Шуберт, Григ и Стравински в симфоничен концерт с маестро Дарио

...
Шуберт, Григ и Стравински в симфоничен концерт с маестро Дарио
Коментари Харесай

Дора Делийска свири Григ във Варна

Шуберт, Григ и Стравински в симфоничен концерт с маестро Дарио Мачелари

22 март, 19.00, Държавна опера Варна

Диригент – Дарио Мачелари

Солист – Дора Делийска, пиано

Оркестър и на Държавна опера Варна

В програмата:

Фр. Шуберт – Симфония №8 „ Недовършена “

Е. Григ – Концерт за пиано и оркестър

И. Стравински – „ Жар птица “

През последните години Дора Делийска се утвърди като една от водещите и най-интригуващи клавирни изпълнителки по международните подиуми. Критиката прави оценка високо нейните концертни изяви, брилянтната интерпретация, както и разнообразието от аудио и видеозаписите в богатата ѝ дискография.

Дора Делийска притегля вниманието на публиката с концептуалните си планове, които сама създава. Те имат лична драматургия, прокарваща паралел сред контрастни композитори от разнообразни столетия, например Лигети със Щраус или Бах с Шостакович. По този метод пианистката отстранява бариерите на времето и основава нов прочит на клавирното изкуство. Нейната кариера като солист стартира през 2011 година с дебюта й в Музикферайн, Виена. Същата година тя издава и първия си солов компактдиск, с творби на Ференц Лист. Скоро тя се утвърждава като един от най-ценените интерпретатори на Лист. Досега е издала общо 12 компактдиска. Нейната забележителна дискография печели голям брой интернационалните награди и получава позитивни рецензии, които открояват поетичния тон, брилянтната техника и неповторимите концептуални хрумвания на авторката.

Родена в Плевен, ДОРА ДЕЛИЙСКА приключва Музикалната академия във Виена. В австрийската столоца, където живее и твори, тя концертира постоянно в реномирани концертни зали като Музикферайн и Концертхаус. Гастролира с концертни турнета в разнообразни страни в Европа, Азия и Южна Америка. Води майсторски класове в разнообразни музикални институции по света, канят я в интернационалните журита. В камерни сформира си партнира с Даниел Хоуп, Надя Кръстева, Хариет Крайг и други Нейни записи са предавани по националните радио и телевизионни канали в Австрия, България, Италия, Холандия и други интернационалните телевизионни институции.

След варненския си дебют през 2015 година с Концерт за пиано и оркестър в сол мажор от Морис Равел, под диригентството на Светослав Борисов, в този момент на 22 март 2024 година Дора Делийска ще предложи своята интерпретация на Концерт за пиано и оркестър от Едвард Григ, под диригентството на Дарио Мачелари.

ДАРИО МАЧЕЛАРИ е роден в Рим през 1979 година Завършва Консерваторията на Перуджа, а по-късно и Консерватория „ Санта Чечилия “ в Рим. Защитава магистърска степен по оркестрово диригентство от Неаполската консерватория „ Сан Пиетро а Маджела “, има и тапия по демократични изкуства с дисертация по история на музиката, отдадена на композитора Луиджи Далапикола. Специализира при Франческо Визиоли и Рафаеле Наполи, някогашен възпитаник на великия диригент Серджо Челибидаке, чиято техника оказва трайно влияние върху креативния път на Дарио Мачелари. Посещава майсторските класове на Джанлуиджи Джелмети в „ Accademica Musicale Chigiana “ в Сиена и семинарите по диригентство на Марканд Такар в Балтимор.

Основният музикален интерес на Дарио Мачелари е ориентиран към симфоничния репертоар от късния романтизъм, като в това време го притегля и музика, основана от нови и млади композитори. Харесва опциите за съчетаване на обичаен репертоар със модерна музика. Същия възторг влага и в преоткриването и осъществяването на музика на италиански композитори от XX век. От 2006 година Дарио Мачелари дирижира камерни оркестри в Рим и региона. През 2010 и 2011 година работи с римския университет „ La Sapienza “, където дирижира осъществявания на духовия отбор MuSa и оркестъра MuSa. Дирижира Симфоничния оркестър на Санремо и оркестъра Roma Tre.

Откакто дебютира във Варненската опера през 2014 година, Дарио Мачелари постоянно гостува на нейната сцена. В симфоничния концерт на 22 март 2024 година, той ще дирижира Симфония №8 „ Недовършена “ от Франц Шуберт, Концерт за пиано и оркестър от Едвард Григ със солист Дора Делийска и „ Жар птица “ от Игор Стравински.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР