[Shutterstock] Морският туризъм се потапя в най-тежкия си сезон, който

...
[Shutterstock] Морският туризъм се потапя в най-тежкия си сезон, който
Коментари Харесай

20% лято

[Shutterstock] Морският туризъм се потапя в най-тежкия си сезон, който в оптимистичния сюжет ще изпари половината от приходите, а в най-черния - 80%. Най-ударени са обичайно мощните хотели с марки и непознати посетители. Шансът е пред дребните хотели и курорти . Секторът влиза в няколкогодишна рецесия, която може да смени профила на страната като всеобща евтина дестинация. Летният туристически сезон ще се случи на 20% от обичайното по песимистичните прогнози, а в оптимистичния вид бизнесът ще се свие на половина. Така пандемията от ковид ще изпари милиарди от годишните доходи в туризма, които са 9.6 милиарда лева, а дружно с резултата върху свързани промишлености като превоз, услуги, храни и други ударът е върху 12% от брутния вътрешен артикул.

Голямата вяра е, че Черноморието ще притегли български туристи, румънци, а в най-хубавия сюжет и германци. Но това няма по какъв начин да запълни обичайно даже подозрително дребното публично оповестени 230 хиляди кревати по курортите. Затова и част от хотелите и заведенията ще останат затворени, а сезонът ще е пай и в хватката на по-ниските цени и повишаващи се разноски.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Някои компании в бранша ще са уязвими и оцеляването им ще е нестабилно. Особено на фона на упованията, че туризмът влиза в цялостен спешен цикъл, възобновяване от който е допустимо най-рано след две години.

Ако може да се търси добра вест в тази черна година, тя е, че е допустимо пазарът да убие доста на брой неприятни планове, а тези, които са създали мъдро бизнеса си и оферират добра услуга - да останат. Както и че новите правила за обществена отдалеченост и смяната в потребителските настройки евентуално ще дадат късмет на обичайно стоящия в ъгъла малък бизнес и дребните курорти да излязат на сцената.

Легла за зачеркване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
В една нормална за туризма година в края на май хотелиерите по морето към този момент са посрещнали първите групи с почиващи и вършат последните мерки. 2020 година обаче не е от класическите - вирусът съумя да изтрие месец от активността на зимните курорти и цялата пролетна стратегия за екскурзии, почивки и конферентни събития на всички места в страната. На прага на юни морските курорти са пусти, а главното занятие на хотелиерите е да отписват ранни резервации.

" Само последната седмица паднаха 15 хиляди нощувки ", дава образец Лъчезар Тодоров, който ръководи " Тера тур сервиз ", в която е съсредоточен хотелиерският бизнес на досегашния общоприет шеф на " Лукойл България " Валентин Златев. Групата ръководи пет хотела по морето под марката RIU (три в Слънчев бряг и два в Обзор) с 1700 стаи и 3400 кревати. Хотелите на " Тера тур сервиз " работят 90% с задгранични туристи. " До края на февруари - началото на март резервациите бяха положителни и заетостта беше добра. Последва внезапен спад и бавно започнаха и анулации ", споделя още той, като в този момент задраскванията се вършат с по-голям обсег. Дотук изгубените нощувки за групата са над 100 хиляди Обикновено сезонът стартира началото на май, който в този момент е нулев за бизнеса, като подобен се обрисува и началото на юни.

Сходна е обстановката и с доста други комплекси на всички места по Черноморието. В Албена, която всекидневно продава 1.6 млн. нощувки, " през тази година надали ще бъдат достигнати 550 хиляди ", по оценки на Маргита Тодорова, член на съвета на шефовете на курорта. " Ако сезонът не се състои даже в стеснен размер, това ще има доста по-голямо въздействие върху стопанската система на страната, в сравнение с някой си мисли, като ще се отрази на всички свързани с туризма бизнеси. "
Лъчезар Тодоров, шеф на " Тера тур сервиз "

Спад най-малко на половина чакат и в апарткомплекса Green Life Beach Resort, който се намира зад къмпинг " Смокиня " на юг от Созопол. Комплексът работи главно с руснаци, като най-малко половината от клиентите са такива. Русия беше мощно ударена от епидемията и болестта там върви с най-малко месец обратно. Комплексът е с към 1000 жилището, като компанията ръководи към половината, които се отдават чартърен от притежателите им.

Да отворим или да не отворим

Липсата на каквато и да било предвидимост сложи хотелиерите в невижданата обстановка на прага на най-активните месеци към момента да пресмятат дали ще им излезе по-скъпо да отворят, или да пропуснат сезона. Според прогнозата на Григор Фиданов, притежател на веригата Grifid, която е най-големият хотелиер в Златни пясъци, в България през това лято ще работят 30% от обектите по морето. (В Гърция той чака този % да е 40.) " Със сигурност ще има хотели, които няма да работят, а тези, които ще отворят, най-вероятно ще работят на оперативна загуба ", счита притежателят на туроператора " Сънтурс " и вложител в комплекса Wave Resort край Ахелой Венцислав Танчев.

Дилемата да отвориш или не има много аспекти. От една страна, това е сезонен бизнес, който в случай че не работи в този момент, значи липса на доходи за цялата година при непрекъснати разноски за заеми, целогодишен личен състав и други. Пропускането на едно лято може да докара и до повече вложения за приготовление на обекта за идната година. Отварянето на хотела обаче при новите санитарни условия значи по-високи експлоатационни разноски, и то при работа на повърхностен потенциал и съвсем несъмнено на по-ниски цени. Най-сложна е обстановката с тези, които до момента са работили единствено с непознати туристи от главните западни пазари или Русия, чието идване е под въпрос, и не могат да трансформират комерсиалната си политика толкоз ненадейно.

Като цяло тези, които са взели решение да работят, се чака да стартират да отварят по-масово след средата на юни. В момента има единични обекти, които към този момент одобряват туристи. Григор Фиданов споделя, че първият хотел от групата - Grifid Encanto Beach, е проработил на 22 май с уикенд резервации на българи. " Трябва да покажа, че сме живи и сме на пазара и предлагаме нещо хубаво ", счита той.

Без съответен проект за работата си през лято 2020 година към момента е веригата хотели под марките Sol и Melia, които са с към 3500 стаи - в Несебър, Обзор, Златни пясъци и Слънчев бряг. За веригата всичко зависи от чартърните полети, а към момента няма информация от нито един туроператор. Основни пазари са британският, съветският, немският и полският, като очакванията за първите два са минимални и вести се чакат главно от немския туроператор. Регионалните пазари не са решение за толкоз огромна база от стаи.

Маргита Тодорова заяви, че хотелите в задната зона на Албена няма да отворят през това лято, а от тези, които са по-близо до плажа, първият ще стартира работа на 29 май.

За Слънчев бряг нещата също са неразбираеми. " Все още има хотели, които не са уверени дали ще работят, някои сме взели решение да опитаме, само че сме с ясното схващане, че не отваряме да създадем облага, а просто да се завърти колелото ", разяснява ръководителят на съюза на притежателите в Слънчев бряг Елена Иванова, която е вложител в хотел " Империал " там.

[Shutterstock]

Българското синьо лято

Лятото без обезпечени чартъри слага в по-благоприятна обстановка тези обекти, които от години са насочили комерсиалната си политика към локалния пазар и към този момент имат лоялни клиенти. Например комплексът " Свети Тома " в региона на Аркутино, който е част от строителната " Главболгарстрой ", възнамерява да отвори сред 5 и 10 юни. " Обикновено работата стартира от 1 май, като нормалните посетители по това време са германци и поляци. За този интервал има и доста резервации на сватби, като през май те са по 2-3 на уикенд, споделя изпълнителният шеф на " ГБС турс " Радослав Котларов. По думите му през лято 2020 юни месец ще бъде по-слаб по отношение на предходната година, а сезонът ще стартира на цялостни обороти след 20 юни. " Юни ще бъде по-слаб от предходната година. "
Радослав Котларов, шеф на " ГБС турс "

Всъщност множеството представители на бизнеса чакат фактически повече българи да изберат отмора в страната през това лято, в това число и такива, които обичайно летуват в чужбина. На този стадий обаче не може да се предвижда с какъв брой ще нарасне ползата. " Туристите, в това число и българските, към момента са внимателни ", разяснява ръководителят на асоциацията на българските туроператори и туристически организации Даниела Стоева, която е шеф и на " Тандем травел ". По думите й това е обвързвано с многото неясноти към пътуванията. Според представителите на бизнеса най-вероятният сюжет е огромна част от българите да стартират да резервират почивки, откакто видят по какъв начин ще действат курортите при новите корона условия, като те ще са в последния миг и постоянно за къси пътувания от към 3-4 дни. Възможно е и да се ускори ползата към по-малки обекти и курорти.

Но даже и да се случат на процедура всички патриотични апели за почивки в България, те няма по какъв начин да " спасят " сезона. Дори и да се вземе нереално ниският брой кревати, става въпрос за 38 млн. нощувки. Така при население към 7 млн. души това значи, че е належащо всеки българин да отиде приблизително за към 5 дни на море, с цел да се запълни потенциалът на хотелите. И то при калкулации на Евростат, съгласно които даже в мощната за стопанската система и приходите на популацията 2018 година към 30% от българите не са могли изобщо да си разрешат отмора. Други ще изберат Гърция или пък имат благосъстоятелност по морето.

На масата на дипломацията

Затова сезонът ще зависи от броя непознати туристи, а в този развой ролята на страната е по-важна от всеки път и изобщо не се свежда до това с какъв брой могат да поевтинеят чадърите на плажа. Само преди няколко седмици Европейска комисия разгласява насоки за отпушването на туризма: пътувания да има сред страни със сходна ниска епидемиологична конюнктура и здравен потенциал в туристическите региони. А изходната позиция на България - със едва разпространяване на болестта, дава добра основа за последователно отваряне на интернационалните пътувания. По линия на политическите договаряния обществено оповестеното досега е, че България има диалози със съседите си за отваряне на районните пътувания със сухопътен превоз. Според Галин Георгиев, шеф на туроператора " Солвекс ", е верен ход на държавното управление да търси двустранни съглашения със Сърбия, Гърция и Румъния, допълвайки, че от тях най-съществен за морските курорти е румънският пазар. " След това би трябвало да предприемем същите стъпки и към други европейски страни, би трябвало да отпадне тази карантина от 14 дни при пътешестване ", счита още той, допълвайки, че съглашения са вероятни и с страни като Украйна и Беларус, където заболеваемостта е по-ниска. " След пандемията туристите ще търсят повече индивидуализация при пътуванията. "
Даниела Стоева, шеф на " Тандем травел " и ръководител на Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници

Повечето представители на бизнеса считат, че с изключение на прилежащите страни България може да потърси съглашения вътре в Европейски Съюз с централноевропейските страни и някои от скандинавските, които са с положителни здравни индикатори. Сред тях са Чехия, Полша, Дания, Финландия и други Приоритет съгласно бизнеса би трябвало да е и да се търси отваряне и към Германия, която, като се изключи че е най-големият пазар за българския морски туризъм, има и ниско равнище на разпространяване на ковид, което прави реалистично приемането на туристи оттова. Очакванията за немския пазар са, че информация ще има до 3 юни и в края на месеца е допустимо да се отворят пътуванията с авто транспорт до прилежащи страни с невисок здравен риск, а от юли и чартърните стратегии до други страни.

" За България е извънредно значимо да попаднем в първата група чартърни дестинации, които вероятно ще се отворят през юли ", разяснява представителят на немския туроператор Der Touristik Калин Сутев, съгласно който след този месец би било прекомерно късно за българския морски туризъм поради и по-краткия сезон спрямо други страни. Макар да има доста терзания за това какъв брой време е належащо на зазимената авиация да влезе в темп, както и изобщо да се провеждат чартърни стратегии, по думите на Сутев комерсиалната работа от страна на бизнеса сега е свършена, а това, което остава, е дипломатическата.

Засега по-скоро няма сигнали, че е допустимо отваряне на другия главен пазар за Черноморието - съветския, за който преди към месец огромните туристически сдружения чакаха да се раздвижи и даже призоваваха да се облекчи визовият режим. Предвид обстоятелството, че първите случаи на ковид в Русия бяха регистрирани по-късно, а в последните дни министър председателят на страната Михаил Мишустин прикани руснаците да не пътуват в чужбина през лятото, очакванията поутихват. Според информация на шефа на строително-инвестиционната Green Life Development&Resorts Теофил Петров преди 1 юли няма да има полети от Русия. " Ако те не могат да дойдат или дойдат след 15 юли, половината сезон е приключил и няма от кого да бъдат сменени ", споделя той.

Информацията от летищата във Варна и Бургас също не е доста оптимистична. " Като се има поради несигурността по отношение на въздействието и продължителността на пандемията COVID-19, съчетана с неналичието на информация какво държание и търсене на клиентите ще следва след рестарта, " Фрапорт туин остарял еърпорт мениджмънт " не може да даде каквито и да е прогнози към този миг ", споделят от концесионера на двете аерогари пред " Капитал ". През април летища Варна и Бургас са работили при 98% спад на полетите, а от началото на май нискотарифната Wizz Air е рестартирала някои от своите интернационалните направления. Така сега от Варна има полети с изключение на до София и до Лондон, Айндховен, Дортмунд, Берлин, Меминген, Виена, а от Бургас - до Лондон. Летищата чакат отчасти връщане на други планувани дестинации от юни и някакъв рестарт на туристическите чартъри след средата на юни или началото на юли.

Туристическият министър Николина Ангелкова заяви, че няма анулирани чартърни полети след 15 юни. Тази информация се удостоверява в огромна степен и от бизнеса, само че с уточнението, че това към момента не значи, че тези самолети в последна сметка ще кацнат в България. Поведението на огромните непознати туроператори в цяла Европа през последните месеци е да смъкват съответни пътувания от програмата си безусловно малко преди датата, тъй като от този момент стартира да тече и срокът за възобновяване на парите на туристите или заменянето им с ваучери.

Във водовъртежа на проблемите

Така по всичко проличава, че 2020 година ще е исторически най-лошата за българския туризъм, а борбата в този момент е сведена само до това с какъв брой ще бъдат минимализирани вредите. Това, несъмнено, в голяма степен зависи от това кой от трите вероятни сюжета ще се сбъдне - дали морският туризъм ще разчита единствено на българи, дали на районни пътувания от България и прилежащите страни, или и на пътувания от други европейски страни.

В песимистичния вид упованията са, че през сезона ще бъдат направени към 20% от нормалните доходи в туризма. " Ако успеем да създадем 50%, ще сме герои, само че не ми се има вяра ", разяснява Галин Георгиев от " Солвекс ". Според някои негови сътрудници летвата от 50% фактически е максимумът, само че единствено при изискване че бъдат отворени оптимално доста пътувания на непознати туристи и септември бъде уплътнен с повече резервации. А неприятната година в туризма предвещава проблеми и в други браншове.

" Ако сезонът не се състои даже в стеснен размер, това ще има доста по-голямо въздействие върху стопанската система на страната, в сравнение с някой си мисли, като ще се отрази на всички свързани с туризма бизнеси ", споделя Лъчезар Тодоров от " Тера тур сервиз ". Това към този момент си пролича при редица бизнеси в земеделието и храните поради затворените през последните месеци хотели и заведения.

Като доста огромен проблем в бранша се обрисува и намаляващата ликвидност в цели звена - като да вземем за пример авиацията и туроператорите, както и към този момент задълбочаващата се междуфирмена задлъжнялост. Това в композиция с лимитираното в последно време кредитиране за сектора евентуално ще докара и до разклащането на финансовото здраве на доста компании.

Но проблемите на туризма в действителност не се заключват единствено в кошмарната 2020 година Секторът влиза в цялостен спешен цикъл, чиито край ще зависи главно от външни фактори, което оставя малко поле за деяние на самите мениджъри в фирмите. Лошата серия стартира през предходната година, когато България изгуби конкурентност по отношение на други дестинации и приключи сезона с 20% по-малко туристи и спад на приходите. Ситуацията се задълбочи в края на лято 2019, когато английският туроператор-гигант Thomas Cook разгласи банкрут, а българските му сътрудници по морето се оказаха с вземания за най-малко 60 - 70 млн. лева и с дребен късмет да ги получат. " Ако в бранша успеем да създадем 50% от приходите, ще сме герои, само че не ми се има вяра. "
Галин Георгиев, шеф на " Солвекс "

Следващата 2021 година също се обрисува извънредно сложна за бранша, тъй като даже и корона рецесията да бъде овладяна в здравния й аспект, туристическият бизнес ще би трябвало да притегля туристи в изискванията на стопански компликации и свити разноски за пътувания, както и в яростна борба с други дестинации, постоянно субсидирани прикрито или очевидно от страните си. " Може би ще са нужни 2-3 години, до момента в който се възстановят приходите от 2019 година ", счита Елена Иванова. На същото мнение е и Даниела Стоева, съгласно която възобновяване на бранша ще стартира следващата година, само че ще минат още 2-3 години, до момента в който това се случи. " Дали обаче ще се реализиран тези равнища отпреди COVID-19 е под въпрос ", счита още тя, допълвайки, че туризъм отпреди пандемията евентуално ще има единствено след намирането на ваксина.

Туризъм след COVID-19

Всъщност доста интернационалните специалисти считат, че корона рецесията ще промени за дълго време, а може би и вечно, метода, по който хората изобщо пътуват. Възможно е да спадне ползата към всеобщия модел all inclusive, който е и главен за българското Черноморие, или най-малко да се насочи единствено към качествените артикули от него. " След пандемията всеобщите пътувания евентуално няма да бъдат толкоз търсени, въпреки че са по-евтини. Туристите ще търсят повече индивидуализация ", счита Даниела Стоева. А това би означавало да се промени българският бизнес модел, залагащ сега на всеобщ артикул за огромни потоци от туристи.

Корона рецесията евентуално още през това лято ще даде късмет на дребните хотели и курорти да намерят своето място - освен по морето, само че и на други места навътре в страната. Според Любомир Попйорданов, ръководител на Българската асоциация за различен туризъм, пазарът на къщите за посетители и дребните хотели към този момент е разсънен и положителните адреси се радват на интерес. " Хората ще търсят по-сигурно и безвредно място, по-голямо усамотение и по-малък риск за среща с други туристи ", споделя още той, допълвайки, че огромните хотели и комплекси мъчно могат да предложат подобен артикул. Очакванията в сегмента на дребните хотели са, че пътуванията ще се усилват с началото на летните месеци, като ползата ще е ориентиран освен към Черноморието, само че и към планини, язовири, селски и различен вид различен туризъм. Държавните ограничения за бранша

- Субсидия от 35 евро на седалка в чартърни полети с над 100 места, за които се употребяват авиопревозвачи с действен лиценз в България или в чужбина в случаите, когато няма интерес от български за две години
- Намаление на концесионните такси по плажовете реципрочно по отношение на свалянето на цените на чадърите и шезлонгите през 2020 година
- Възможност туроператорите да дават за период 12 месеца ваучер за различно пътешестване, вместо да възвръщат депозити за провалени почивки
- Почти несъмнено понижение на Данък добавена стойност за храна в заведенията за хранене и кетъринг услугите
- Планирани ваучери за отмора на работещите на първа линия медици, служители на реда и други в държавни хотели и станции
- Обсъждана смяна в схемата за субсидирана претовареност 60/40 с по-благоприятни условия за туризма
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР