Шуменската МБАЛ ще заведе дело за близо 150 хил. лв.Болниците

...
Шуменската МБАЛ ще заведе дело за близо 150 хил. лв.Болниците
Коментари Харесай

Болниците искат парите си от НЗОК по съдебен път

Шуменската МБАЛ ще заведе дело за близо 150 хиляди лева


Болниците ще търсят от НЗОК по правосъден път парите, които са изработили от надлимитна активност, само че не са им били изплатени. МБАЛ Шумен към този момент разгласи, че ще заведе дело против здравната каса за близо 150 хиляди лева Сумата е за надлимитна активност от 2017 година, а от миналата 2016 година има неизплатени към 16  000 лева Този образец ще бъде последван и от останалите лечебни заведения.

Припомняме, че в сряда, 16 януари Върховният административен съд разгласи за незначително решението на НЗОК да постанова предели на лечебните заведения. Решението на Върховен административен съд удостоверява това на Районния съд в София, дефинитивно е и не предстои на обжалване.  В претекстовете се показва, че здравната каса по закон няма пълномощия да постанова каквито и да е ограничавания и да иззема функционалностите на Народното събрание. Това дава зелена светлина на лечебните заведения да търсят по правосъден път неизплатените си средства.

В сряда след среща на представители на Националното съдружие на общинските лечебни заведения и министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев, стана ясно, че макар решението на Върховен административен съд, НЗОК не има намерение да изплати пари на лечебниците.

При това състояние лечебните заведения ще потърсят правата си по другия метод, съобщи пред “Труд ” доктор Неделчо Тотев, ръководител на сдружението. Той добави, че има предложение от страна на ведомство да се извършат преструктурирания, с които здравните заведения не са съгласни. Предстои още една сходна среща в понеделник, 22 яниари.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР