[Shutterstock] В последните месеци много компании са изправени пред най-сериозното

...
[Shutterstock] В последните месеци много компании са изправени пред най-сериозното
Коментари Харесай

Уроците от фронтовата линия

[Shutterstock] В последните месеци доста компании са изправени пред най-сериозното си тестване - пандемия, която малко на брой са очаквали. Мениджърите са принудени да взимат жизненоважни решения под голямо напрежение. За да сътвори някаква обща картина по какъв начин някои от тях са се справили, консултантската компания Arthur D. Little интервюира 25 президенти и основни изпълнителни шефове на телекоми, транспортни групи и компании за комунални услуги в Хонконг, Сингапур и Италия - три от страните, които най-рано бяха наранени от вируса. Те трябваше да разясняват по какъв начин действителната рецесия се е различавала от упованията им и от проектите им за възобновяване след злополучие. Става дума за последна форма на шокова терапия.

Четири изненади

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В отговорите им изпъкват четири изненади. Първата е компликацията да намериш надеждна информация (спрямо нареченото, вярно или не, от един интервюиран " представяното от медиите " ). Втората е скоростта на разрастване на рецесията. Третата изненада: компаниите не са предвиждали разпада, който по едно и също време удря цялата им " екосистема " от снабдители и бизнес сътрудници - пандемията е на всички места за разлика от множеството естествени бедствия, засягащи единствено дребни елементи от света. Последният потрес е несигурността какво следва.

Един от създателите на отчета, Карим Тага, разяснява, че общо азиатските компании са по-добре готови, откакто са претърпели вируса на ТОРС от 2002-2003 година, а и в някои случаи е трябвало да се оправят със обществени митинги като тези в Хонконг през по-голямата част от 2019 година Например доста азиатски компании незабавно са основали " боен щаб ", с който да вземат ограничения още в първите дни на болестта.

Незабавният приоритет на всяка компания е да обезпечи сигурността на чиновниците и клиентите. Което значи определянето на ясни правила за обществено разграничаване и обезпечаване на персонални защитни средства и съоръжение - нелесна задача. Целият личен състав в една от интервюираните компании е получил ресурси за два месеца от маски за тях и фамилиите им. Друга компания пък разпределила над 4000 преносимия компютър, с които чиновниците да работят от вкъщи.

Другият приоритет е обезпечаване на непрекъсната оперативна активност. Стремежът към успеваемост в последните десетилетия принуди фирмите да разчитат на натоварени мрежи за доставки, уязвими към земетресения. Намирането на различни снабдители се оказва невъзможна задача за мнозина, защото пандемията е засегнала всеки и на всички места. Но компаниите могат да основат вътрешни поддържащи екипи, които да обезпечат работата на сериозните корпоративни функционалности. Някои компании в изследването благоразумно са разделили физически истинските екипи от аварийните, с цел да избегнат заразяване.

Сега повече от всеки път бързината е най-важна. Този факт може и да не е комфортен за мениджърите, които разчитат на разбори за осведомени решения. Според Тага в този момент шефовете би трябвало да вземат решение, преди " анализите да са налични ". Един от интервюираните мениджъри предизвестява, че вместо да чакаш цените на маските да паднат, е по-мъдро да платиш повече, с цел да си осигуриш незабавна доставка. " По-добре е да направиш неточност, вместо да чакаш и губиш време ", споделя различен. В който и да е различен миг акционерите сигурно ще санкционират сходни хрумвания.

Кризата принуждава изпълнителните шефове да се трансформират и по други способи. Те би трябвало да заменят забравимите известия към екипа, които постоянно са излишно упражнение по цялостни с диалект баналности, с ясна и честа връзка. Един от интервюираните споделя пред Тага, че е прекарал по-голяма част от седмицата в диалог със лист от 60 значими мениджъри. Той също по този начин се е обадил на извадка от чиновници в междинния мениджмънт без особена цел, просто да ги ревизира по какъв начин се усещат. Добре е и други шефове да последват образеца му.

Много шефове могат да отхвърлят диалозите с всички заинтригувани страни просто като доброжелателна и ненужна нелепост, само че пандемията сподели, че акционерите не са единственият източник за корпоративна поддръжка. Тага е бил сюрпризиран от " човешкия аспект ". Главните изпълнителни шефове са " били твърдо решени да се грижат за чиновниците си ". Един от тях даже похвалил синдикатите (които по думите му са се справяли " отлично поради обстановката " ). Фирмите в действителност имат причина да си сътрудничат с профсъюзите, с цел да защитят както личния състав, по този начин и самата компания - както признават някои шефове, не на последно място и поради сериозната нужда да задържат съществени хора.

Отвъд пандемията

Дали някой от тези спешни уроци ще надживее пандемията? Със сигурност някои работни практики може да се трансформират вечно. Както признава един от интервюираните: " Трудно ще е да се върнем към обичайните офиси след толкоз дълъг интервал на домакински офис. "

По-голямата смяна може да е основаването на група мениджъри, които са по-склонни да поемат риск. До създаването и разпространението на ваксина икономическите условия може да останат нестабилни. Държавите могат да отпускат рестриктивните мерки, а след това отначало да ги стягат. Подобно на фенове в кината по време на филм на ужасите белязаните от COVID-19 мениджъри може вечно да останат в очакване на идващия заплашителен миг.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР