Шумен. Планираме обща среща с руски туроператори, на която да

...
Шумен. Планираме обща среща с руски туроператори, на която да
Коментари Харесай

Министър Николина Ангелкова на среща с бизнеса в Шуменска област: Ще предложим на руски туроператори да включат постоянни турове в региона

Шумен. Планираме обща среща с съветски туроператори, на която да предложим да включат района на Шумен в стратегиите за непрекъснати туристически турове. Ще организираме и срещи на туроператорите с локалната власт и туристическия бизнес. Считаме, че в този момент е точният миг, тъй като се вършат записванията за 2020 година. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с представители на туристически отрасъл в региона на Шумен, оповестиха от пресцентъра на Министерство на туризма . В събитието в Плиска участваха проф. Стефан Желев, регионален шеф на Шумен и Найден Косев, заместник-кмет на Шумен. " Положително е, че се регистрира растеж на нощувките и приходите в района, само че безспорните цифри са по-ниски от тези на други общини и би трябвало взаимно да работим за привличане на повече гости ", уточни министър Ангелкова.
По данни на Национален статистически институт за местата на настаняване с най-малко 10 кревати в област Шумен са отседнали общо над 26 хиляди души през интервала януари-юни 2019 година, което е над 10 на 100 растеж по отношение на същия интервал на рекордната за туризма ни 2018 година Всички осъществени нощувки в региона са над 47 хиляди, отчитайки повече от 21% растеж. Приходите от тях възлизат на общо над 1,7 млн. лева – над 23% нарастване, като при чужденците този растеж е към 36%. Министърът разяснява, че туристическият артикул, който се предлага в региона е доста добър и водещата ни цел е да притегли още повече туристи.
Плиска, Преслав и Шумен би трябвало да се разпространяват както измежду младото потомство, по този начин и пред задграничните гости на България, тези исторически места би трябвало да са измежду главните направления на туристите, близостта им до Варна е огромно преимущество.
" Културно-историческият туризъм е главен артикул и значим фактор за развиването на целия бранш ", сподели министър Ангелкова. Той е основен, с цел да се разширят крилата на сезона, да насочим туристите към вътрешността на страната и целогодишно да има огромен брой визити. " Стартирахме 2019 година с фокус към вътрешния туризъм, точно с тази цел при започване на тази година обявихме акцията „ Естествено в България – 2019 година на вътрешния туризъм “ и за трети път организирахме самодейността „ Неочаквана почивка “. Ще продължим да го вършим благодарение на локалните управляващи. Благодаря на министър-председателя Бойко Борисов и на целия кабинет за поддръжката за туризма, който бе повдигнат в народен приоритет ", сподели министър Ангелкова.
Предстои разискване в Народното събрание на измененията в Закона за туризма, които неотдавна одобри Министерски съвет. С текстовете се регламентира вписването и поддържането на специфичен указател на туристическите забележителности, фестивали и събития в районите, както и отговорности за лицата, които ги стопанисват. " Така ще се подсигурява запазването на туристическите атракции и ще се даде опция за секторно финансиране ", посочи министър Ангелкова. Продължава работата и по намаляването на административната тежест за бизнеса. Министърът напомни, че бяха отстранени 19 типа документи, планува се да отпаднат още условия.
Тема на диалозите беше и въвеждането на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ). Насоките за работа на системата започнаха още от месец февруари, бяха извършени образования по места, има и онлайн клипове, посредством които всички туристически субекти могат да научат по какъв начин да я употребяват, изясни министърът. Тя напомни, че гратисният интервал изтича на 1 октомври и в случай че след 30 септември мястото за настаняване не е включено в ЕСТИ ще получи документално предизвестие, само че незабавно по-късно ще се постановат наказания, защото подаването на данни за ЕСТИ е обвързване на туристическите обекти по закон.
" Относно инфраструктурата, която е значима за достъпа до туристическите обекти, с измененията в Закона за туризма има въведени условия към кметовете, които би трябвало да я стопанисват ", изясни министърът. " Ако няма обмисляне и строги планове и най-щедрият бюджет няма да стигне ", сподели министър Ангелкова във връзка диспути къде е най-добре да се насочат общинските средства.
" Министерството на туризма има доста начинания за разпространение на туристическите събития в общините. Създали сме предпоставки всички локални управляващи да се включат, моли министърът. Всяка година се приема стратегия за национална реклама, а за локалните администрации, които вземат участие, се вършат обилни отстъпки в таксите за включване. Инициираме и срещи с туроператори, на които каним представители на бизнеса, общините и голям брой организации, работещи в бранша ", осведоми министърът. Тя благодари на общината и регионалната администрация на Шумен за подготовката на полемиката, както и за семейството на „ Дворът на Кирилицата “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР