[Shutterstock] Калоян Стайков Институт за пазарна икономика Още по темата

...
[Shutterstock] Калоян Стайков Институт за пазарна икономика Още по темата
Коментари Харесай

Цената на петрола - очертава се "горещо" лято

[Shutterstock] Калоян Стайков Институт за пазарна стопанска система Още по тематиката
Петролът удари 80 $ за барел
17 май 2018
Какви ще са резултатите от повишаването на петрола върху международната стопанска система

Големите вносители на нефт ще изпитат отрицателните последствия
16 май 2018 В България интернационалните цени на петрола въздействат съществено върху цялата стопанска система - по линия на пазара на горива, на електрическа енергия, както и на контролираните цени на природния газ и топлофикационните услуги. Темата е и мощно популистка, защото заради неналичието на бистрота спекулирането с цените и всяването на страхове е извънредно елементарно.

Горива
Уж в България има конкурентен пазар на горива, само че през последните години Комисията за защита на конкуренцията направи три инспекции дали в действителност е по този начин. При последната от Комисия за защита на конкуренцията обявиха, че имат твърди доказателства за непазарни практики, само че на финалната права нещата се оказаха други.

Няма обществена информация за цените на едро, по които единствената рафинерия в страната продава на търговците, само че има ограничавания пред вноса. От 2010 година вносителите на горива са длъжни да ги разтоварят в данъчни хранилища в страната, чиято благосъстоятелност е мощно съсредоточена. Създадена е комфортна среда за спекулации в условия на повишаващи се цени, а оттова - бърза облага. За потребителите е неприятният привкус.

Природен газ
Ситуацията е сходна с тази разлика, че ролята на пазара е заместена от контролирани цени, които зависят от цената на петрола и на различните на природния газ горива на международните пазари за миналите 9 месеца, калоричността на суровината, както и измененията в курса на щатския $ по отношение на лв.. Цената на петрола пораства, затова и природният газ ще нараства. Неяснотата с какъв брой тъкмо значи липса на предвидимост за индустрията - главният консуматор на природен газ в страната.

Според Закона за енергетиката контролираните цени на газа би трябвало да се дефинират с баланс сред ползите на енергийните компании и потребителите, само че нормално са в ущърб на бизнеса. През второто тримесечие се вижда, че изброените нагоре фактори освен не са единствените, от които зависи контролираната цена, само че вкупом образуват едвам половината от избраното ѝ нарастване.

Огромната доза дискреция при ценообразуването за природния газ в условия на неяснота има отново същия резултат – лесна облага. Заради антимонополното следствие на Европейски Съюз против съветската " Газпром " преди година компанията разгласява задължения за възстановяване на конкуренцията на газовите пазари в Централна и Източна Европа, само че за ръководещите у нас това не е приоритет. Запазването на статуквото може да докара до нови спекулации и до напрежение за бизнеса.

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Ток и парно

Непрозрачното ценообразуване при природния газ въздейства директно на цените на тока и парното за бита. След митингите от зимата на 2013 година тежестта на нарастването беше трансферирана върху фирмите - частни и държавни. С повишаването на петрола може да се чакат още спомагателни разноски за преференциално изкупуване от ВЕИ, за високоефективно комбинирано произвеждане на топлинна и електрическа сила (цените от топлофикациите и заводските централи също ще бъдат наранени от повишаването на газа) и други

По всичко проличава, че се обрисува " горещо " лято заради редицата недостатъци. Първоначалният резултат от по-високите цени ще бъде усетени от частния бранш. Тъй като отоплителният сезон завърши и потреблението на топлинна и електрическа сила от семействата е относително ниско, контролираните цени могат да се усилят в този момент, а при приближаване на зимата да стартират да се търсят запаси. Така бизнесът ще заплати сметката в този момент, а през зимата това ще вършат държавните компании в бранша.

При горивата нарастването най-вероятно ще бъде усетено бързо и от жителите, защото разноските им за тях, които обичайно се повишават през лятото, ще набъбнат по-сериозно.

Това напрежение може да бъде избегнато, в случай че се проведат дълго отлаганите промени, които да подтикват конкуренцията и да внесат бистрота в ценообразуването. На фона на миналогодишните решения за картела на пазара на горивата, за контролираните цени на природния газ и ВиК услугите и други сходни образци това наподобява малко евентуално.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР