Шумен, градът са най-висока цена на водата от 3,40 лв.

...
Шумен, градът са най-висока цена на водата от 3,40 лв.
Коментари Харесай

Омбудсманът Манолова: Реформата във ВиК се изчерпва с повишение на цената на водата

Шумен, градът са най-висока цена на водата от 3,40 лева за кубик, стана хазаин в четвъртък на разгорещена социална полемика „ Право на възнаграждение на качествена ВиК услуга“ по самодейност на омбудсмана Мая Манолова и локалния публичен медиатор Иван Капралов. 751 тъжби получила Манолова против водата и проблемите не търпят отсрочване. Тревожно е, че промяната във ВиК-сектора се изчерпва само с повишение цената на водата, разгласи тя. Повишението не подтиква сдруженията да усъвършенстват услугата и да покачват качеството на водата. Гражданите няма да търпят това, предизвести Манолова. Тя прикани всички ВиК асоциации в страната да дефинират по-ниски цени от пределните, избрани от КЕВР. „Може шуменската да е първата и да даде явен знак“, сподели омбудсмана. Тя даже моли КЕВР да преразгледа решението си за Шумен с претекст – непредвидени условия.  v-2-1

„Приветствам казаното от госпожа Манолова“, сподели кметът на Шумен Любомир Христов и изясни, че към този момент е отправил предложение за привикване не общо заседание на ВиК в интервала 4-7 февруари с единствена точка – опазване на цената на водата от 2018 година Присътващите жители обаче скочиха – „искаме по-ниска цена, водата на Шумен не е питейна, а поливна, цена 3,40 лева е геноцид“.

Представителят на КЕВР Ивайло Касчиев изясни, че цената на водата в Шумен е достигнала тези равнища, тъй като преди десетилетия не е съобразено, че язовир „Тича“, от който се зарежда, е на доста по-ниска кота от града и водата се препомпва няколко пъти. Разходите за доставка са високи и през 2014 година енергото било на път да спре тока за неплатени сметки. Касчиев изясни, че 5-годишния бизнес-план на ВиК-Шумен, в който е заложено повишаване на водата, е минал през ситото на КЕВР. Той обаче не отхвърли, че всеки бизнес-план може да се преразгледа.

На полемиката регионалният шеф на Шумен проф. Стефан Желев прикани за законови промени. Присъстваха общински съветници, народни представители, чиновници на Министерство на регионалното развитие, Българска асоциация по водите и неправителствени организации. Манолова разгласи, че ще внесе предложение до Министерство на регионалното развитие за наложително обвързване покачването на водата с възстановяване на качеството и фактически направените разноски в бранша. Ще нападна с конституционна тъжба образуването на цените във ВиК бранша и най-много единната цена, която сега е ограбваща. Ще желае и в закона да се вкарат ясни критерии за установяване обществената търпимост на цената на водата.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР