Шумен. Практиката сочи, че водачите се страхуват да използват двустранните

...
Шумен. Практиката сочи, че водачите се страхуват да използват двустранните
Коментари Харесай

Комисар Йордан Дундаков: Практиката сочи, че водачите се страхуват да използват двустранните протоколи при леки ПТП

Шумен. Практиката сочи, че водачите се опасяват да употребяват двустранните протоколи при леки ПТП. Това съобщи по време на изнесен брифинг комисар Йордан Дундаков, шеф отдел „ Охранителен “ при ОДМВР-Шумен, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Шумен . „ Този протокол беше въведен преди много години, за са послужи на водачите, които имат съгласие по отношение на настъпило ПТП, нямат различия за виновността, да го попълнят без наличие на екип на Пътна полиция и почтеният водач да получи обезщетение за вредите, насенени от отговорния лидер “, разяснява комисар Дундаков.
Той уточни, че по този начин се икономисва и актът за административно нарушаване. „ В пиковите часове в регионалния град придвижването е много интензивно, настъпват леки, незначителни ПТП с материални вреди, в дежурната част валят голям брой сигнали, а броят на екипите е стеснен, което постанова от време на време и очакване с часове “, съобщи комисар Дундаков. Той уточни, че водачите всеобщо се опасяват да употребяват двустранните протоколи при произшествие, като акцентират разнообразни аргументи, една от които- терзание, че няма да получат обезщетение от застрахователите. „ Когато всичко е ясно по произшествието, налага се водачите да попълнят двустранния протокол, по този начин си икономисват време, нерви и наказване. Разбира се, най- добре е водачите да карат деликатно и да не позволяват пътни произшествия “, сподели още комисар Дундаков. Той даде и повече уточнения по отношение на този тип споразумяване на вредите. В градски условия никой не е защитен от рискова обстановка по време на шофиране - запушване, погрешно изпреварване, лишаване на преимущество, погрешно престрояване или престой. В някои от случаите пораждат пътно-транспортни катастрофи, вследствие на които се нанасят вреди на автомобилите- брони, калници, мигачи, фарове, решетки. В доста от тези случаи водачите не са готови за обстановката и избират да се обадят в полицията. При случай, в който няма потърпевши и спор за виновност те могат да попълнят двустранен протокол. Двустранен протокол за произшествие се попълня като се спазят няколко наложителни условия – не би трябвало да има потърпевши лица, в ПТП-то са взели участие единствено две транспортни средства, няма никакъв тип друго развалено имущество, с изключение на двете транспортни средства; сред двамата водачи има безусловно единодушие по отношение на събитията при случая, както и единогласие за виновността, и двамата водачи би трябвало да имат нужните права за ръководство на съответното МПС, с които се е случил случая, не би трябвало да бъдат употребявали алкохоли или други упойващи субстанции.
Ако даже едно от горните условия не бъде спазено, то тогава водачите наложително би трябвало да уведомят „ Пътна полиция “ за случилото се, като тогава протоколът се издава от тях. Пострадалият лидер би трябвало да се яви не по-късно от 7 дни след подписването на протокола при застрахователя на отговорния лидер, дружно с автомобила си. Там той би трябвало да показа документите на транспортното средство, свидетелството си за правоуправление, екземпляра от двустранния протокол и запълнен от отговорния лидер отчет на застрахователя.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР