[Shutterstock] ВизиткаДаниел Дуков е бивш лекоатлет и треньор. Бил е

...
[Shutterstock] ВизиткаДаниел Дуков е бивш лекоатлет и треньор. Бил е
Коментари Харесай

Маратонът: месеци тичане в EXCEL

[Shutterstock] Визитка

Даниел Дуков е някогашен лекоатлет и треньор. Бил е професионален бегач в Съединени американски щати и участник допълнително от 45 маратона в целия свят - персоналният му връх е 2.18:41 ч. Завършил е треньорския факултет на Националната спортна академия (НСА), както и магистратура по състезателен мениджмънт и организация на спортни надпревари. Организатор е на десетки разнообразни спортни прояви, които направиха София столица на спорта предходната година. Организатор е и на единствения по рода си у нас щафетен маратон София " Екиден маратон ". Еkiden е термин, който идва от Япония и е композиция от думите " пункт " (駅) и " предаване " (伝). Първото Еkiden съревнование било спонсорирано и проведено от Yomiuri Shimbun, един от петте национални японски вестници, издаван и до момента от най-голямата медийна компания в света - Yomiuri Group. Как да вдъхновиш хората да тичат

Хиляди тичат в огромните градове в целия свят, с цел да победят не просто другите, само че и себе си в надбягването с времето, напрежението и застоялия метод на живот. Легендарното тичане за маратонската победа над персите през днешния ден е вълнуващо спортно събитие на всички места по света.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Изглежда по-лесно да пробягаш 42 километра, в сравнение с да подготвиш и организираш в България огромно събитие като Софийският маратон, като осигуриш положителни условия както за хиляди фенове на бягането, по този начин и за шепа професионални спортисти по улиците на нашата столица.

Началото на Софийския маратон е през 1983 година. Организатори тогава са страната, БСФС и вестник " Работническо дело ". В конкуренцията се включват представители на спортните сдружения от цялата страна и доста фенове на бягането. Но политиката е такава, че под строй се изкарват на " Цариградско шосе " бойци, студенти, възпитаници, служащи с престилки и служителки на токчета.

След демократичните промени от 1990 година до 2005 година маратонът се провежда благодарение на Столичната община, която го организира всяка година, само че без неизменност в датите и промяната им в последния миг. А се знае, че подготовката на играч продължава най-малко 2 месеца.

Между 2009 и 2011 година пък стартира смяна на инфраструктурата на София в централната част и това прави невероятно да се организира дългата отдалеченост. В тези три години маратонът е със относително по-къси дистанции от 42 км, а точно сред 16 км и 23 км.

През 2012 година в организационният комитет на Софийския маратон е поканен Даниел Дуков, който идва с упоритостта да го направи в действителност всеобщо и влиятелно спортно събитие. Това е и първата година, в която маратонът има личен уеб страница, участниците се записват онлайн и се вкарва електронно времеизмерване на дългата отдалеченост. И от този момент стартира надграждането на организацията, като всяка година има нещо ново и по-добро.

И макар че Софийският маратон се организира единствено в един ден през есента, Дуков и неговия екип започват с организацията му съвсем година преди този момент. Пробягването на организаторското трасе е маркирано със наложителни контролни пунктове.

Кога и къде ще се организира спортното събитие

За да се провежда едно спортно съревнование от сан Софийски маратон, би трябвало да се избере непрекъсната дата, която да се заложи в календара на съответната федерация и да бъде разпознаваема и предстояща от феновете на бягането в страната и в чужбина.

Независимо дали ще бъде тичане, колоездене, плуване или баскетбол, уредникът би трябвало да е наясно с календара на събитията в този спорт, дебело акцентира Даниел.

Наблюденията демонстрират, че в последните години в България има пренасищане от образуване на надпревари по тичане.

Спазването на разпоредбите

Всяко съревнование би трябвало да се организира по съответния правилник, утвърден от експертите в съответния спорт. При маратона да вземем за пример е належащо да се откри пространство за старт-финал, където да се съсредоточат доста хора. Бягането би трябвало да протече по съответните правила на интернационалната и българската федерация по лека атлетика. Наложително е потреблението на електронна измервателна система (стартови номера с чипове). Задължително е да има съдийски уред, който да следи провеждането на надпреварата, тъй като, макар че основната цел е спортменска конкуренция, има и участници, които мамят и се пробват да съкратят трасето. Затова слагаме и пунктове за инспекция (чекпойнт) и с цел да не бъде дисквалифициран бегачът, би трябвало да се премине през всички контролни пунктове, изяснява Даниел.

От тази година маратон София получи няколко самопризнания - " Бронзов етикет " според разпоредбите на IAAF (Международната федерация по лека атлетика), документ от AIMS (Асоциацията на междинни и дълги шосейни бягания) за качеството на осъществяване на надпреварата.

Трябва да предложим и създадем безвредно трасе за участниците, да осигурим подкрепителни пунктове с вода и изотонични питиета, също по този начин е наложително и положително здравното обслужване на всеки пети километър по трасето - би трябвало да разположим медицински пункт с доктор и кола за спешна помощ. Трябва да осигурим задоволителен брой подготвени доброволци, които да обслужват нужните подкрепителни пунктове. В последните две години на маратон София участва механически пратеник, изпратен от Международната федерация по лека атлетика, с цел да инспектира на място дали Софийският маратон извършва условията, заложени в бронзовия етикет.

Съгласуване с нужните институции

Когато се избере мястото на надпреварата, би трябвало да се съгласува по-рано със съответните институции и структури по места – градски превоз, полиция и защита, КАТ, с цел да се спре придвижването, в случай че надпреварата е в градовете. Ако пък се организира в планината, е належащо координиране с комисиите по горите и планински избавителни служби. Има условия по какъв начин би трябвало да се осведомят тези структури и те наложително би трябвало да се съблюдават.

Популяризиране на надпреварата

Популяризирането стартира още при започване на годината. Задължителен е информативен уебсайт с всички условия за осъществяване на надпреварата - правилник, възрастови групи, дистанции, и всички условия, заложени в разпоредбите на съответната федерация. Сайтът би трябвало да е деен още от началото на годината, защото участниците от чужбина вършат по-рано своите проекти в кои маратони да вземат участие през годината, изяснява Даниел. Те би трябвало да възнамеряват разноските си, да резервират самолетни билети и хотели, да проучат и забавни места за културен туризъм в страната.

Изготвя се маркетингова стратегия за присъединяване в експо изложби като във Виена, Париж, Истанбул, с цел да бъде показан Софийският маратон.

Популяризирането посредством българските медии и обществените мрежи е извънредно значимо, защото за провеждането на един градски маратон би трябвало да е осведомена цялата общност, освен бегачите. " Медиите също оказват помощ да се опише, че това се прави по еднакъв метод на всички места в света и че е обикновено да се затворят улиците за един ден в годината, с цел да се избегне борбата с тези, които са недоволни от затрудненото напредване в неделя ", изяснява маратонецът.

Но макар ранната подготовка и разпространение същинско предизвикателство пред уредниците е да се възнамерява присъединяване на българите в маратона. Дори и два месеца преди събитието да има сложени осведомителни билбордове - не се генерират повече регистрации за присъединяване. Затова стартираме с по-засилена осведомителна акция двайсетина дни преди надпреварата и все пак множеството участници чакат последния миг, когато постоянно към този момент е механически невероятно да бъдат регистрирани, изяснява Даниел.

Ние като уредници би трябвало да създадем някакво съмнение какъв брой участници ще участват на събитието, с цел да предвидим за тях фланелка, орден, стартов номер-чип. Това е финансов риск. Тези неща не се купуват от мол и не се печатат на принтер, а се поръчат на по-ранен стадий.

Планирането на броя на участниците в всеобщо съревнование е огромно предизвикателство за уредниците. Като да вземем за пример това, че стартовите номера с чипове се изпращат за произвеждане в Германия - след затваряне на регистрацията има 7 дни за произвеждане и доставка. В дните преди надпреварата към момента няма по какъв начин да бъдат създадени и раздадени хиляди номера, изяснява уредникът. Макар че на огромните маратони с повече от 40 000 участници този индустриален развой е в дните преди маратона, технологията е доста скъпа и за нас е непостижима, изяснява Даниел.

Екипът за осъществяване на надпреварата

One man show е невероятно при провеждането на огромни спортни събития, безапелационен е Дуков. Има екип, учредителен комитет, където всеки си знае отговорностите и отговорностите – брандинг, маркетинг, реклама, договаряния с сътрудници, мениджъри на елитни бегачи и спонсори, набиране на доброволци. Съществуват доста действия, не просто единствено да събереш едни хора на едно място, да започват и да ги чакаш да финишират, майтапи се уредникът.

Подготовката за надпреварата - обезопасяване на трасето, приготовление на подкрепителните пунктове с питиета и храна, медицински екипи, съдии, доброволци, координация с други организации и структури, не може да се направи без стиковане на дейностите и отговорностите на целия екип, акцентира Дуков.

Финансиране на спортното събитие

В началото на годината се прави авансово проектобюджет, който включва всичко належащо за организацията и провеждането на събитието като награден фонд, елитни бегачи, институционни разноски, реклама, произвеждане на брандинг, логистика и всички други. След това стартира набирането на тези средства посредством рекламни пакети до компании и спонсори.

Масовото събитие си е работа на уредника и той би трябвало да откри метод по какъв начин да го финансира, безапелационен е Даниел.

Разходите не са дребни - производството да вземем за пример на автобус пакетите за участниците – номера, чипове, фланелки, награден фонд, обслужването и зареждането на подкрепителните пунктове, наемането на маси, шатри и тоалетни и куп други, само че те са планувани в предварителния бюджет и се набират посредством спонсори и избраните стартови такси. Таксата за присъединяване в Софийския маратон е 25 евро, до момента в който в другите европейски градове е 80, само че пък ние би трябвало да се съобразим със стандарта на живот тук, изяснява уредникът. С тези пари се покриват разноските, които не могат да се набират от спонсори. Малко са фирмите, които откликват с огромни суми, и на процедура множеството от дейностите минават на бартер основа – обезпечаване на минерална вода, плодове, създаване на нужните логистични уреди за осъществяване на надпреварата.

Отчитане на резултатите

Резултатите се регистрират първо по броя на участниците в спортното събитие. Въпреки че Софийският маратон набра огромна известност, Даниел продължава да работи за повече участници в това вълнуващо съревнование, с цел да станат бегачите хиляди, както из улиците на огромните европейски градове. Според него България закъснява с към 15 години с провеждането на сходни грандиозни всеобщи събития, макар че у нас бягането става все по-популярно и налично. Но към момента е на опашката на Балканите, защото да вземем за пример в Скопие започват 12 хиляди души, в Белград – 10 хиляди, в Букурещ – 15 хиляди, Атина – 30-40 хиляди. В София към този момент пробват сили към 5 хиляди. Според Даниел Дуков в България към момента няма бегаческа просвета за всеобщо съревнование, макар че не желае да прави сходни съпоставения. Хора бягат за здраве в разнообразни региони на столицата и страната, само че нямат храброст да застанат на старта на такова събитие, въпреки и на по-къса отдалеченост.

В последните години се следи ползата на компании, участващи с техни сътрудници, които дават отборни регистрации и поемат таксите за присъединяване, тъй като политиката им е да предизвикват дейния и здравословен живот на своите чиновници. На маратона тази година е имало към хиляда участници от 50 компании. Останало е и звено от предишното, ветерани, фенове на бягането, сред 50 и 70 години, които бягат от обич към спорта, а не за влиятелно класиране. Броят на участниците от чужбина пораства - предходната година са били 500, а в този момент 900.

Отразяването на спортното събитие в медиите – електронни, печатни и онлайн, обществените мрежи, също е значим аршин при отчитането на резултатите. И то не просто единствено като брой изявления, само че и като позитивно отношение към събитието, с цел да бъде то в действителност всеобщо и влиятелно, да се развива във времето и да подарява радостни страсти за всички участници и поданици на столицата, счита шефът на Софийския маратон Даниел Дуков.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР