Шумен. Предстоящи проверки на пазарите на животни в областта бяха

...
Шумен. Предстоящи проверки на пазарите на животни в областта бяха
Коментари Харесай

Шумен: Предстоящи проверки на пазарите на животни в областта бяха обсъдени на заседание на Областната епизоотична комисия

Шумен. Предстоящи инспекции на пазарите на животни в региона бяха разисквани на съвещание на Областната епизоотична комисия, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Шумен . Инспекциите би трябвало да се извършат в период до 20 септември от Областната дирекция по сигурност на храните, взаимно с общините и представители на Министерство на вътрешните работи. Ще се следи дали регламентираните пазари за животни съблюдават условията, в това число за хуманно отношение към животните, както и за нерегламентирани пазари. Изготвен е проект за взаимна работа, като до 13 септември общинските епизоотични комисии би трябвало да показват датите за инспекция.
Д-р Наташа Баева, и.д. шеф на отдел „ Здравеопазване на животните “ срещна членовете на Областната епизоотична комисия с отчет за открити съществени проблеми по отношение на хуманното отношение към животните от наблюденията на Международната организация „ Анималс Ейнджълс “ на няколко пазара на животни в България. Д-р Баева уточни, че на територията на област Шумен няма регламентирани пазари. „ В Областната дирекция на храните няма регистрирани пазари на животни, в случай че такива съществуват в района, то те са нерегламентирани “, сподели доктор Баева. Тя показа изискванията, на които би трябвало да дава отговор пазарът, измежду които постоянна ограда, вход за влизане и излизане на транспортни средства, дезинфекционна площадка, вход за гости, уреди за товарене и разтоварване, за хранене и поене на животни, обособени браншове за животни, сенници, места за връзване, изолационно помещение и други Д-р Катя Райкинска, шеф на Областната дирекция по сигурност на храните – Шумен обърна внимание на сериозните последствия, които носи безотговорното държание на фермерите, които не записват животните си. „ Недопустимо е нерегламентирано придвижване и продажба на животни, на такива, които не са регистрирани, които не са изследвани за заразни болести или на заболели животни “, съобщи доктор Райкинска. Тя напомни, че в област Шумен има 33 стационарни огнища на антракс, като от четири години няма случай на болестта. Има и регистрирани три огнища на туберкулоза.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР