[Shutterstock] Статията е част от K100 - класацията на Капитал

...
[Shutterstock] Статията е част от K100 - класацията на Капитал
Коментари Харесай

С най-нисък дълг: Без прекомерен риск

[Shutterstock] Статията е част от K100 - класацията на Капитал на най-големите компании в България. Вижте още за изданието или го поръчайте тук. 300-те най-големи компании в България и през 2018 година избират да са консервативни към поемането на нови отговорности.Традиционно подреждането на най-бягащите от външно финансиране компании включва сдружения от хазартния, оръжейния и фармацевтичния бранш, както и зрели предприятия.С най-вече новонатрупани задължения предстоящо е държавният Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ". С непостижима тежест е и столичното парно.
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Годините на взрив в стопанската система за компаниите са като кръстопът. От една страна, растежът в приходите и облагите открива опция за изчистване на остарели отговорности и за създаване на по-устойчива основа за бизнеса. От друга, множеството личен запас, изключително в комбинацията с на ниска цена заем, основава изкушения за нова агресия. А оттова елементарно се залита в нездравословно задлъжняване, което може да се трансформира в проблем при обръщането на цикъла.

Съдейки по данните за топ 300 фирмите в България, едрият бизнес в страната и през 2018 година е траял да залага по-скоро на първия път. Сумарно отговорностите им се повишават с 1.8 милиарда лева, или близо 4%, до съвсем 47.5 милиарда лева, само че съотношението дълг към активи остава постоянно на равнища под 50%. А измежду 50-те компании, ползващи минимум заемен запас, има усъвършенстване и по този индикатор - от 17.3 на 15.9%.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Естествено зад тези междинни цифри има доста огромна разновидност - както компании с огромни усъвършенствания, по този начин и такива с негативен капитал - за благополучие едвам 7 от 300, и то по-скоро дължащ се на вложения в агресия в последните години (като при " НИС Петрол " - бензиностанциите на " Газпром ", и " Експрес логистика и дистрибуция " ). Самото равнище на задлъжнялост също единствено по-себе си не е еднопосочен фактор и естествените му стойности мощно се разграничават по браншове или по фаза на развиване на самите компании.

Най-консервативните

Групата на най-слабо задлъжнелите компании в България е обичайно пъстра, както обаче и устойчива - в нея значително компании са с закрепено непокътнато място от години. Например част от рисково не стъпващите на никакъв ливъридж компании са сдруженията от хазартния бранш - " Еврофутбол ", " Евробет ", " Евро гейм технолоджис "... Лидерът с нулев дълг на над 100 млн. лева активи е " Лотария БГ ". То обаче действително няма нито доходи, нито разноски от действителна активност, а единствено от дивиденти като притежател на сдружението, организиращо " Национална лотария ".

Други представители на консервативната петдесетица са сдружения от по-класически промишлености, където бизнесът е в зряла фаза - вършат се относително малко вложения и нововъведения и се жънат константни резултати въпреки и без галактически маржове. Това важи в огромна степен за добивната промишленост ( " Девня цимент ", " Асарел Медет ", " Каолин ", " Златна Панега цимент " ), само че тук влизат и по-стари приватизирани фабрики ( " Агрополихим ", " Солвей Соди " ). Сравнително доста представители в челото имат и фармацевтичните компании.

С края на няколкото златни години за оръжейния бранш представителите му падат надолу в класацията, само че представители на сектора остават измежду незадлъжнелите. Любопитно е, че тук се промъкват и най-малко няколко търговски вериги, които всекидневно заради особеностите на бизнеса си разчитат на оборотно финансиране и рядко са измежду фирмите без задължения.

Къде отиват задълженията

Компанията, която в номинално изражение стопява най-вече дълг, е " Лукойл Нефтохим Бургас ", само че това е по-скоро счетоводно. Намалението от над 700 млн. лева се изяснява главно с конвертирането на дълг в капитал. Инвестициите в нови мощности на рафинерията в предходните години бяха финансирани със заем от централата и в един миг той просто бе преоформен. Донякъде подобен резултат има и при дистрибуторското сдружение на съветската група " Лукойл България ".

По-солидно погасяване на отговорности със лични сили за над 160 млн. лева регистрира " Теленор България " - телекомът изплаща модернизацията на мрежата си, в която предходният притежател влага. Солидният спад при отговорностите на държавния оръжеен търговец " Кинтекс " (95 млн. лева.), както и на един от огромните фабрики в сектора - " Емко " (70 млн. лева.), е по-скоро повтаряем. С приключването на изпълнени огромни поръчки от предходните години и разплащането на контрагентите българските компании покриват оборотното си финансиране по покупко-продажбите.

На другия полюс с най-вече новонатрупани задължения предстоящо се подрежда държавният Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ". Влошените финанси на електроцентралата поради високите цени на въглеродните квоти не са вест за бранша. Покриването на проблемите на сдружението е в основата и на аналогичния растеж на задълженията на компанията му майка - БЕХ. Енергийният холдинг все по-активно влиза в ролята на преразпределител, като под шапката му са както едни от най-ниско задлъжнелите компании, по този начин и абсолютният рекордьор НЕК - с над 4 милиарда лева задължения. Добрата вест е, че там стремглавият растеж е най-малко краткотрайно овладян, въпреки терзанията за здравето на компанията да не са отшумели поради новата регистрирана загуба за 2018 година

Друга компания, където обичайно задълженията будят страхове, е " Топлофикация София ", при която след нов растеж от над 100 млн. лева те доближават 863 млн. лева На фона на 230 млн. лева капитал и хронични загуби пред столичното парно не се вижда път към резистентност.

Другата компания с доста възходящ дълг е операторът на столичната подземна железница " Метрополитен ". При нея това е предстоящо и системно поради вложенията в третия лъч на метрото.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР