[Shutterstock] Още по темата Коалицията в Германия става все по-скъпа

...
[Shutterstock] Още по темата Коалицията в Германия става все по-скъпа
Коментари Харесай

Вечерни новини: Бюджетът е с рекордни разходи, а затлачени иновационни проекти ще вземат субсидии

[Shutterstock] Още по тематиката
Коалицията в Германия става все по-скъпа

Коалиционният контракт може да коства над 100 милиарда евро спомагателни разноски на бюджета през идващите 4 години
23 окт 2017
Вечерни вести: По-важните събития през уикенда и какво се чака идната седмица

Правителството ще показа бюджета за 2018 година, Корнелия Нинова се готви да се изправи пред вътрешната съпротива в Българска социалистическа партия, а най-големият шеф в Чехия завоюва парламентарните избори в страната
22 окт 2017 Финансите бяха централния фокус на по-важните вести в понеделник. Управляващите в България показаха проектобюджета на страната за 2018 година, който възнамерява повече доходи, само че и стабилен растеж на разноските - най-много за обещаните нараствания на заплати. Опозицията пък отвърна със собствен различен бюджет, в който Българска социалистическа партия се връща към концепцията за прогресивно облагане и предлага още по-големи разноски.
Същевременно в Германия порастват опасенията, че сложните договаряния за сформиране на съдружни държавно управление ще костват на бюджета над 100 милиарда евро непланирани държавни разноски.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Догодина страната ще харчи обилно: за заплати, пенсии, здраве

Правителството е планувало да преразпредели рекордно високата сума от над 39 милиарда лева през 2018 година И въпреки приходите от налози и осигуровки предстоящо да порастват, държавната сметка още веднъж ще е на минус над 1 милиарда лева За работодателите следващата година множеството разноски са сигурни, тъй като се усилват осигурителната вноска с 1 процентен пункт и минималните прагове. За работещите в обществения бранш 2018 година ще е по-добра, тъй като в доста публични сфери ще има нарастване на заплатите.

Основната линия на бюджет 2018 година е, че няма планувани промени. Административният уред ще пораства макар клетвите за близко електронно държавно управление. Субсидиите за губещите жп сдружения не престават, а приватизацията на огромни активи отсъства отвън концесията на летище София.

Пари за планове от иновационния фонд въпреки всичко, наподобява, ще има, въпреки с година забавяне

Преди година страната събра иновационни планове, които да субсидира с 5 млн. лева За съвсем година отрасловата организация за дребни и междинни предприятия не съумя да ги оцени и твърдеше, че ще спре процедурата тъй като е " опорочена ". Сега позицията е заменена на 180 градуса и се чака до две-три седмици управителният съвет да се събере, с цел да утвърди класирането на плановете. Това значи, че до края на годината договорите със спечелилите компании могат да бъдат подписани. Колко съответна е предлаганата иновация година по-късно е различен въпрос.

Милано и Венеция гласоподаваха за повече автономност

Две богати области в Северна Италия - Венето (с център Венеция) и Ломбардия (Милано), гласоподаваха за повече автономност. Над 90% от гласоподавателите в тях са пуснали бюлетина с " да " в правно необвързващи референдуми, настояват техните водачи. И двамата ръководители на областите са членове на Северна лига, която от дълго време счита, че Северът субсидира по-бедния Юг. Регионите общо носят към 30% от брутния вътрешен артикул (БВП) на страната. Едно от главните недоволства на областите е, че изпращат доста повече под формата на налози в Рим, в сравнение с получават назад като публични разноски. Те желаят да понижат на половина своя финансов принос.
Централното държавно управление в Рим показва, че допитванията са били ненужни, макар че са позволени съгласно конституцията на страната. Критиците на самодейността означават, че задачата й е да повиши известността на Северна лига преди изборите следващата година.

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

В очакване Каталуня да реши за независимостта

Каталунският парламент ще се събере в четвъртък, като се чака да разиска дали да разгласи самостоятелност на района. Представители на властта и Народното събрание в Барселона предизвестяват, че е допустимо да се стигне до гражданско непокорство, в случай че Мадрид фактически задейства конституционната уговорка, позволяваща самостоятелната област да мине на директното му послушание. Преди два дни испанският министър председател Мариано Рахой изиска от Сената в Мадрид да в профил каталунския министър председател Карлес Пучдемон и да разреши представители на националните управляващи да приготвят региона за избори в период от шест месеца.

Коалицията в Германия значи спомагателни милиардни разноски в бюджета

Коалицията в Германия може да коства над 100 милиарда евро в допълнение през идващите 4 години, в случай че никоя от трите страни в договарянията за бъдещото ръководство не отстъпи най-малко част от финансовите обещания от стратегиите им. Тази сума е доста над плануваните 30 милиарда евро в бюджета за нови разноски през идващите четири години.
Така запазената марка на някогашния финансов министър на Ангела Меркел - Волфганг Шойбле, за нулев бюджетен недостиг е под въпрос, имайки поради сложността на договарянията тази година.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

* Нов налог върху нощувките в Гърция ще оскъпи от началото на 2018 година хотелите и квартирите в страната с сред 0.50 и 4 евро на стая за нощ. Държавата чака по този начин да събира 84 млн. евро годишно, само че от гръцката хотелиерска камара се тормозят, че новият налог ще докара до спад на търсенето и загуби до над 430 млн. евро за туризма годишно и призоват кабинета да отдръпна мярката.

*След Висшия експертен екологичен съвет, и екоминистърът Нено Димов е одобрил вид на " Струма " с два обособени пътя - в посока Гърция през Кресненското дефиле по съществуващия в този момент път Е-79, а в противоположна посока - по нов път, източно от него, по билото на планината. Така макар съпротивата на екоорганизации ръководещите вършат следващата стъпка към одобряване на плана с еднопосочно придвижване през Кресненското дефиле.

* Над 40% от местата за първокурсници във висшите образователни заведения в страната остават незаети и след началото на академичната година, като при частните университети този % надвишава 60, а при държавните е приблизително под 20%, оповестява в. " Сега ". Тези данни идват, откакто тази година местата за държавно субсидирани студенти бяха понижени с 8%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР