Шумен. Енергийната ефективност на осветлението дискутираха участниците в регионалния семинар

...
Шумен. Енергийната ефективност на осветлението дискутираха участниците в регионалния семинар
Коментари Харесай

Шумен: Енергийната ефективност на осветлението дискутираха участниците в регионалния семинар „Европа за науката и бизнеса“

Шумен. Енергийната успеваемост на осветлението дискутираха участниците в районния семинар „ Европа за науката и бизнеса “ в Шумен, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “-Шумен . Форумът, под мотото „ Светлината – 10 години по-късно “, бе открит от регионалния шеф на Шумен проф. Стефан Желев. „ Радващо е, че семинарът събира освен откриватели от университети и лаборатории, само че и представители на бизнеса. Уверен съм, че ще се получи потребен продан на хрумвания “, съобщи проф. Желев. В началото на семинара беше показана презентацията на проф. Радослав Кючуков от Русенския университет „ Ангел Кънчев “ – „ Зимно или лятно часово време “.
„ Очакваното по- положително потребление на дневната светлина при въвеждане на лятно часово време не се удостоверява. Идеята за използване на лятно часово време не се приема еднопосочно, както в европейски, по този начин и в международен проект. Дигиталното общество с присъщата му независимост на организация на дейностите, на робата, на отмора, досегаемост до високи технологии и неограничените връзки не се вписват в тази мярка. Съвременните светлинни технологии, изключително светодиодната, лимитират енергийната и светлинната беднотия и не смущават, не основават казус в системата. Едва ли нещо неправилно се е случило на страните, които са се отказали от лятното часово време, само че пък са си икономисали ненужни и безсмислени промени. Смятам, че има смисъл да се откажем от лятното часово време. В тези съвременни времена, то се явява абсурден анахронизъм “, означи проф. Кючуков.
За енергийната успеваемост на осветителните уредби, съгласно настоящите нормативни докумети приказва доцент Красимир Велинов от Минно-геоложки университет „ Св. Иван Рилски “-София. В рамките на семинара бяха изнесен и данни от направено премерване на индикаторите на осветителните уредби на съществени улици в Шумен. Семинарът е проведен от Информационен център „ Европа непосредствено “-Шумен и Българския народен комитет по осветяване.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР