[Shutterstock] Още по темата Вечерни новини: България ще може да

...
[Shutterstock] Още по темата Вечерни новини: България ще може да
Коментари Харесай

Вечерни новини: По-тежки наказания за кражба на кола, митниците намериха нарушения в две изби

[Shutterstock] Още по тематиката
Вечерни вести: България ще може да договаря за цената на съветския газ, вложителите са обезпокоени от Италия

И още: Ремонтът на столичната ул. " Граф Игнатиев " провокира нови рецензии, Агенция " Митници " ревизира винпрома в Поморие
2 окт 2018
Вечерни вести: Четири предложения за нови изтребители, Варна желае да даде 43 млн. лева на Гергов за " Дупката "

И още: Съединени американски щати, Канада и Мексико се схванаха за ново комерсиално споразумение; Започна седмицата на Нобеловите награди; Почина легендата на френската музика Шарл Азнавур
1 окт 2018 Срядата сервира меко и слънчево есенно време, само че не бе по този начин благосклонна за всички. Например към притежателите на винзаводите " Черноморско злато " и " Винекс Славянци ", чиито съоръжения бяха запечатани от митниците поради нарушавания.

Не са положителни новините и за крадците на коли, тъй като отсега нататък ще получават по-тежки санкции.

Турция също затъва в проблеми, като новините за рекордна инфлация през септември още веднъж поразклатиха леко лирата, която загуби 40% от цената си от началото на годината.

Не са доста дните, в които нотката прохлада идва от английския министър председател Тереза Мей, само че през днешния ден видеото с нейния танц на сцената на конференцията на консерваторите забавляваше света, макар буреносните облаци към Brexit.

НАЙ-ВАЖНОТО

От 1 до 10 години затвор за кражба на кола, предлага законопроект


Кражбата на кола да се санкционира със затвор от 1 до 10 години затвор, вместо настоящето наказване – до 8 години. Приготовлението към кражба на МПС да стане независимо закононарушение, което е наказуемо със затвор до 3 години или пробация. Санкцията за незаконно навлизане в МПС да остане единствено затвор до 3 години, като отпадне различното наказване от санкция до 3000 лева

Проект за такива промени в Наказателния кодекс гласоподава в сряда Министерският съвет, по повеля на премиера Бойко Борисов, отправена още в напролет. Юристи разясняват, че измененията няма да имат осезаемо отражение върху тези закононарушения, тъй като и досега делата за обири на коли в огромната си част се образуват по по-тежко наказуеми сформира. Проблемът е в ниската разкриваемост на тези действия.

Митниците запечатаха съоръжения в маза " Черноморско злато " и винпром " Славянци "

Част от инсталациите във винпром " Черноморско злато " в Поморие са запечатани, откакто Агенция " Митници " е разкрила 9 крана, от които може да бъде извеждан алкохол и на които няма инсталирани измервателни уреди, оповестиха от организацията в сряда. Ден по-рано стана ясно, че тече инспекция в избата, която е част от " Феста холдинг " на мажоритарния притежател на " Инвестбанк " Петя Славова. Митниците са намерили апаратура, която не предава данни, и във " Винекс-Славянци " до Сунгурларе. Тя също е запечатана, а дребни нарушавания са открити още и във винзаводи в Търговище, Долна баня, Свиленград и Ловеч.

За почналата инспекция в " Черноморско злато " стана ясно преди ден. Сега от митниците обясниха, че тя е част от стартирали при започване на седмицата " планови инспекции " на всички производители на алкохол. От организацията настояват, че такива са правени и други години, само че не съумяха да отговорят от кой момент съществуват нередовните кранове в Поморие. По думите на зам-директора на организацията Юлиан Мирков в идващите два месеца ще бъдат тествани всички 165 данъчни хранилища, в които се създава алкохол, включително тези на най-големия производител в страната винпром " Пещера ".

Италия ще отстъпи пред Европейски Съюз за бюджетния недостиг

След седмица на напън от Брюксел и европейските финансови министри, италианското държавно управление най-сетне отстъпи за размера на бюджетния недостиг. Популистката коалиция предвиждаше нарастване на бюджетния недостиг до 2.4% от Брутният вътрешен продукт през всяка от идващите 3 години, поради финансиране на предизборни обещания. Тази стойност обаче е три пъти по-висока от авансово оповестените проекти и това провокира остра рецензия от Брюксел, която упорства страните членки да се придържат към политика за понижаване на бюджетния недостиг.

Във вторник министър председателят Конте въпреки всичко съобщи, че Рим ще се опита да " форсира понижението на недостига " през идващите три години, само че не даде точни цифри. Източници от държавното управление са коментирали пред италиански медии обаче, че новата цел е бюджетен недостиг от 2.2% през 2020 година и 2% през 2021 година

Инфлацията в Турция е съвсем 25%, което е нов връх от 15 година насам

Инфлацията в Турция за втори следващ месец слага 15-годишен връх - близо 25% на годишна база през сптември. Месец по-рано тя беше 17.9%, още веднъж рекордна от есента на 2003 година Скокът надалеч надвишава годишната прогноза на държавното управление за малко над 20%.

Лирата загуби близо 40% от цената си от началото на годината, а предишния месец курсът ѝ се стабилизира в границите на малко под 6 за $, с помощта на решението на централната банка да вдигне главния лихвен процент- макар съпротивата на президента Ердоган. Новините за инфлацията обаче още веднъж малко я отслабиха през днешния ден.

НЕЩО ЗАБАВНО
" Кралицата " Тереза Мей


Британският министър председател Тереза Мей излезе с танц на подиума на годишната конференция на Консервативната партия в иронична отпратка към танците ѝ в Кения през август, който разсмяха обществените мрежи. Под звуците на Dancing Queen на шведската поп група АББА тя стартира речта си, с която би трябвало да убеди торите да поддържат проекта ѝ за Брекзит - на фона на остра опозиция както от евроскептиците, по този начин и от хората, искащи по-близка връзка с Европейски Съюз.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Щатът Ню Йорк ревизира дали Доналд Тръмп фактически е оказал помощ да родителите си да избегнат налози за милиони, както твърди в. NYTimes, базирайки се на документи, с които разполага. Според вестника президентът е бил забъркан в " съмнителни данъчни схеми " през 90-те, включително случаи на " машинация ". Той е получил от родителите си общо $413 млн в течение на годините, като по този начин им е помагал да заобикалят налози.

Съдът е отменил разпореждането на данъчните за краткотрайното затваряне на хотел " Маринела " на Ветко Арабаджиев , защото не е открил да е правилно изказванието, че " търговецът е основал спънки пред контролните органи да извършат цялостна инспекция ". Миналата седмица Национална агенция за приходите запечата за 7 дни хотела на търсения за данъчни закононарушения предприемач, защото касовите апарати не подавали данни.

Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет не избра началник на апелативната спецпрокуратура, като единствен претендент бе следователят Бойко Атанасов, който предходната година се прочу в медиите с рецензия на работата и йерархията в държавното обвиняване. Проваленият избор е признак за разбъркването на лобитата в държавното обвиняване, считат прокурори.

НАУКА
Едва за пети път в историята жена получи Нобел по химия


Нобеловата премия за химия тази година бе поделена на две - едната половина отиде при Франсис Арнълд от Калифорнийския механически институт (Калтех), а другата половина при Джордж Смит и сър Грегъри Уинтър.

Арнолд е едвам петата жена, която получава Нобела за химия в историята на премиите, след Мария Кюри, Ирен Жолио-Кюри, Дороти Крауфут Ходжкин и Ада Йонат.

Академията обоснова решението си с това, че тазгодишните лауреати са " поели надзор над еволюцията и са употребявали същите правила - генетични промени и асортимент - с цел да развият протеини, които вземат решение химични проблеми на човечеството ".

Методите им в този момент са необятно развивани, с цел да промотират по- " зелена " химическа промишленост, за производство на нови материали и устойчиви биогорива, за битка с заболявания и избавяне на животи.

КАКВО ДРУГО ИНТЕРЕСНО
Първият високоскоростен трен Hyperloop бе съединен в Испания


[Twitter @hyperlooptt]

Първата пътническа капсула на свръхскоростната транспортна система Hyperloop бе показана в испанския град Кадис. Капсулата, наречена Quintero One, е с дължина 32 м и тегло 5 т. Тя е създадена от испанската компания Carbures и може да транспортира 30-40 души със скорост над 1000 км в час.

Пътническата капсула ще бъде превозена до френския град Тулуза за привършване на работата по вътрешното ѝ съоръжение и се чака след пет години да може постоянно да транспортира пасажери.
Hyperloop е измежду няколкото компании, работещи по едноименната технология, предвиждаща транспорт на пасажери и товари със скорост до 1200 км в час по специфични тръби с ниско налягане. Видео за това по какъв начин e изработен първия Hyperloop може да видите тук. https://youtu.be/uK7NeurSjNA
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР