Шумен. За младите хора на Шумен Панайот Волов е интересна

...
Шумен. За младите хора на Шумен Панайот Волов е интересна
Коментари Харесай

Милена Андреева, историк: За младите хора на Шумен Панайот Волов е интересна и обаятелна личност

Шумен. За младежите на Шумен Панайот Волов е забавна и обаятелна персона, сподели пред Радио „ Фокус “-Шумен историкът Милена Андреева във връзка патронния празник на СУ „ Панайот Волов “ в Шумен и 143-та годишнина от експлоадирането на Априлското въстание. Той бе маркиран по-рано денем с поднасяне на венци пред паметниците на един от основните апостоли на Априлското въстание – на пл. „ Оборище “ в града и пред ДНА.
„ Паметникът на Волов е извънреден мил на шуменци. Правят го в далечната 1930 година и годините преди този момент. Това са спешни години, само че такива родолюбиви иницативи не са изоставени и хората са давали и последните си пари, с цел да може паметта за героите да бъде непокътната жива. В Шумен паметникът е повдигнат с огромни сили и пожертвования, даже и децата са давали пари от касичките си, с цел да могат да имат спомен за своя воин. Това се знае от актуалните възпитаници, изключително от възпитаниците на СУ „ Панайот Волов “. Те са извънредно инициативни, работят доста интензивно, приготвят изложения и презентации за своя патрон, освен в дните на Априлското въстание и във връзка Деня на националните буядители, а през цялата година “, сподели Милена Андреева.
Училище „ Панайот Волов “ е основано през 1848 година. В него са учили и работили Сава Доброплодни, Добри Войников, Васил Друмев, Панайот Волов, Иван Богоров, Атанас Гранитски, Трайко Симеонов, Янко Сакъзов, Димитър Благоев, Еньо Марковски, Станке Димитров, Васил Коларов и още доста видни дейци на Възраждането и следосвобожденска България.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР