[Shutterstock] Още по темата Банките и счетоводните компании в ЕС

...
[Shutterstock] Още по темата Банките и счетоводните компании в ЕС
Коментари Харесай

Докладвай ми, ако клиентите ти крият данъци

[Shutterstock] Още по тематиката
Банките и счетоводните компании в Европейски Съюз ще би трябвало да наблюдават за схеми за отбягване на налози

Финансовите министри на евросъюза утвърдиха новите ограничения
14 мар 2018
Бързото връщане на Данък добавена стойност: Само за миньони

Облекчението ще работи единствено за безрисковите компании, поискали да възстановят до 3 хиляди лева месечно, съгласно вътрешно напътствие на Национална агенция за приходите
30 сеп 2016
Четири данъчни промени в Европейски Съюз

Компании с интернационална активност ще бъдат следени повече. Какво следва за България
8 юли 2016
Да заложиш на несъмнено

Кой модел за облагане на онлайн хазарта е използван за България
8 ное 2013 - Директивата е с ретроспективно деяние и е за интернационалните проблеми

- Такива правила наподобяват невиждани за България поради съществуващото законодателство и практики
Държавите от Европейски Съюз се съгласиха да вкарат нови революционни ограничения за битка с нападателни данъчни схеми с интернационален детайл. Това стана с промени в Директива 2011/16 за наложителния автоматизиран продан на информация в региона на данъчното облагане, признати на 25 май 2018 година Посредници като счетоводители, консултанти, юристи и всевъзможни други лица, които по един или различен метод са измисляли или взели участие в създаването и използването на сходни схеми от техните клиенти, ще би трябвало да ги рапортуват на данъчната администрация. Такива правила са нови за множеството страни в Европейски Съюз и сигурно наподобяват невиждани за България поради съществуващото законодателство и практики до момента.

Държавите членки имат обвързване да вкарат новите правила в националното си законодателство до декември 2019 година и да стартират ефикасното им използване от юли 2020 година Директивата задава най-малък стандарт, който страните могат да надградят. На обявление ще подлежат схеми, които засягат повече от една страна в Европейски Съюз (или страна от Европейски Съюз и трета държава) и които са почнали да се ползват след 25 юни 2018 година На процедура разпоредбите ще се ползват и за схеми, случили се в интервали преди приемането на директивата в националното законодателство. Важно е да се означи, че тя не се отнася за чисто вътрешни случаи на отклоняване от данъчно облагане, т.е., които нямат интернационален детайл. В обсега са единствено директните налози като корпоративен налог, налог при източника, налозите върху приходите на физическите лица, само че не и косвените като Данък добавена стойност и акцизи.

Кой е обиден

Задължени да рапортуват са всички лица, които по някакъв метод измислят, маркетират, провеждат, опосредяват или ръководят схеми на данъчно обмисляне, които попадат в обсега на директивата. Широкото определение има за цел да обхване всички, за които е рационално да се чака да знаят, че оказват подпомагане по схеми, подлежащи на обявяване. Това могат да бъдат както счетоводители, консултанти, юристи, по този начин и инспектори, финансови медиатори и застрахователи. Отделните страни членки могат да решат да изключат от задължението за докладване лица, които са предпазени от професионална загадка - да вземем за пример юристите. В подобен случай длъжен да разкрие схемата би бил самият клиент. Ако такава алтернатива се вкара в националното законодателство, лицето, ползващо се от наредбите за професионална загадка, ще следва да документира, че е уведомило клиента за задължението му за обявяване. Неспазване на задължението за докладване е обвързвано с финансови наказания, като размерът ще зависи от националното законодателство. Директивата показва, че глобите би трябвало да бъдат ефикасни, съразмерни и да имат възпиращ резултат.

Самото откриване става, като задължените лица подават избрана информация в 30-дневен период от (най-общо) консултацията или даването на схемата. Информацията ще се подава до съответната национална данъчна администрация, като на 3-месечна база тази информация ще се обменя сред всички страни в Европейски Съюз през особено създаден за задачата портал.

Как ще се ползват разпоредбите

Ключов миг в новата мярка е, че са заложени набор от примерни обстановки, при които ще се смята, че е налице нападателна данъчна скица, подлежаща на откриване. Някои от обстановките ще водят автоматизирано до обвързване за обявление, до момента в който при други това ще става единствено в случай че целесъобразно може да се чака, че главната цел или една от главните цели на лицето е да извлече данъчно преимущество. Основните положения, покрити от Директивата, са обстановки, при които се договарят характерни клаузи за конфиденциалност, хонорари, зависещи от размера на осъщественото данъчно преимущество от схемата, потребление на губещи компании, стандартизирани артикули, водещи до данъчно преимущество, приспадаеми трансгранични заплащания сред свързани лица, при които получателят на практика не предстои на облагане, потребление на схеми или артикули, които затрудняват идентифицирането на действителния притежател или докладването на финансови активи, поредност от привидни покупко-продажби, трансформиране на приходи по данъчни съображения, потребление на така наречен сейф харбър правила при трансферни цени, прекачване на сложни за оценка нематериални активи, както и интернационалните прехвърляния на опасности и функционалности със значителен резултат върху предстоящите облаги. Прави усещане, че огромна част от описаните хипотези са общи и неразбираеми, като това неизбежно ще затрудни приложението в практиката на заложените правила. Очакването е, че при въвеждането на разпоредбите от Директивата в локалното законодателство заложените положения ще бъдат написани по-ясно и детайлно или най-малко ще бъдат издадени подробни разясняващи ги инструкции.

На пръв взор наподобява, че наред с чисто изкуствени схеми под приложението на директивата биха попаднали и покупко-продажби, водени от бизнес аргументи, като интернационалните прехвърляния на опасности и функционалности или трансформиране на типове приход. Идеята на новите правила от една страна, е да основат законово обвързване професионалните снабдители на услуги да дават на органите по приходите информация за евентуално нападателни схеми, прилагани от техни клиенти, а от друга - да имат възпиращ резултат за предлагането и използването на такива схеми.
От практическа позиция в идващите две години както бизнесите, по този начин и професионалните снабдители на услуги в региона на данъчното облагане, би следвало да извърнат внимание на схемите на данъчно обмисляне, до които имат достъп и деликатно да преценяват до каква степен те биха попаднали в обсега на наложително откриване. Правилата неизбежно ще се отразят на метода на работа на професионалните снабдители на услуги, които ще би трябвало да изградят просвета и да споделят със своите клиенти, че по-сложни бизнес преобразувания с интернационален детайл биха могли да бъдат обект на връзка с органите по приходите. Това ще допуска по-скоро преход към атмосфера на партньорство с данъчните администрации.ю

* Орлин Хаджийски е съучастник " Данъци " в PwC България

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР