[Shutterstock] ПрофилД-р Дончо Етугов е главен асистент в Катедрата по

...
[Shutterstock] ПрофилД-р Дончо Етугов е главен асистент в Катедрата по
Коментари Харесай

Д-р Дончо Етугов: Запазваме индивидуалността чрез дискретни подмладяващи процедури

[Shutterstock] Профил
Д-р Дончо Етугов е основен помощник в Катедрата по дерматология и венерология на Медицинския университет –София, и притежател на дерматологичните клиники Dermal Lase и Esthetics&Dermatology. Завършил е медицина в Медицинския университет – София. Специализирал е обща дерматология в Университетската болница " Сент Луи " – Париж, оперативна дерматология и заболявания на вените на долните крака в университет " Фридрих Шилер " - Йена, Германия, има 10-месечна специализация по дерматологична козметология: химични пилинги, лазери и дерматоалергология, в Университетската дерматологична болница " Андреас Сингрус ", както и специализация по биологични средства в дерматологичната процедура в Университетската болница " Топ Вергата " на Римския университет. След двегодишен курс придобива компетентност " Пластична дерматология " в Университетската болница на Римския университет " Топ Вергата ". Консултант на НЗОК по кожни и венерически заболявания. Професионалните му ползи са в региона на кожните тумори, тяхното оперативно лекуване с най-благоприятен изящен резултат, дерматоалергология, флебология и съдови дерматози, естетична медицина и пластична дерматология, унищожаване на нежелани пигментации, капиляри и татуировки и други
В Dermal Lase и Esthetics&Dermatology разполагате с най-иновативните медицински апарати, с които постигате най-хубавите резултати за кожата и тялото. Кои са най-търсените процедури?

- И в двете ни клиники се оферират класическите дерматологични процедури и най-търсените дермато-естетични услуги. Предлагаме апаратни и инжекционни процедури от последно потомство, с цел да реализираме мечтаните резултати, като преди всичко пазим здравето. Подходът ни е медицински и с извънредно внимание се отнасяме към всички въпроси и проблеми на пациентите. Затова и заобикалям думата " клиенти ". Клиниките ни оферират цялостната гама от дермато-естетични, козметични услуги и по-инвазивни процедури, като главната компетентност на лекарите-терапевти е Кожни и венерически заболявания. Аз я надградих, като 2007-2009 година специализирах Пластична дерматология в Римския медицински университет. Затова обсегът ни надвишава класическата дермато-естетика. Работих над 10 години като дерматохирург в Катедрата по Кожни и венерически заболявания на МУ–София. Когато 80% от оперативната лечебна активност е в региона на лицето, елементарно се вършат разкрасителни процедури в лицевите зони.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък В двете ни клиники предлагаме действия, които са " по размер " и носят задоволеност на пациентите ни. Това е и повода да отделяме доста внимание на общуването. В тази връзка създадохме и нова платформа за образоване на потребителя в областта на естетичната медицина и козметологията. Стремежът ни е да повишим пациентската подготвеност. Със закони мъчно ще спрем нерегламентираните и от време на време нездравословни за здравето процедури. Безспорен факт е, че осведоменият пациент е по-трудна цел за хиперкомерсиалността. А осъществяването на дермато-естетична процедура е комплициран развой и постоянно стартира с обширен обзор за общото здраве и положение на кожата. Оценяваме календарната и биологична възраст на тъканите, обсъждаме с пациентите ни реалистични ли са желанията им. Не рядко отхвърляме при риск за здравето или при нереалистични упования.

Голям интерес измежду пациентите имат противостареещите действия – възстановяване качеството на кожата и връщане на изгубените лицеви и телесни размери. При потребност редуцираме непотребните мастни натрупвания с разнообразни способи. Знаем, че кожата и тъканите изискват всекидневни грижи и поредност от антиейдж процедури. Когато консултираме пациентите сътворяваме лечебен проект. Започваме с равнене на тена, унищожаване на нежелана пигментация и забележимите кръвоносни съдчета, трайно отстраняваме нежеланото окосмяване. Лечебният проект е сложно използване на кремове, пилинги, мезотерапия с разтвори, блокиращи производството на меланин или лазери, отстраняващи космите, съдовете и/или пигментациите. Следват процедури за възстановяване текстурата и тургура на кожата, при които още веднъж прилагаме местни средства или инвазивни апаратни действия. Инжектираме на друга дълбочина субстанции или коктейли, стимулиращи синтеза на колаген или подобряващи оводняването на кожните пластове. Понякога с по-агресивни процедури като въглероден, фракциониран лазер, фракциониран радиочестотен уред или ултразвуков лифтинг реализираме синтез на нови пластове от съединителна тъкан - еластин и колаген. При процедурите, премахващи бръчките, преди всичко са ботулиновинте инжекции. Те са безвредни и високоефикасни за горната трета на лицето и шията. Тази процедура остава най-търсената и най-нерискова в международен мащаб, бих споделил, че тя е гениално достижение на антиейдж медицината.

За междинната и долна част на лицето пък с изключение на ботокс най-често прилагани са дермалните филъри. Те са огромна палитра от субстанции за инжектиране, които се вкарват на друга дълбочина, с цел да се възстановят изгубените в процеса на стареене размери. Изискват чудесно познаване на разпоредбите за сигурност, на анатомичните особености на третираните зони с нараснало внимание за затруднения, най-сериозното от които е вътресъдовото слагане. То крие риск от блокиране на кръвоснабдяването, даже до загуба на тъкани. Ето за какво лекарите-терапевти са подготвени за незабавно държание, като е непростимо и незаконно такива инжекции да се слагат не от доктор.

Продуктите за попълване са огромна група и с цел да напривим верен и безвреден избор е значимо да знаем кой е най-подходящ за пациента. Най-често прилагани са тези с хиалуронова киселина - тя е безвредна и рядко провокира нетърпимост. Тъканно стимулиращите филъри пък основават размер и директно подтикват личния колагенов синтез. Така се получава двоен резултат – усъвършенстван тъканен размер и регенерирана кожа, богата на съединителна тъкан с възвърнат тургур и искра.

При кои услуги наблюдавате растеж в интереса на пациентите?

Пациентите се умориха от унифицираната визия и стереотипизирането на външността. Огромни устни, великански скули, хиперботоксирани безизразни чела и очи. Все по-често се търси запазването на характерността и дискретните подмладяващи корекции и тъкмо тук е извънредно значима компетността на терапевта. Ролята му е да просвети пациента и да подходи персонализирано към подмладяването. В Dermal Lase и Esthetics&Dermatology акцентираме на естествената визия и еднаквост. Предпочитаме лека линия на челото, само че непокътната гримаса. Препълнените лица нямат бръчки, само че и не наподобяват нито по-млади, нито по-красиви. От пациентите се избират процедури, които повдигат и прибират отпусната кожа - все по-често лифтираме с конци отпуснатите зони или благодарение на инвазивна радиочестота подтикваме естественото стягане и покачване на двойната брадичка и контура на долната челюст. Ако се наложи, авансово вършим липосукция и по-късно стягаме. За по-естествени резултати прилагаме и липофилинг за ремоделиране със лична мастна тъкан.

Какви са актуалните трендове в естетичната дерматология при мъжете?

- Да се работи с мъже несъмнено е предизвикателство – те към момента са по-малък % от пациентите, само че бих споделил, че броят им трайно пораства. Стремим се да освежим кожата им, като подобрим тургура, изравним тена и премахнем издайническите бръчки. При ботокс се постанова да работим и с релативно по-големи дози според от размерите и силата на третираните мускули. Поставянето на филъри пък изисква да се съблюдават естетските правила за " мъжестевност ". Тъй като мъжкото лице е с по-иразен ъгъл на долната челюст, огромни и високи скули стоят неуместно. Освен в случай че пациентът не цели феминизация на визията си.

Предлагате нова процедура, която е извънредно търсена – присаждане на коса. Разкажете ни за какво тя толкоз рядко у нас и се постановяваше пациентите да пътуват в прилежаща Турция?

- Много сериозен проблем е по-мазната кожа, окосмената долна част на лицето и по-ранното разреждане на окосмяването на капилициума. При мъжете това е развой с генетична предрaзположеност и някои създатели разказват връзка с равнищата на тестостерон и неговите деривати. От няколко месеца предлагаме решение на този проблем и имаме доста сериозен екип за трансплантация на коса.

Какво съставлява тя и подобаваща ли е за всеки вид загуба на коса?

- Методиката е използвана и при двата пола при уместно положение на скалпа. При класическото мъжко оплешивяване се реализират доста положителни и доста естествени резултати. Процедурата съставлява присаждане на космени фоликули от областите на тила или тази над ушите в наранена от оплешивяване зона – към вертекса, над челото и други При някои болести се повреждат трайно космените фоликули и се стига до цикатрициални алопеции, при които успеваемостта не е висока.

Постигат ли се естетичните упования на пациентите?

- Успеваемостта е доста висока и резултатите наподобяват естествено. Защо толкоз късно трансплантацията на коса навлиза у нас е мъчно да се дешифрира, само че считам, че търсенето измежду българските мъже внезапно се увеличи. Мъжете осъзнаха позитивния резултат от присадената коса - съгласно психолозите косата се възприема от близките преди всичко. Няколко са добре работищите центрове у нас и множеството пациенти избраха клиниките в Турция или в европейски страни. Но не постоянно резултатите от клиниките в чужбина са положителни - пътуването покачва риска от инфекции и постпроцедурни затруднения.

Болезнена ли е процедурата и какъв брой стадия има?

- Трансплантацията на коса е многоетапна, както всички процедури в естетичната медицина. От първостепенно значение е да се направи обстоен обзор на пациента и да се дефинира вида плешивост, да се изяснят предразполагащите фактори, като и хормоналното положение, метаболитни разстройства, равнището на микроелемнти и други индикатори, виновни за верния космен напредък. Следва подготовка с верен режим на хранене, лекарства и добавки, а реципиентната зона се третира за положително прихващане на трансплантираните фоликули с местни сренства, мезотерапия, плазматерапия и други Едва тогава се пристъпва към процедурата, като при огромни зони се избира да бъде направена на два или повече стадия през 6 месеца. Времетраенето пък варира от 4-5 до 7-8 часа съгласно броя присадки. Присажднето е доста точно и в изискванията на яловост в операционна или манипулационна зала III равнище на подготвеност. Процесът на самото трансплантиране протича, като след оценка на донорните и реципиентните зони се разчертава и обезболява кожата. Фоликулите се изваждат деликатно, с цел да не се нарани луковицата, а взетите присадки се подреждат в стерилни съдове и под нарастване се сортират единствено виталните здрави фоликули. След това се вършат дребни отвори и присадките се " насаждат ".

Последoвaтелността на слагане е прецизна, работи се точно и се пази всяка присадка.

След приключването на процедурата е доста значимо пациентът да съблюдава вярно държание и грижи за трансплантираната зона. Ние прелагаме материали за държание преди и след процедурата, с цел да не се позволен неточности и да се опорочи лекуването на алопецията.

В клиниките ни използваме опита на една от водещите клиники в Париж и постоянно вършим процедури взаимно с сътрудниците от Франция. Нашите експерти пък усъвършенстват квалификацията и опита си, гостувайки в клиниката във френската столица.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР