[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед на оригинала

...
[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед на оригинала
Коментари Харесай

Kрипторакетата отново полетя

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Ако през миналата 2019 година bitcoin потвърди, че има живот и след балона, то през първите дни на новата година демонстрира и знаци, че в последна сметка цифровият актив в действителност се преглежда от значително хора като евентуално леговище от трусовете на обичайните пазари. Докато в понеделник борсата в Шанхай загуби 8% от цената си в границите на една сесия поради страха от ковид, bitcoin подвигна цената си с 2% единствено за няколко минути. Месец по-рано, до момента в който международните показатели падаха поради различен боязън - от война сред Съединени американски щати и Иран, вложителите се насочваха към най-популярна криптовалута.

Несигурността, превзела международните пазари от началото на годината, наподобява като гориво за крипторакетата, която още веднъж лети към петцифрени стойности. Две години след свиването, само че не и пукането на криптобалона, bitcoin остава привлекателна за доста хора и цената продължава да бъде висока с капацитет да доближи рекордните си стойности. С настояща цена към 9500 $ за монета и съвсем цялостен консенсус измежду анализаторите, че скоро bitcoin ще премине границата от 10 хиляди $ за единица, за пръв път от над половин година насам рухването на върха от 20 хиляди $ не е изключен сюжет. Особено поради, че цената на bitcoin от дълго време не се покачва поради самото очакване, а от действителен инвеститорски интерес и най-важното - от ден на ден същински транзакции.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Bitcoin не боледува

" Траекторията нагоре в цената на bitcoin се въздейства непосредствено от разпространяването на ковид ", споделя Найджъл Грийн, изпълнителен шеф на финансовата deVere Group в разбор към клиентите си. Според него цената ще продължи да се подвига, до момента в който се стигне до пика на вируса - миг, който е обхванат в тайнственост. " Колкото повече случаи има, колкото повече страни са наранени, толкоз по-голям ще е ударът по финансовите пазари и толкоз по-голям ще е скокът на bitcoin. "

Последният напредък на bitcoin е елементарен за следене. Криптовалутата стартира годината на цена към 7 хиляди $ за монета. Последваха два скока - от началото на януари при ескалацията на напрежението сред Съединени американски щати и Иран, както и настоящето по-продължително повдигане на цената, съпътстващо разпространяването на ковид по света. Разбира се, за покачването на bitcoin има и чисто фундаментално пазарни аргументи. Една от тях да вземем за пример е стартирането на варианти върху криптовалутата от Chicago Mercantile Exchange (CME), което дава опция за хеджиране на риска в придвижване на цената им. Деривативи върху криптовалути има от няколко години, само че е показателно, че ползата към тях остава. (още в карето)

Сега вирусът забърка забавен, само че и комплициран коктейл. Индексите по света започнаха да падат поради упования индустриалните линии в Китай да се срещнат с проблеми. Впоследствие анализатори оповестиха, че чакат съществено закъснение на растежа на китайската стопанска система през настоящото тримесечие, а централната банка в страната инжектира близо 200 милиарда $ в пазарите в опит да ги съживи - за момента несполучливо.

Криптовалутите и търговците по предписание не обичат нито сходни придвижвания на акции и облигации, нито финансови инжекции непосредствено в пазара за да се вдигнат равнищата на показателите. Така скокът на bitcoin наподобява изцяло логически и евентуално цената ще продължи да се подвига. " Докато доверието в световните институции и пазари пада, ще продължим да виждаме скокове в цената на цифрови активи като bitcoin ", споделя Жеан Чу, ръководещ сътрудник в блокчейн капиталовата компания Kenetic Capital.

Bitcoin обаче има и проблеми поради ковид - два от най-големите производители на хардуер за копаене на криптовалути оповестиха предходната седмица, че доставките ще се забавят с най-малко една седмица поради карантината в Китай. Множество компании удължиха и новогодишната си почивка по китайския календар - някои чак до 10 февруари, което също ще се отрази на доставките в редица промишлености.

Прогнозите на множеството анализатори, следящи придвижването на цената на bitcoin, са, че следва леко оттегляне, преди криптовалутата да премине границата от 10 хиляди $ за монета.

Несподеленият напредък

Ако има една огромна разлика сред настоящия растеж в цената на bitcoin и тези през предишните три години, то тя е, че корелацията сред цената на най-голямата криптовалута и останалите към този момент съвсем не съществува. През 2017 и 2018 година цените на bitcoin и ethereum, втората по известност криптовалута, изглеждаха свързани: всеки скок на едната водеше и до скок на другата, като в най-честия случай ethereum се търгуваше на цена към 20 пъти по-ниска от тази на bitcoin (при цена към 20 хиляди $ за bitcoin ethereum струваше малко над 1000 долара).

Сега разликата е към 50 пъти и не всеки скок или спад в цената на bitcoin води до придвижване в позициите на ethereum или която и да било друга криптовалута. Разбира се, корелация към момента съществува, само че тя е по-скоро изборна: в случаите от новата година bitcoin съвсем не споделя " триумфа " си на криптоборсите и пазарната капитализация на най-голямата криптовалута (170 милиарда долара) е по-голяма от тази на всички останали валути, взети дружно, сочат данните на Coinmarketcap. Показателно е, че до момента в който останалите цифрови активи по-скоро останаха покрай цените си след огромното стесняване, bitcoin остава изключение за целия пазар.

Сега остават две въпросителни към криптовалутата. Първият въпрос е дали има заплаха от нов балон, само че отговорът в тази ситуация е по-скоро не. В случая bitcoin извършва действителна функционалност на актив, който не се въздейства от множеството трендове по света и се преглежда като относително сигурен подобен, макар вродената си волатилност. Вторият е какво ще се случи, когато обичайните пазари още веднъж утихнат.
Деривативен интерес

Опции са деривативни принадлежности, които дават правото на притежателя им да купи или да продаде базовия им актив на съответна цена, като печалбата/загубата се образува от разликата с пазарната. За това право притежателят заплаща избрана цена. Опциите и фючърсите върху bitcoin се усилват, само че ползата към тях към момента не е толкоз огромен, колкото при обичайните финансови принадлежности. Към момента с изключение на CME и ICE такива предлага и нидерландската Deribit, на която през предходната година са се сключили 95% от всички покупко-продажби с варианти. Наскоро обаче платформата разгласи, че се мести в Панама поради регулаторни терзания и новите условия на ограниченията против изпиране на пари в Нидерландия. Опции върху bitcoin оферират и цифрови платформи като Bakkt, LedgerX, OKEx, само че там търговията с тях е по-слаба слаба, а през някои дни липсва. От началото на тази година най-вече опционни договора за изтъргувани на 14 януари - към 140 млн. $, както и на 31 същият месец за малко над 100 млн. $.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР