Шумен. Актьор и кукла представят образа на Бай Ганьо в

Шумен. Актьор и кукла представят образа на Бай Ганьо в ...

Актьор и кукла представят образа на Бай Ганьо в спектакъла „Алеко. Смях над мрачни страници” на ДКТ „Васил Друмев“-Шумен.

Шумен. Актьор и кукла представят образа на Бай Ганьо в спектакъла „Алеко. Смях над мрачни страници” на Драматично-куклен театър (ДКТ) „Васил Друмев“ в Шумен, предаде репортер на Радио „Фокус“-Шумен. Най-новото заглавие в афиша на шуменския театър беше представено на пресконференция с участието на актьорския екип и режисьорите Максима Боева и Любомир Колаксъзов. Представлението е забавно, пъргаво, ярко и експресивно в голямата си част, посочи Максима Боева. „Постарахме се да направим един забавен спектакъл. Това все пак е Алеко Константинов, подхождаме с чувство за хумор, но не бива да забравяме, че „Бай Ганьо“ е смешна, но не весела книга. И ние разглеждаме кога смехът секва, колко врeме бай Ганьо е забавен и къде нещата започват да стават особени“, обясни Максима Боева. Преди да си отиде, авторът на „Бай Ганьо” прави последна равносметка. Вглежда се в своето най-любимо творение, вглежда се и в своя отминал живот и се опитва сам на себе си да отговори на въпроса: “Защо това се е случило с мене?”.
„Документалното и художественото Все смесват в това разглеждане на живота – откъде тръгнах, защо го написах, какво ме направи известен, как си отидох. Човек се вглежда в един отминал живот, иска не само да разкаже, но и някак си да открие тайната на живота“, заяви Максима Боева. Куклата е озвучена от двама актьори, в ролята на Алеко също влизат двама души - Димитър Димитров на премиерата и Ростислав Дамянов в следващия спектакъл. Любомир Колаксъзов обясни защо са избрали кукла и актьор в ролята на Ганьо и защо образът му се променя в хода на пиесата. „Искахме да излезем от клишето и познатия образ на Бай Ганьо, защото той е не просто човек, над който сме свикнали да се смеем - как се храни, как ухажва жените или как се държи в политиката. Той е нещо много по-голямо и този образ не може да бъде направен само от актьор. Трябва да бъде преувеличен и образът расте в спектакъла, променя се визуално и като глас“, каза Колаксъзов. Той посочи, че пиесата използва средства на кукления, драматичния, пластическия, документалния театър, а сатиричният език и иронията в стилистиката на Алеко Константинов са провокирали и включването на елементи на клоунадата - актьорите да бъдат гримирани, стилизирани, създавайки групов образ. Стефания Георгиева, която отговаря за пластиката в спектакъла посочи, че той впечатлява с комбинацията между визуално, пластично, драматично и музикално изкуство.
„Това, което правим е да търсим пластически картини от телата на актьорите, които се свързват с куклата, със сценичното пространство, свързват се едни с други“, обясни тя. Работата по подбора на текстовете е запчнал преди година. „Това не е представление, направено за 10 дни. В съвременния български театър, във времето, в което живеем - бързо консумираме и правим спектакли набързо, е много рядко театър да си позволи да прави лаборатория и да има толкова много време за изследване на един текст и превръщането му в спектакъл“, посочи Любомир Колаксъзов. „Тук имахме условията да не направим един спектакъл набързо, леко естрадничко, за бърза употреба. Имахме време да направим нещо, което да бъде стойностно. За това е нужно време и подкрепа. Малко са театрите в България, които предоставят такива условия, особено на млади творци“, каза и Максима Боева. Актьорският екип е в състав Валентин Ченков, Веселин Бърборков, Джанер Якуб, Ивана Бобойчева, Светлин Иванов и гост-актьорите Димитър Димитров Живко Гущеров и Ростислав Дамянов. Сценографията, куклите и костюмите са на Борис Далчев. Композитор е Милен Апостолов. Консултант е Ина Божидарова. Проектът се финансира от Общински фонд „Култура” на Община Шумен. Премиерата е от 19.00 часа на 14 октомври.
Ивелина ИВАНОВА

Източник: focus-news.net