[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Америка отдавна се е

...
[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Америка отдавна се е
Коментари Харесай

Последният залп на САЩ срещу Huawei е срещу китайското производство на чипове

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Америка от дълго време се е прицелила в Huawei - и освен тъй като доста от политиците в страната се опасяват от телекомуникационното съоръжение на китайския колос, което те считат, че дава опция на Пекин да шпионира. Фирмата, водач измежду футуристичните 5G телекоми, е и знак на софтуерния и стопански напредък на Китай. Президентът Доналд Тръмп по никакъв начин не харесва това. Уилям Бар, неговият основен прокурор, към този момент предизвести, че Америка рискува да " даде доминантното си състояние " на Китай, в случай че не " спре похода на Huawei " към 5G превъзходство.

Предишният удар, който трансформира в незаконна продажбата на американски съставни елементи на Huawei, в това число и на високотехнологични чипове, на които китайската компания разчита, не се оказа нокаутът, на който Белият дом се надяваше.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Производителите на чипове продължиха да продават полупроводници на Huawei посредством заводите си отвън Съединени американски щати. Затова на 15 май администрацията на Тръмп разшири рестрикциите към инструментите, които ги вършат, доста от които идват от Съединени американски щати. Докато огромни производители на микропроцесори като тайванската TSMC употребяват американско съоръжение, те няма да могат да вършат чипове за Huawei на никое място по света.

На конференция на 18 май Huawei разгласи, че новото предписание слага под риск оцеляването на компанията. Три дни по-късно президентът на Китай Си Цзинпин даде обещание да влага 1.4 трлн. $ до 2025 година, с цел да ускори софтуерната самостоятелност на страната. Подобно на първичните американски рестрикции следващият изстрел във войната за чипове сред Китай и Съединени американски щати може да не докара до претенции резултат.

Мръсни игри в чиста стая

Новото предписание може изцяло да пропусне задачата си. Huawei заплаща на производители да сглобяват телефоните и базовите станции на компанията. Чиповете, които TSMC прави, се изпращат на тези компании, а не на самата Huawei. Завършените артикули всекидневно се пращат непосредствено на клиентите на Huawei. Китайската компания може изобщо да не пипа неразрешените чипове. Някои юристи показват, че новите рестрикции, наподобява, не се отнасят за трети елементи, пратени на трети страни, даже когато те са снабдители на Huawei.

Дори в случай че правните специалисти бъркат, правилото ще бъде мъчно за вкарване в действие - чистите стаи на азиатските производители на чипове са сложни за наглеждане. Още по-важно е, че промишлеността на полупроводниците, на стойност 412 милиарда $, е толкоз глобализирана, че даже дългата ръка на американския закон не може да доближи до нея. Най-вероятният резултат от новите опити за надзор на износа би бил американската промишленост да напусне страната.

Географски погледнатo, промишлеността към този момент става все по-широка и все по-малко американска. Един от грубите индикатори е да се огледа къде се намират физическите активи на компаниите, което може да се наблюдава от документите на обществените компании. Най-големите световни производители на полупроводници да вземем за пример към този момент държат единствено 20% от заводите си в Съединени американски щати. Производството на азиатските компании като TSMC, SMIC и Samsung е най-вече вкъщи. Американските компании обаче диверсифицират географски от години, споделя Дан Хъчсън от консултантската организация VLSI. Отчасти в търсене на евтина работна ръка и частично като отбрана от естествени бедствия.

Да вземем за образец Intel, която прави чипове със личен дизайн за клиенти, измежду които и Huawei. През 2019 година американският колос държеше над 35% от своите 55 милиарда $ в активи отвън страната. Около 8 милиарда $ в Израел и още 4 милиарда $ в Ирландия. Доклади от промишлеността демонстрират, че доставките към Китай и от двете места са скочили, откакто стартира войната против Huawei. Intel също по този начин има активи за над 5 милиарда $ в Китай, който е най-големият пазар за компанията. От общо 72 милиарда $ доходи за предходната година 20 милиарда идват от Китай.

Друг образец е Analog Devices, по-малка американска компания, която прави радиочипове, които Huawei употребява за сглобяване на базовите си телеком станции. Половината от активите на компанията се намират във Филипините, Ирландия, Сингапур и Малайзия. Това евентуално ще направи по-лесно решението на компанията да прави своите чипове за Huawei отвън Съединени американски щати.

Географските преплитания вършат задачата на американското държавно управление да спре чиповете към Huawei сложна. Съответно новият фокус е върху инструментите за произвеждане на чипове, които към момента се вършат в Съединени американски щати и са по-лесни за управление от страна на Вашингтон. Базираната в Калифорния Applied Materials, която създава съоръжение за обработка на силиций, държи 90% от активите си в Съединени американски щати. Lam Research, американски производител на съоръжение, който се употребява от TSMC и други компании, държи 88% от производството си за 1.1 милиарда $ вкъщи.

В търсене на пролуки

Една огромна въпросителна към новото предписание за Huawei е дали съгласно него оборудването, създадено от американски производители отвън рамките на Съединени американски щати, се брои за американско. Ако да, заводите за чипове, които разчитат на такива принадлежности, с цел да създават високотехнологични процесори за Huawei, като да вземем за пример TSMC, ще имат потребност от различни снабдители. Конкурентите на американските производители като японските Tokyo Electronи Hitachi High-Technologies внезапно ще се окажат с новооткрито геополитическо преимущество.

Друга тайнственост е обвързвана с вест, която беше оповестена редом с новите правила за Huawei. На 15 май TSMC удостовери, че ще построи цех за чипове за 12 милиарда $ в Аризона, който би трябвало да е подготвен през 2024 година Защо тайванската компания, която получава 15% от приходите си от Huawei, би наляла милиарди в Съединени американски щати тъкмо когато домакините стопират достъпа до огромен клиент? Ходът може да е опит да бъде смекчена позицията на администрацията най-малкото с цел да не бъдат ориентирани сходни рестрикции към други китайски клиенти. Някои сочат към друга позиция. TSMC може да трансферира в завода си в Аризона американската техника от сегашните си заводи, с цел да отвори пространство в Тайван за интервенции без американски принадлежности, които свободно да обслужват китайски клиенти. TSMC не разяснява пред The Economist.

Дори това да не е проектът на TSMC, търсенето на заобиколни пътища сигурно ще продължи. На 18 май шефът на Samsung Electronics посети завода за чипове на фабриката в Сиян, в Централен Китай. Южнокорейската компания, чиито проекти включват инвестиция за 115 милиарда $ в бизнеса с чипове през идващото десетилетие, към този момент сподели, че няма да пренебрегва Китай. Американските опити за надзор на износа може да накарат компанията да се насочи към други производители на принадлежности, които не са в плен на геополитиката.

Източниците от промишлеността споделят, че част от оборудването за произвеждане на чипове към този момент се брандира като " свободно от експертни административни регулации ", като се имат поради политиките на администрацията на Тръмп по отношение на Huawei. Близък до американските производители на съоръжение източник твърди, че някои от тях към този момент считат да реалокират патентите си отвън границите на страната и да изградят нови интервенции от нулата, надалеч от американското законодателство, с цел да избягат от настоящи и бъдещи антикитайски рестрикции. Опитите на Тръмп да отстрани китайското въздействие от промишлеността на полупроводниците може вместо това да доведат до намалено американско въздействие.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР