Шумен. Унгарският посланик Н.Пр. Текла Харангозо участва в ритуал по

...
Шумен. Унгарският посланик Н.Пр. Текла Харангозо участва в ритуал по
Коментари Харесай

Шумен: Унгарският посланик Н.Пр. Текла Харангозо участва в ритуал по поднасяне на венци пред паметника на Лайош Кошут в града

Шумен. Унгарският дипломат Н.Пр. Текла Харангозо взе участие в обред по поднасяне на венци пред паметника на Лайош Кошут в Шумен, дружно с кмета на Шумен Любомир Христов, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Шумен . При визитата си в града, което е във връзка националния празник на Унгария – 15 март, изключителният и пълномощен дипломат на Унгария у нас бе придружавана от Дьорди Димитров, шеф на Унгарския културен институт и консултант по културните въпроси към Посолството на Унгария, Чаба Балаж – консул и първи секретар на задачата, Тамаш Будаи, търговски аташе и майор Золтан Киш.
В словото си Текла Харангозо уточни, че с тържествата в България по случай Националния празник на Унгария се отдава респект пред паметта на всички революционери от унгарска и други национални, които след провалянето на революцията намират леговище на българска земя. „ Именно тук стартира изгнаничеството на лидера на революцията Лайош Кошут. Няколко месечното престояване на емигрантите в началото във Видин, а след това и в Шумен основава освен връзки сред унгарците и българите, само че и донася посланието на един по-свободен свят до живеещия под турско робство български народ “, сподели в словото си Текла Харангозо. Тя благодари на управата на град Шумен за напъните, които поставя да резервира жив загатна за унгарската гражданска война.
“Този доблестен жест в забележителна степен способства за укрепването на връзките сред нашите нации “, уточни Текла Харангозо. Тя изрече благорадност на община Шумен за помощта, оказана по време на миналогодишното честване през октомври на Деня на българо-унгарското другарство. Тази година взаимно с общината ще бъде проведен и 26-ят Национален конкурс за осъществяване на унгарска и българска литература. „ С това, както и с редица други начинания във всяка една област от живота потвърждаваме, че с общи старания традициите елементарно могат да се опазват и съхраняват. Посолството на Унгария показва подготвеност и в бъдеще да поддържа плодотворното съдействие сред показаните в Българиия маджарски институции и община Шумен “, съобщи Текла Харангозо.
Унгарската делегация дружно с кметския екип на Община Шумен сервираха венци и цветя пред паметника на Лайош Кошут. След ритуала по поднасяне на венци и цветя, Текла Харангозо откри фотоизложба „ Духовното наличие на Унгария в България “ във фоайето на Регионална библиотека „ Стилиян Чилингиров “. Неин създател е унгарският фотограф Бахгет Искандер. Текла Харангозо означи, че като предпочитана задача унгарското държавно управление и всички техни представителства в чужбина имат запазването и популяризирането на обвързваните с Унгария паметни места. „ Проектът, който представяме в Шумен започва през 2015 година, когато трима запалянковци потеглят да обикалят с автомобил обвързваните с унгарската история и просвета места в България от Видин,през Шумен, Смолян до София, с цел да се роди актуалната галерия “, сподели унгарският дипломат. Тя уточни, е изложбата е била показана в София, Димитрогвград, Стара Загора, Хасково и Русе.
Посещението на Н.Пр. Текла Харангозо в Шумен продължава с поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на къщата музей „ Лайош Кошут “, а откакто бъде прегледана музейната експозиция, унгарската делегация ще посети Арменската черква. По-рано през днешния ден се състоя и среща на унгарския дипломат с кмета на Шумен Любомир Христов и неговият екип.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР