[Shutterstock] Още по темата Вечерни новини: Хазартен удар по Нова

...
[Shutterstock] Още по темата Вечерни новини: Хазартен удар по Нова
Коментари Харесай

Вечерни новини: По-евтини разговори на Балканите, Кипър затяга контрола над офшорките

[Shutterstock] Още по тематиката
Вечерни вести: Хазартен удар по " Нова тв ", Unicredit обмисля обединение със Societe Generale

И още: Шефът на комисията за персоналните данни желае бързи промени в закона за въвеждане на GDPR, пораства напрежението сред Сърбия и Косово
4 юни 2018
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Съединени американски щати против света, България против еврозоната, НАТО против Русия, Eвродепутатите за камионите и българските депутати за АЕЦ " Белене "
3 юни 2018 Летният сезон стартира да навлиза в по-активната си фаза, а дружно с това медиите се изпълват още веднъж със сюжета на конфликта сред Валери Симеонов, който води борба против шумните нощни заведения и (не)законни обекти по плажа в Слънчев бряг, и министъра на туризма Николина Ангелкова, която пък е на мнение, че всичко е законно, редно и обикновено.

В периферията на този звук сянката на АЕЦ " Белене " става все по-дълга, само че пък, наподобява, на пътя й се кани да застане Брюксел.

На европейския фронт е относително умерено, а новите водачи на Италия и Испания влизат в предстоящите им функции: италианският министър председател Джузепе Конте и антисистемното му държавно управление дават обещание " радикална смяна в страната ", до момента в който испанският - социалистът Педро Санчес, ще се бори за обществена кохезия и по-малко неравности в Европейски Съюз.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Българските телекоми към този момент оферират по-ниски цени за Западните Балкани

Само няколко седмици след срещата на върха за Западните Балкани в София, на която бе показан и проект за събаряне на таксите за роуминг в района, българските телекоми намалиха осезаемо цените за диалози и интернет с някои от страните. Трите оператора към този момент имат специфични пакети, отвън общоприетите си цени, които засягат и част от страните от Западните Балкани. Цените варират съгласно това дали става дума за дневен или седмичен пакет, единствено интернет или и диалози и така нататък Те обаче са доста по-ниски от досегашните, които бяха сред 2.99 лева и 6.99 лева на минута диалог и 20 - 25 лева на мегабайт за мобилен интернет.

Така самодейността даде непълен резултат доста по-рано, в сравнение с се очакваше, макар че става дума за проекти на обособените телекоми, а не за общо събаряне на цените за диалози в района, които си остават високи.

Кипър стяга контрола над офшорните банкови сметки

Централната банка на Кипър стартира да стяга изискванията за разкриване на банкови сметки от офшорни компании. Местните банки са получили предписание от регулатора да закрият досегашните, като фирмите ще могат да открият нови при по-стриктни условия. Фирмите ще би трябвало да дават цялостен пакет от документи, в които да е явен крайният притежател, както и доказателства за източника на приходите. Кипърските банки към този момент ще могат да изискват от титулярите по сметките копия на персонални документи, адрес на непрекъснато престояване, данъчен номер, данни за други банкови сметки.

Промените ще затегнат контрола над офшорните сметки в едно от най-известните данъчни убежища, употребявано и от български компании. Най-вероятно те са резултат от натиска на Съединени американски щати за битка с прането на пари, който може да засегне и други познати дестинации като Бейрут, Сингапур и Дубай.

Фейсбук ще ревизира за подправени вести и в България

Фейсбук възнамерява до края на годината да вкара ограничения и в Източна Европа, в това число България, за ограничение на подправените вести. Те ще включват щателна инспекция на наличието в обществената мрежа, както и информиране на потребителите за подозрително наличие. Това разгласи на семинар в София шефът " Партньорства с медии " на Фейсбук за Европа, Близкия изток и Африка Ник Рен.

През последната година обществена платформа мина през кавги за разпространение на подправени вести. В отговор доста европейски страни започнаха дейности против обществените мрежи. Всичко това принуди Фейсбук да стартира да взима ограничения за ограничение на погрешната информация в новинарския поток на потребителите. Това обаче се оказва муден развой, като все още те са приложени едвам в няколко страни, измежду които Съединени американски щати, Германия, Холандия, Франция, Италия и Ирландия.

КАКВО ИНТЕРЕСНО
Сингапур ще означи срещата Тръмп - Ким с медальони " Световен мир "

[Reuters]

Монетният двор на Сингапур пусна във вторник три възпоменателни медальона, отдадени на срещата на върха сред американския президент Тръмп и севернокорейския водач Ким Чен-ун, която ще се случи на 12 юни в града-държава. На медальона има надпис " Световен мир " с огромни букви от едната страна, както и претекст с гълъб и маслинен клон - древен знак на мира, както и роза и магнолия, националните цветя на двете страни. Той може да се купи в онлайн магазина на монетния двор на Сингапур.

Междувременно стана явен и часът на срещата - 21 ч. вашингтонско време на 11 юни, 1 ч. по Гринуич или 4 ч. българско време на 12 юни.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
Какво значимо ще се случи на следващия ден

" Демократична България " провежда митинг против АЕЦ " Белене "

За народен митинг против рестарта на кражбата АЕЦ " Белене " прикани обединението " Демократична България ". Демонстрацията е планувана за 08:30 часа на следващия ден заран пред Народното събрание. Очаква се на следващия ден в дневния ред на Народното събрание да бъде импортирана точката за рестарта на АЕЦ " Белене " и депутатите да гласоподават в четвъртък.
Днес и ГЕРБ внесе проекторешение за повдигане на мораториума над строителството, което предлага министърът на енергетиката да създаде процедура за избор на стратегически вложител до 31 октомври тази година. Същото планува и импортираното на 1 юни проекторешение на Българска социалистическа партия.

Междувременно стана ясно, че Европейска комисия ще желае от България икономическа и финансова аргументация за АЕЦ " Белене ". Това е декларирал зам.-председателят на Европейска комисия Марош Шефчович след среща с ръководителя на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Така даже Народното събрание да анулира мораториума, наподобява, ще е належащо и единодушие на Брюксел за стартирането на плана.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Медийният регулатор Съвет за електронни медии ще внесе в Народното събрание мнение, което ще предложи рекламата на хазартни игри да бъде лимитирана като количество и да се излъчва след 22 ч. вечерта. Позицията идва след импортираните от " Обединените патриоти " промени в Закона за хазарта, които целят да лимитират рекламата и продажбите на така наречен талончета за триене.

И на следващия ден сред 10 и 18 ч. ще бъде спряно придвижването по автомагистрала " Люлин " в сектора от пътен възел " Даскалово " до пътен възел " Мало Бучино " поради укрепителни действия. За пътуващите за София обходният маршрут е през Владая, а в посока Перник - през Мало Бучино.

След като бе свален като министър председател на Испания с избор на съмнение предходната седмица поради няколко правосъдни каузи за корупция, Мариано Рахой разгласи, че ще се отдръпна и като водач на Народната партия. Рахой управлява от 2004 година консервативната партия.

СНИМКА НА ДЕНЯ
Зарити в пластмаса в Световния ден за запазване на околната среда

Китай, Индонезия, Филипините, Тайланд и Виетнам – тези пет бурно разрастващи се азиатски страни изхвърлят годишно над четири милиона тона пластмасови боклуци в международните морета, което в действителност е половината от целия пластмасов отпадък. Причината е липса на ефикасна система за събирането и преработването им. Това демонстрират данните на неправителствената организация Ocean Conservency. С това движение до 2025 година във водните басейни по света ще се натрупат 250 милиона тона пластмасови боклуци, предизвестяват учените. Това отбелязва " Франс прес " във връзка Световния ден за запазване на околната среда - 5 юни. Преди два дни поредна история за мъртъв кит край крайбрежията на Тайланд, в чийто корем са открити над осем кг пластмасови боклуци - главно торбички, възмути света. Снимката е от сметища в Индия - също доста огромен международен замърсител с пластмаса

[Reuters]

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР