Шумен. Близо 300 участници ще се включат в 25-ите Международни

...
Шумен. Близо 300 участници ще се включат в 25-ите Международни
Коментари Харесай

Шумен: Близо 300 участници ще се включат в 25-ите Международни детско-юношески хорови празници „Добри Войников“

Шумен. Близо 300 участници ще се включат в 25-ите Международни детско-юношески хорови празници „ Добри Войников “ в Шумен, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ - Шумен . Програмата на огромната културна самодейност, която ще се организира от 4 до 7 април беше показана на брифинг с присъединяване на диригента на хор „ Бодра ария ” Деница Узунова, шефът на ЦПРЛ – ОДК Мария Йорданова и началникът отдел „ Култура “ в Община Шумен Десислава Златева. Мария Йорданова уточни, че тази година най-старите хорови празници в България, са отдадени на 180-годишнината от рождението на Добри Войников и 160-годишнината от основания от него на първи многогласен детски хор. Началото си детско-юношеските хорови празници водят от 1971 година, по концепция на проф. Венета Вичева. В тазгодишното издание ще вземат участие 9 хора от България и чужбина. „ Мащабната културна самодейност ще се организира в границите на три дни, на две подиуми, Общината е заделила към 20 000 лева, с цел да посрещнем като положителни домакини деца и техните ръководители, както от България, по този начин и от чужбина “, съобщи Десислава Златева. От своя страна Деница Узунова, която е основен мотор на събитието, благодари за поддръжката и на Община Шумен и на всички сътрудници. Участниците ще показват своите концертни стратегии на 4,5 и 6 април от 18.00 часа на сцената на ДКТ „ Васил Друмев “. На 4 април ще се показват Детски хор „ Бодра ария “ и Народен хор на Националното учебно заведение по фолклорни изкуства „ Филип Кутев “ - Котел. На 5 април е присъединяване на Младежки хор при Националното музикално учебно заведение „ Проф. Панчо Владигеров “ в Бургас, Хор „ Фантазия “, при Двореца на децата, гр. Васлуи,Румъния, а Хорът при Средното музикално учебно заведение „ Алимо “ - гр. Атина, Гърция ще показа новите трендове в хоровото изкуство, съчетани с придвижване и танци на сцената. В концертната стратегия на 6 април ще се изявят Представителен хор при СУ „ Сава Доброплодни ", Смесен хор „ Орфей “ - гр. Браила и Вокален отбор „ Фортисимо “- Бургас. На церемония концерта на фестивала ще бъде показана премиерно хорово-симфоничната творба „ Младежка меса “, от словенския композитор Тине Бец.
В трите дни на 25-ите Международни детско-юношески хорови празници „ Добри Войников “ ще бъде проведено хорово ателие с началник и диригент Славил Димитров. Нов миг в програмата на фестивала се явява Църковният концерт, с присъединяване на няколко хора, на 7 април в 10.30 часа в храма Св. Вознесение Господне “ в Шумен.
„ 7 април е рождената дата на проф. Венета Вичева и този нравствен концерт ще бъде в нейна памет и чест. Очаква се концертът да бъде открит от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан “, сподели Деница Узунова.
Друг акцент в програмата е плануванаъа креативна среща с композитора проф. Николай Стойков и показване на монографията „ Хоровите послания на Николай Стойков “ с създател Николина Кротева. Срещата ще се състои на 5 април от 16.00 часа в изложбена зала на Република България „ Ст. Чилингиров “.
Ще гостува и ще връчи дипломи за присъединяване Жан Пиер ван Авермаат, Белгия, общоприет секретар на Федерацията на хоровете към Европейския съюз, член на Световния хоров съвет. Сред гостите на фестивала са още Яна Делирадева, диригент и първи притежател на Наградата за диригентско майсторство „ Проф. В. Вичева “, както и Милка Толедова, диригент на хора на Пловдивските момчета, едни от най- дългогодишните участници във фестивала. Официалното разкриване на 25-ите Международни детско-юношески хорови празници „ Добри Войников “ ще се състои на 4 април от 17.30 часа пред ДКТ „ Васил Друмев “. Във фоайето на театъра ще бъде открита галерия, отдадена на 25-ото юбилейно издание на празниците.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР