„Щях да се учудя, ако една седмица сте пропуснали да

...
„Щях да се учудя, ако една седмица сте пропуснали да
Коментари Харесай

БСП за АЕЦ „Козлодуй“: Абсурден договор без цена и неустойки – категорично не на такъв проект 

„ Щях да се учудя, в случай че една седмица сте пропуснали да вкарате в Народното събрание решение, което да е срещу ползите на страната ни. “ Така се обърна към ръководещото болшинство националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Борислав Гуцанов от парламентарната естрада.
Във връзка с гласуването за ратификация на съглашението със Съединени американски щати за градеж на 7-и и 8-и блок на АЕЦ „ Козлодуй “, той попита: „ Имате ли морално право в обстановка на разпадащ се кабинет да вземате такова решение, което касае бъдещето на енергетиката ни и на националната сигурност на България? “
Гуцанов прикани залата за чуваемост: „ Има единствено една централа в света, която употребява тази технология – AP1000, във Вогъл, която проработи преди 6 месеца. Там започнаха със същите думи, които се приказват сега в страната ни – че ще коства 14 милиарда, а стигнаха до 30 милиарда Вчера в пленарна зала се води дълга полемика дали Асен Василев е взел или не е взел 1 милиарда от енергийната сигурност, а сега става дума за близо 30 милиарда и то долари. Всички сте наясно, че те не могат да бъдат изплатени. “
„ Защо между тях се наричате мафиоти, вие си знаете, само че нека да не вземете това мафиотско решение, с което ще задължите страната ни за десетилетия напред. И другото, което е още по-лошо – това ще е черна дупка, в която парите ще потънат и даже няма да бъде построена нуклеарната мощ “, сподели социалистът.
„ Българска социалистическа партия сме тези, които постоянно сме били „ за “ нуклеарната енергетика и бяхме тези, които събраха над 780 хиляди подписа за нейното развиване, само че желаеме действителни дейности, а не следващата кражба “, съобщи Гуцанов.
По думите му това решение ще задължи България за десетилетия напред и ще бъде следващата черна дупка, в която парите ще потънат без даже да бъде построена нуклеарната мощ.
„ Спрете се, не унищожавайте българската енергетика “, прикани от трибуната Гуцанов.
„ В момента българският парламент прави нещо неповторимо – ратифицира съглашение сред два субекта, единият от които няма нищо общо с компанията, която би трябвало да построява двата ни реактора в Козлодуй. По каква логичност се подписва съглашение със Съединени американски щати за канадска компания, каквато към този момент е „ Уестингхаус “? “, обърна внимание депутатът от Българска социалистическа партия проф. Румен Гечев.
Той изясни, че в случай че компанията банкрутира, както го е правила няколко пъти до момента, и зареже плана с милиарди, американското държавно управление по конституция няма право да дотира канадска компания.
„ Какво ще стане тогава с българския план и с парите на българските жители? “, попита проф. Гечев.
Той означи, че съглашението, съгласно което компанията се избира без конкурс, е жестоко нарушаване на европейските правила за пазарна конкуренция за публични поръчки.
„ Ние тук приемали ли сме Закон за публичните поръчки? Правят ли се публични поръчки от държавните институции за закупуване на кафе, моливи и хартия – вършат се. По каква логичност ние ще подписваме контракт, в който не написа какъв брой ще коства плана “, сподели още Румен Гечев.
И заключи: „ Абсурден контракт, няма цена, няма неустойки – изрично не на подобен план. “

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР