Шумен. Общината вече притежава 23.53% от акциите на МБАЛ-Шумен, а

...
Шумен. Общината вече притежава 23.53% от акциите на МБАЛ-Шумен, а
Коментари Харесай

Шумен: Общината вече притежава 23.53% от акциите на МБАЛ-Шумен, а държавата – 60,74%

Шумен. Общината към този момент има 23.53% от акциите на МБАЛ-Шумен, а страната – 60,74%. За решението, взето на общо заседание на акционерите, заяви пред публицисти доктор Димитър Костов, изп. шеф на МБАЛ-Шумен, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Шумен . „ Това, което страната е дала като средства, като вложения на болничното заведение, в този момент се преобразува като акции и се усилва капиталът на сдружението. Месец преди този момент беше повишен и капиталът на болничното заведение с акции от община Шумен. Така след последното гласоподаване страната има 60.74%, а община Шумен - 23.53%.Останалите общини резервират каузи си в болницата- Венец - 1.29%, Върбица - 1.73%, Хитрино - 1.20%, Каолиново - 2%, Каспичан - 1.63%, Никола Козлево - 1.15%, Нови пазар - 3.05%, Велики Преслав - 2.43%, Смядово - 1.25%. Д-р Костов посочи, че капитала си усилват единствено тези, които са дали средства и са вложили в лечебното заведение.
На общото заседание са участвали 99.42% от акционерите - представителят на страната, както и на общините Нови пазар, Велики Преслав, Смядово и Шумен. С цялостно болшинство са признати отчетът на съвета на шефовете за активността на сдружението през 2018 година, както и годишният финансов доклад на сдружението за предходната година. От общо 15-те точки в дневния ред, спор е имало единствено във връзка с това дали бордът на шефовете да бъде освободен от отговорност. Д-р Костов посочи, че страната е гласувала срещу освобождението му от отговорност, до момента в който представителите на общините са били „ за “. Съставът на борда остава без промени - ръководител е Деница Шарева, като представител на мажоритарния притежател и членове доктор Лиляна Куздова и доктор Димитър Костов. Мандатът е тригодишен. Болницата завършва 2018 година на загуба от 1 042 000 лева, което е по-малко по отношение на миналата година, когато загубата е била над 2 млн. лева
„ Загубата понижава, само че към момента сдружението не осъществя облага. Задълженията към кредитори са над 2 млн. лева, а просрочените – 1 800 000 лева Около 21 000 пациенти са минали през стационара на болничното заведение през предходната година. „ В последно време има огромен напор на пациенти към Спешно поделение, като на ден минават по 100 души, а в празнични и почивни дни още повече. Голяма част от пациентите в действителност не са незабавни. Най-вероятно нещо не работи в извънболнична помощ. Тази натовареност мъчно може да бъде овладяна и води до напрежение в активността, не можем да осигурим толкоз огромен личен състав, нямаме и опция да го разтеглим териториално. В момента болничното заведение извършва функционалности на извънболнична, първична, профилирана и всевъзможен различен тип помощ “, съобщи доктор Костов.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР