Насилието в селата в Зимбабве застрашава надеждата за гладки избори

...
Шуругви, Зимбабве – Shepherd Mahove остана без дом в събота.
Шест
Коментари Харесай

Шуругви, Зимбабве – Shepherd Mahove остана без дом в събота.

Шест чифлика, включително неговия, в Hanke B Village в провинция Мидландс в Зимбабве, бяха изравнени със земята от неизвестни подпалвачи, по-малко от седмица преди решаващия президентски вот в южноафриканската държава.

Ровейки оскъдните останки от кухнята си, 48-годишният фермер оглежда повредената къща. Кофи, съдове за храна и вода са овъглени в огъня. В другата стая одеялата и две легла бяха изпепелени.

Инцидентът е станал, докато Махов и съпругата му са присъствали на последния предизборен митинг на управляващата партия ZANU-PF в Зимбабве в бизнес центъра Tongogara в квартал Shurugwi. Окръгът е крепост за партията и роден град на някои от нейните високопоставени служители.

Пожарите започнаха около 5 часа сутринта, когато много от селяните бяха на парти, преспиващо близо до мястото на митинга.

По-рано този месец 10 други чифлика в Hanke B, включително къщи на местни лидери на ZANU-PF и три постройки, принадлежащи на областния председател на партията Анна Мангена, бяха разрушени. Мотивът остава неясен, но двама заподозрени са в ареста.

Много от онези, чиито домове са били изгорени, сега трябва да спят при съседите си и планират да възстановят разрушените домакинства чрез жилищни материали, дарени им от Forever Associates Zimbabwe (FAZ), филиал на ZANU-PF.

Някои от тези дарени врати и азбестови покривни листове бяха изгорени заедно с имуществото на Mahove.

„Преживели сме насилие преди в тази област и поискахме защита, но изглежда нищо не е направено, сега това се случи“, каза Махов. „Не знаем за какво е тази война и защо, може да е някой, който ревнува и иска да страдам, но защо, защо аз? Какво направи тази общност?“

Призив за мир

От обявяването на независимостта от Великобритания през 1980 г. изборите в Зимбабве са изпълнени с нарушения на правата и въпреки настъпването на многопартийната демокрация в края на 90-те години на миналия век, политическото насилие е по-ясно изразено.

Близо 200 души бяха убити по време на президентските избори през 2008 г., а през 2018 г., първите избори на Мнангагва за президент след подкрепян от военните преврат през 2017 г., шестима души бяха убити от армията по време на следизборни протести на поддръжници на опозицията. Въпреки че средата за общите избори през 2023 г. е много по-малко бурна, има известно напрежение.

Рекордните 6,6 милиона избиратели ще направят своя избор в сряда. Но въпреки призивите за мир, международните правозащитни групи продължават да предупреждават срещу заплахата от брутални репресии от страна на държавата.

Доклад на Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED) показва, че политическото насилие се е увеличило повече от два пъти през юли в сравнение със средната месечна стойност през последната година. Докладът показа, че това се дължи главно на скок в атаките, насочени към основните опозиционни кандидати и поддръжници, като Гражданската коалиция за промяна (CCC) беше особено насочена.

Досега един човек, Тинаше Чицунго, поддръжник на CCC, е бил убит в навечерието на изборите и има многобройни съобщения за сплашване и тормоз, извършвани предимно от поддръжници на управляващата партия и политически кандидати в селските райони.< /p>

Но дори поддръжниците на ZANU-PF казват, че те също са обект на политическо насилие. В петък мъж, за когото се смята, че е привърженик на опозицията, е ударил привърженик на ZANU-PF с брадва за носене на партийни регалии в Бинга, в северозападната част на Зимбабве. Местният вожд, запознат с инцидента, каза, че жертвата все още не е подала официален сигнал в полицията.

И на последния си митинг в събота в Tongogara Center, само на 7 км (4 мили) от Ханке Б, президентът Емерсън Мнангагва, който се състезава за втори мандат, говори срещу насилието.

„Нека засрамим тези клеветници, които искат от нас насилие, които желаят хаос в тази страна, нека ги засрамим, като сме мирни, нека ги засрамим, като не бъдем насилствени, нека ги засрамим, като ги приемем въпреки те не искат ZANU-PF да управлява“, каза той.

Градинарство за спокойствие

За смекчаване на политическото насилие, както и за създаване на безопасни пространства и алтернативни поминъци, особено за жените, които са непропорционално засегнати от тези враждебни действия, една организация създава обществени градини на мира.

Проектът, започнат от местната неправителствена организация Зимбабвийската асоциация за правата на човека (ZimRights) през 2015 г., предоставя безпартийно пространство за общностите. ZimRights има общо шест градини в три провинции.

Една от тях е градината Thuthuka в южния Матабелеланд, провинция на около 380 км (236 мили) от столицата Хараре, където селяните отглеждат зеленчуци като част от мирната инициатива. Градината е създадена като начин за осигуряване на препитание на жените и за намаляване на домашното насилие, тъй като богатият на злато район има много миньори занаятчии, които са склонни към злоупотреба с вещества и алкохол.

По-голямата част от членовете са жени от околностите в района на Мчабези в Южен Матабелеленд.

За разлика от Hanke B, където обикновените хора са били жертви, повечето от докладваното насилие в районите Umzingwane и Mtshabezi е срещу политически кандидати.

Гардината Thuthuka е на по-малко от час път с кола от Umzingwane, домът на Thokozile Dube, опозиционен политик, нападнат в дома й, защото не се е оттеглил на междинните избори миналата година. Дъбе спечели мястото на съветник, но обвини съперника си от ZANU-PF, че се опитва да я сплаши да не участва този път.

Всеки понеделник градинската инициатива прекарва първите 30 минути в обсъждане на изграждането на мира в общността, безпокойството относно изборите или проблеми с домашното насилие.

След това членовете обсъждат въпроси, свързани с градинарството, като предстоящи проекти, и след това всяка група започва да работи върху своите култури. Те отглеждат предимно моркови, домати, зелени зеле и лук през цялата година, а през дъждовния сезон отглеждат и царевица. Проектът се изпълнява в партньорство с главата на селото Джо Мпанде.

„Това е безплатно пространство за хората да споделят проблемите си и да получат помощ, като ръководител на краал се опитвам да помагам в случаите, когато мога да действам като посредник“, каза той пред Al Jazeera.

Градината, която има 47 члена, осигурява на жени като Патриша Мпофу, на 50, устойчив доход, който помага да допълват съпрузите си в управлението на домовете им. Те продават продукцията си на местните, като поставят пазарни сергии в магазините.

50-годишна майка на едно дете, Мпофу се надява силно оспорваният президентски вот между фаворитите, действащият Мнангагва и Нелсън Чамиса от CCC, ще означава повече овластяване на жените.

„Не знам кой ще спечели изборите, за да ръководи тази страна, но се надявам, че това ще означава, че жените ще имат повече средства да се овластят, така че да не оставаме винаги изоставени“, каза тя.

>

Тя също така се надява, че избраните лидери в нейния район могат да пробият сондаж, за да подобрят водоснабдяването на градината, за да подобрят значително производителността. Градините за мир на общността, подкрепени от ZimRights, са помогнали за облекчаване на напрежението в определени горещи точки, според националния директор Dzikamai Bere.

Но преди изборите избирателите все още са предпазливи.

В Hanke B Mahove и семейството му са подали сигнал до полицията и се надяват извършителите да бъдат заловени. Mahove също се надява полицията да осигури наблюдение на района, тъй като той ги е молил преди да защитят района. И той е решен да гласува за Мнангагва в сряда.

„Е, независимо дали полицията хване или не кой го е направил, моят избор за изборите все още е ясен“, каза той пред Al Jazeera. „Знам кого подкрепям.“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР