в страната с двата останали реактора.

"Ватенфал " има 70,4 % от централата, а 29,6 % се държат от немската "Унипер " (Uniper), напомня Агенция Франс Прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР