[Shutterstock] Глобалната пандемия от COVID-19 и ефектите от нея закономерно

...
[Shutterstock] Глобалната пандемия от COVID-19 и ефектите от нея закономерно
Коментари Харесай

Вечерни новини: Петролът пак пада, Нено Димов излиза, а Сидеров влиза в ареста

[Shutterstock] Глобалната пандемия от COVID-19 и резултатите от нея закономерно не престават да преобладават в осведомителния поток и през днешния ден. Голямата международна вест от деня е, че американският президент Доналд Тръмп на практика реши да хвърли върху Световната здравна организация (СЗО) цялата виновност за ненавременното ограничение на новия ковид и задържането му на територията на Китай.

Във вътрешнополитически проект акцентът през днешния ден е следващото заричане на премиера Борисов най-сетне да даде началото на всеобщо тестване за новия ковид. Не е ясно обаче какъв брой всеобщо ще е в действителност то в подтекста на това, че Борисов приказва за " 20 хиляди PCR теста ". Сблъсъкът сред веригите и земеделския министър завърши и магазините въпреки всичко ще тестват интереса към районни храни. Интригата на деня беше мистериозният бартер с ОАЕ, по който се оказа, че са доставени и фурми.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Другите любопитни вести от България са съдебно-криминални - екоминистърът Нено Димов скоро може да излезе от ареста, " на топло " за денонощие влиза водачът на " Атака ".

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Тръмп стопира финансирането на Световната здравна организация

Президентът на Съединени американски щати разгласи, че стопира американското финансиране на Световната здравна организация (СЗО), тъй като е неудовлетворен от метода й към пандемията и изключително от отношението към Китай. С над $400 млн. Съединени американски щати са най-големият донор на СЗО и покриват към 15% от бюджета ѝ . Новината провокира остри рецензии от епидемиолози и от интернационалната общественост, съгласно които да се спре финансирането посред пандемия е рисково и безконтролно. Според медии Тръмп пробва да отвлече вниманието от острите рецензии , че той и администрацията му са пренебрегнали заплахата от болестта и не се оправят с преодоляването й.

Петролът още веднъж потегли надолу

Петролът продължава да поевтинява поради терзанията, че рекордното понижаване на добива от ОПЕК+ няма да компенсира спада на търсенето поради икономическата рецесия вследствие на пандемията. В сряда цената на американския лек нефт се намали с близо 2% до под 20 $ за барел, а брентът - с съвсем 4% до 28.50 $.

След повече от 3 месеца под стража Нено Димов ще бъде пуснат в домакински арест, само че след Великден
На съвещание, извършено в сряда по скайп, Специализираният углавен съд анулира мярката задържане под стража на някогашния екоминистър Нено Димов и я размени с домакински арест. Той обаче няма да излезе незабавно, тъй като определението на първата инстанция не е влезнало в действие , тече тридневен период за митинг от страна на прокуратурата, който поради великденските празници изтича във вторник. Заседанието на апелативния съд (в случай на подаден протест) е планувано за четвъртък. Нено Димов бе арестуван на 9 януари напряко от министерството и от този момент е в ареста по обвиняване за умишлена занемареност по отношение на източването на язовидр " Студена ".

Сидеров се съобщи, откакто бе пуснат за национално търсене

Лидерът на партия " Атака " Волен Сидеров, който е и столичен общински консултант, самичък се съобщи през днешния ден в полицията, съпроводен от клакьори и телевизионни камери, откакто ден по-рано беше разгласен за национално търсене по заповед на прокуратурата. Той е арестуван за 24 часа и ще пренощува довечера в софийското 3-о РПУ. Във вторник политикът бе привикан в Столична дирекция на вътрешните работи, откъдето той демонстративно си потегли с аргумента, че е бил свикан като очевидец, а дознателите са се пробвали да му издигнат обвиняване. Прокуратурата подреди формиране на две следствени каузи против Сидеров - едно за апели за всеобщо нарушение на карантината по Великден и едно за закани против органите на властта, като изиска да му бъде наложена 50 хиляди лева парична гаранция.

ОЩЕ ОТ КОРОНАВИРУСА В БЪЛГАРИЯ

Броят на доказаните случаи на ковид в страната към 17 ч. към този момент е 747 при 713 във вторник по същото време. За последното денонощие той се е нараснал с 34, или с 4.77%. Жертвите на вируса са 36, а излекуваните - 105.

Контролът по входно-изходните пунктове на регионалните градове ще е прецизен предвид на задаващите се великденски празници. Промяна в режима на прекосяване през тях няма да има, като това ще става единствено със съответната попълнена декларация, в която е посочена основателна причина за пътуването - работа, медицински аргументи или прибиране в обитаемо място по адресна регистрация.

Столичните квартали " Факултета " и " Филиповци " ще бъдат отцепени , като влизането в и излизането от тях ще става през специфични КПП-та, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Всички работещи ще могат да напущат блокираните зони със служебни бележки от работодателите си, които ще се ревизират от полицията. Мярката се вкарва поради по-големия брой случаи на заразяване с COVID-19 в двата квартала.

Фотограф: Велко Ангелов
Кооперативните пазари и цветните тържища няма да работят единствено в интервала 17-19 април , разпореди министърът на опазването на здравето. Той е решил да позволи действието им през днешния ден и на следващия ден (16 април) " вследствие на основаната добра организация и прецизното използване на въведените противоепидемични ограничения ". Хранителните магазини и аптеките на територията на пазарите ще продължат да бъдат отворени и по време на великденските празници.

Масови проби в околните дни дадоха обещание през днешния ден министър председателят Борисов и здравният министър Ананиев, които бяха на инспекция на строителните действия по автомагистрала " Струма ", след което посетиха Банско. Според министър-председателя страната възнамерява да пусне за задачата 20 хиляди PCR теста , като се чакат още доставки и дарения. Вчера от Националния щаб за битка с ковид оповестиха, че ще стартират да се организират не всеобщи, а " срезови проучвания ".

Около една четвърт от българите декларират, че те или член на тяхното семейство са изгубили работата си след началото на изключителното състояние и налаганети на ограниченията за обществена изолираност, сочат данните от социологическо изследване на организация " Афис ", извършено сред 11 и 13 април. Допитването е извършено по телефона и в него са взели участие 2085 пълнолетни българи.

И Пожарна охрана СВЕТА

Мерките срещу ковид би трябвало да се провиснал в добре селекциониран миг, последователно и след оценка на всяка подхваната стъпка. Данните би трябвало да демонстрират трайно понижаване на разпространяването на заболяването и стабилизиране за нескончаем интервал от време. Здравната система би трябвало да има подготвеност за реакция. Държавите би трябвало да са готови за повече тестване. Трябва да имат и надеждна система за докладване и следене на контактните лица, включително благодарение на цифрови принадлежности, само че при цялостно ценене на неприкосновеността на данните. Това са главните рекомендации на Европейска комисия за това по какъв начин страните членки да се върнат към естествен темп на живот. Според комисията би трябвало да има съгласуваност сред страните членки при разхлабването на ограниченията, изключително при отварянето на граници.

От СЗО пък предизвестиха, че при свалянето на ограниченията за обществена отдалеченост би трябвало да има най-малко две седмици сред всяка фаза от прехода , с цел да може резултатът да бъде преценен съответно. Това ще даде задоволително време да се реши рискът от ново експлоадиране на болестта, споделят от институцията.

Днес още няколко европейски страни започнаха разхлабват някои от строгите ограничения.

Дания отваря детските градини и учебните заведения за децата до пети клас. Близо 300 смъртни случая, свързани с ковид, има в страната. Броят на приетите в болница обаче понижава в последните две седмици.
Финландия ще отстрани през днешния ден огражденията на входовете и изходите от региона на столицата си , който близо три седмици бе отцепен от останалата част на страната, заяви министър председателят Сана Марин. Това е първото облекчение на наложените поради ковид ограничаващи ограничения, съобщи организация Reuters.

[Reuters]
В Германия разискват от понеделник (20 април) да стартира поетапно облекчение на рестриктивните мерки, макар че строгият режим за пътуванията и придвижването из градовете е продължен до 3 май. По-късно през днешния ден канцлерът Ангела Меркел ще беседва с министър председателите на 16-те федерални провинции за това по кое време и при какви условия да отворят учебни заведения, магазини и предприятия, да се носят ли маски на публични места и така нататък
Големите производители на коли в Унгария последователно отварят . Снощи Audi възобнови работа в завода си, а Daimler и Suzuki също ще стартират последователно работа при строги санитарни и антиепидемиологични ограничения. Икономиката на страната е мощно подвластна от този бранш.

На Балканите, където Великден следва, ограниченията остават затегнати, с цел да се избегне скупчване на хора. На някои места има даже наложително стягане, като Сърбия вкара полицейски час - сърбите няма да могат да напущат домовете си от 17 ч. на Разпети петък до 5 ч. сутринта във вторник, заяви президентът Вучич. От понеделник такава мярка има и в Северна Македония. В България за сметка на това храмовете по този начин и не бяха затворени за миряни.

Сложно остава ситуацията в Съединени американски щати, където броят на умрелите от COVID-19 надвиши 26 хиляди . В Съединени американски щати са доказани близо 614 хиляди случая на ковид, въпреки че действителното число евентуално е доста по-голямо, частично заради дефицит на проби, отбелязва ДПА. Според калкулации на Reuters единствено за последното денонощие са регистрирани рекордните 2228 смъртни случая.

Разраства се и епидемията в Русия. Почти 3400 са новите инфектирани в последното денонощие, което е следващ връх в страната в последните дни. Броят на записаните носители на вируса е съвсем 25 хиляди Близо 200 са умрелите.

НЕЩО ЛЮБОПИТНО

[Reuters]
Във Виена файтонджии започнаха да разнасят безвъзмездна храна на нуждаещите се. Всеки ден в хотел " Интерконтинентал " се подготвят благотворително към 250-300 порции. След това с файтон, колело и кола те се доставят на възрастни хора, живеещи в региона, и на работещите нощна промяна в близката болница.

ПАЗАРИТЕ, БИЗНЕСЪТ, ИКОНОМИКАТА

От март немската стопанска система е в криза и тя евентуално ще продължи доникъде на годината , оповестиха от министерството на стопанската система. Свитото световно търсене, спирането на веригите на доставки, измененията в държанието на потребителите и несигурността за вложителите поради ковид имат необятно и мощно отражение върху стопанската система на Германия

Френското държавно управление увеличи до 110 милиарда евро предстоящите разноски за ограниченията в поддръжка на стопанската система през рецесията, заяви финансовият министър Брюно льо Мер. Държавата ще обезпечи 20 милиарда евро помощ за огромни компании и ще предложи поддръжка на самолетната компания Air France KLM.

Продажбите на дребно в Съединени американски щати през март са намалели с 8.7% по отношение на февруари , откакто бяха въведени ограничения за ограничение разпространяването на ковид. Това е три пъти повече от най-голямото месечно намаляване по време на финансовата рецесия и е над упованията за намаляване от 8%.

Airbnb е набрала 1 милиарда $ финансиране единствено за една седмица, откакто разгласи, че е получила подобен размер от капиталовите компании Silver Lake и Sixth Street. Новите средства би трябвало да покачат в допълнение запасите на компанията, която е изправена пред внезапен спад на бизнеса.

КАКВО СЛЕДИМ

Уебинар " Киберсигурност при работа от у дома "
Дигиталното работно място е новата действителност за доста организации, а нуждата от използване на сигурни принадлежности за съдействие и киберзащита се трансформира в приоритет за бизнеса. Следващият уебинар на " Капитал " ще помогне на вас и вашата организация да прилагате практики за сигурност онлайн.

В него ще вземат участие: Илиян Стоянов, шеф " Управление на риска ", PwC Николай Димчев, началник отдел " Продажби ", S.S.A.R.M. Любомир Русанов, шеф, " СуперХостинг.БГ " Борис Гончаров, основен пълководец по киберсигурност, AMATAS Десислава Мишева, управител " Отговорности трети лица ", " Колонад Иншурънс Ес Ей - клон България "
16 април, 11 ч. Уебинарът е безвъзмезден. Необходима е предварителна регистрация тук.

И ОЩЕ НЕЩО ЗА ЧЕТЕНЕ, СЛУШАНЕ И ГЛЕДАНЕ

Защо някои хора са доста по-заразни от други и по какъв начин разрешаването на мистерията на " суперразпространителите " може да помогне за управление на пандемията споделя NYTImes.

Метрото в Стокхолм е най-дългата " арт изложба " в света , само че малко на брой обръщат внимание на изкуството в тунелите, когато те са претъпкани с хора. Сега фотографът Дейвид Алтрат демонстрира хубостта на празната поради ковид подземна транспортна мрежа.

Въпреки че сега Съединени американски щати са епицентърът на световната пандемия на новия ковид, галактическата организация NASA и компанията SpaceX на милиардера Илън Мъск не се отхвърлят от своите проекти в края на май да изстрелят капсулата Crew Dragon с първите " частни астронавти " към Международната галактическа станция. Повече по тематиката може да прочетете в обявата на SpaceflightNow.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР